Izvalcenje maksimuma iz motora novije generacije

cicimoric

Član
Učlanjen(a)
6 Sep 2008
Poruka
5.630
Lokacija
Jermenovci ( opstina Plandiste / juzni banat )
Bilo je reci u temi Claas o ozvlacenju maksimuma iz motora novije generacije pa sam odlucio da otvorim ovu temu jer isto vazi i za traktore drugih proizvodjaca.

Cuo sam i ja o tom "gusenju" i izvlacenju maksimuma iz motora na taj nacin i preporucili su mi da tako radim ali nisam to koristio do sada.

Rec je o sledecem: ako se odlucimo da vozimo traktor na 1900 obrtaja ( lupam za obrtaje ) mozemo da saltamo brzine sve dok obrtaji motora ne padnu za 100 obrtaja i navodno to ne skodi motoru i na taj nacin moze da se izvuce maksimum iz njega.

Zamolio bi gospodina Panonstiba ili nekog drugog ko se razume da nam objasni koliko je to stetno ili nije za motor. Bez uvrede ali da ne komentarisu osobe koje ne znaju nego samo pretpostavljaju dal se to sme ili ne raditi.

...hvala
 
Poslednja izmena:
Ja sam načuo da se da pun gas i da se tada guši motor do 1900obrtaja a to je jedno 400obrtaja manje od punog gasa u radnom režimu.?
 
Tako recimo savetuju serviseri JD-a ali znam jednog sto tera pomenutu marku traktora po preporuci servisera i ubi kako trosi puno. Dzabe CR i sva elektronika kad ti njega gusis-njemu je ipak malo tesko a cim je njemu tesko ode potrosnja na gore.

Ja sam vise za varijantu da se zada zeljeni broj obrtaja i salta do najvise moguce brzine pri kojoj nece opadati obrtaji. Do sada me moj da kazem stil voznje nikada nije izneverio i motori na masinama nisu pokazali znake umora zbog upravo mog stila voznje.
 
Ja sam vise za varijantu da se zada zeljeni broj obrtaja i salta do najvise moguce brzine pri kojoj nece opadati obrtaji.

Tako vozim i ja i primetio sam da na vecim obrtajima dosta vise potrosi nego na manjim. Setvospremac vucem na 1700 obrtaja i motor je u kabini maltene necujan i skroz je rasterecen jer kada pritisnem na gas prima ga isto kao da traktor stoji u mestu
 
Nedavno sam cuo iskustvo jednog clana foruma koji ima JD-a poslednje generacije i po njegovim recima on pribegava istom nacinu voznje kao recimo cicimoric ti i ja i njegova iskustva sa potrosnjom su mnogo pozitivnija od onih koji voze po preporuci.
Nadam se da ce se jos neko ukljuciti u diskusiju jer me bas zanimaju zapazanja!?
 
Kad sam pitao servisera kako da ga teram rekao mi je kao i sve ostale traktore.Tako da sam i ja terao onako da mu je lepo :) i da u svakom momentu odma prima gas.Kad se prebaci u radni režim ima 2300 obrtaja a ja sam ga terao od 1600-1900obr. doduše u setvospremiranju.Tada je potrošnja bila oko 17lit/h i radio je oko 4ha/h što po meni je zadovoljavajuća potrošnja.Probao sam i da ga držim na 1900ob. i da povećavam stepen prenosa na gore i u svakom sam probao kako prima gas i tek nekon povećane 4brzine osetio sam da u tom momentu kada mu dam gas neprimi istog momenta već za nekoliko sekundi se vrati na prvobitne obrtaje.Pratio sam i zvuk motora koliko je to bilo moguće zbog male buke u kabini ali mislim da je osećaj tu najbitniji i da se traktor tada najbolje sačuva.Pri nižim obrtajima nisam imao utisak da se davi i dosta je elastičan motor.Tako da praksa kod meene će biti sledeća pogotovo sa plugom.Broj obrtaja tu oko 1850-1950 a brzinu npr.ako ide u C4 lepo a da u C5 osetim da ide ali nije to to vraćem ga u C3 ili u pomenuti C4 i gas.
 
I John-a i Claas-a teram isto:recimo da oremo.. kod claasa imam 16 brzina i orem u B2 al onda je to jako jako tesko oranje najvise u B3 i ponekad u B4. Sad recimo dam pun gas u B3 i ide obr preko 2000 onda ga prebacim u B4 i ako ne pada obrt izpod 1800 onda vozim tako ako pada onda ga vracam u B3 i NE dam pun gas nego spustim malo da ne padne obrt izpod 1900.Osetis ti to kad on moze za brzinu vecu..
 
Nazad
Vrh