Izvoz kozjeg i ovčijeg mleka

mi imamo dovoljno uslova za proizvodnju zdrave hrane i mozda bi se cak i mogli ugurati na trziste i izvoz ali toga je malo jer je ta proizvodnja dosta skuplja
 
U svim oblastima organskog stočarstva cene proizvoda su oko 30% više u odnosu na konvencionalnu proizvodnju, što je, po meni, destimulativno.
Možda su cene samo 30% više ali su podsticaji veći.
Postoji više stepenika u proizvodnji zdrave hrane. Na vrhu je "organic" sa najvećim zahtevima, tako mi se čini, a postoje drugi manje formalni oblici, na primer ishrana bez antibiotika, bez hormona... i tako dalje. Ranije sam spomenuo odličnu emisiju Histori Chanel-a o proizvodnji mleka u Britaniji od 2. rata naovamo. Trgovinski lanac postavi zahtev u skladu sa potražnjom da krave nisu u boksu ni na lancu već na paši a kada nisu na paši hrane se u ispustu, zatim paša i seno moraju da čine određeni % ishrane na račun silaže i koncentrata. Ne koriste se antibiotici kao aditivi ni hormonski stimulatori mlečnosti. To je dovelo do napuštanja Holštajna u korist Simentalca a zatim sve više u korist starih britanskih rasa. To je neki neformalni nivo zdrave hrane i ima prođu. Trgovački lanac kontroliše proizvođača a garantuje kvalitet kupcu.
Zaboravio sam da dodam da proizvođač mleka ima mini preradu, skidanje dela masnoće na deklarisanu vrednost i pasterizaciju. Samo su dva učesnika u lancu do krajnjeg kupca:
1-proizvođač-prerađivač i
2-distribucija-maloprodaja
Naravno ovakav način nije masovan ali je jako zastupljen i njihov deo tržišta je u porastu.
 
Jesu, i podsticaji su veći, ima i najava da će se još povećati. U biljnoj proizvodnji postoji integralna tj. redukovana zaštita i prateće deklaracije na proizvodima ali nisam siguran za paralelu u stočarstvu. S druge strane, skoro doneti zakon o organskoj proizvodnji i pravilnici koji ga bliže određuju nisu predvideli takve režime i još mnogo toga je izostavljeno.

Pošto pratim evropsko zakonodavstvo u ovoj oblasti, mogu reći da će izmene i dopune koje nam slede biti još strože nego što su domaći pozitivnopravni propisi.
 
Jeste da je ova tema oko izvoza mleka, ali pošto još ne mogu da otvaram teme, hteo bi ovde da pitam.. naime, jedan prijatelj iz okoline mi reče da će u jednom okolnom selu uskoro zaživeti mini- mlekara koja će otkupljivati kozije mleko po ceni od 60din./l i da će praviti sireve.. Ne bavim se kozarstvom, ali bih zbog prijatelja pitao ako znate koja je cena realna? Po meni cena i nije loša..On očekuje da će mu 6 koza u laktaciji davati po 3l mleka, po meni malo precenjeno...
 
Savo jel znas cime se on bavio pre ovoga. A u Draginjcu treba da se otvori mlekara za kozje mleko, i to je otprilike ta cena mozda bi moglo jos malo gore / mislim vise/. Pozdrav kolege.
 
Nazad
Vrh