IT u sluzbi poljoprivrede (voćarstvo)

sadniceorah

Novajlija
Učlanjen(a)
2 Mar 2019
Poruka
4
Lokacija
Vršac
Samo možemo konstatovati da se u modernom dobu, informacione tehnologije, sve više i više koriste u poljoprivredi. Počev od robotizovanih beraca voca do raznih senzora za vodu, zemljiste itd. ..
Naime, potaknutom poslednjm konferencijom na kojoj sam bio pre par dana u Vrdniku, Digtalizacijom do napredka, gde je jedan od govornika bio i gospodin Carlos iz UN kancelarije koja se bavi implementacijom i digitalizacijom zane aparature koja se vec koristi ili ce uskoro koristiti.

Pitanje koje se postavlja kako se u tim slucajevima stiti od cyber napada. posto ce ti uredjaji igrati ogromnu ulogu u pomoci pri proizvodnji hrane, pa je samo dovoljno narpaviti da senzor ili bilo koji drugi uredjaj koji salje podate u bazu , salje pogresne i time se napravi ogromna steta kompanijam koje proizvode hranu.

Primera radi, kod sadnica oraha veoma je bitno navodnjavanje, a kvalitetan sistem navodnjavanja ima ozbiljan broj senzora koji nam govore da li ima dovoljno vlaznosti u zemlji. Sta bi se desilo ako bi ti senzori nama davali pogresne podatke, slucaj 1 - previse vode, ubija sadnicu ... slucaj 2 - premalo vode ubija sadnicu ..
Steta moze biti totalna.

Naravno ovo je trentuno kod nas gledano jos u domenu , sta bi bilo kad bi bilo.
Ali koliko vidim u US, to se vec radi uveliko, a i mnoge druge dryave vec imaju automatizovane sistem u poljoprivredi.
 
Poslednja izmena od urednika:
Nazad
Vrh