Odg: Jabuke
Kad sam vidio da se sada u velikim trgovačkim lancima, a i u manjim trgovinama, i ove godine prodaju lanjske jabuke (dakle rod 2009. g.) odlučio sam uslikati lanjske i ovogodišnje jabuke.
Uploaded with
ImageShack.us
Na prvoj slici na lijevoj strani su ovogodišnje jabuke, rod 2010. g., nedavno ubrane sorte Zlatni delišes, a do njih na desnoj strani su također jabuke sorte Zlatni delišes no proizvedene i ubrane 2009. godine tj. prije godinu dana.
Uploaded with
ImageShack.us
Na drugoj slici vidimo jabuke sorte Ajdared. Na lijevoj strani su ovogodišnje jabuke koje se sada beru, a na desnoj strani su jabuke ubrane prošle, dakle 2009.-te, godine.
Na oko je razlika i više nego vidljiva ( Zlatni 2010. g. će još dobiti svoj karakterističnu žutu boju), peteljke kod lanjske jabuke su suhe i tvrde kao kamen, plodovi su kao spužva mekani, dehidrirani, lagani-"prazni", flekavi... O okusu i mirisu neću niti pisati jer to je drastična razlika (kao i starosna) između tih jabuka. Sve u svemu lanjska jabuka je za sve osim za jelo.
Ovim postom sam htio skrenuti pažnju na to da građani sada kupuju (po vrlo visokim cijenama) i jedu jako stare i nekvalitetne jabuke (većinom iz uvoza) dok se naše sviježe, ukusnije i kvalitetnije jabuke nestavljaju na police jer ih otkupljivači i trgovci jednostavno nežele kupiti jer na raspolaganju imaju bagatelnu jabuku iz EU za koju plaćaju neku mizeriju da očiste njihova skladišta.
Gdje je tu logika? Domaćeg proizvođača se ucjenjuje sa vrlo niskim okupnim cijenama, vrlo visokim kriterijima kod otkupa itd., a na svojim policama prodaju škart jabuke po astronomsko visokim cijanama. Nije li logičnije da se prvo otkupi jabuka sa domaćeg tržišta (po realnim cijenama), da se ta jabuka proda (također po realnim cijenama) pa tek onda da se uveze manjak jabuka? Očito da to pojedincima, a i državi nije od interesa što je i više nego žalosno.
Ovakva je situacija sa jabukom kod nas u Hrvatskoj no vjerujem da ni kod vas u Srbiji nije puno bolje.