Istočnosrpska kokoš - Pogrmuša

GORAN II

Novajlija
Učlanjen(a)
11 Dec 2008
Poruka
10
Istočnosrpska kokoš – Pogrmuša je nastala ukrštanjem domaćih kokošaka s rasama štajerka, italijanka i rodajland oko 1900. godine u istočnoj Srbiji, na području Zaječara. To je tipična kokoška kombinovanih osobina. Veoma je otporna na bolesti i odlično se adaptirala na lokalne klimatske uslove. U ishrani nije probirač.

Istočnosrpska kokoš – Pogrmuša ima izuzetno izražen instinkt za leženje i dobro vodi piliće. Specifična karakteristika je beli kljun. Boja nogu je siva. Ima ih jednobojnih, ali i u više boja. Meso joj je dobrog kvaliteta. Godišnje snese 60 do 80 jaja braon ljuske, težine oko 55 grama. Petao dostiže težinu oko 2,5 kilograma, a koka oko 1,5 kilogram.
 

staridjedo

Član
Učlanjen(a)
29 Mar 2009
Poruka
50
gorane, a kako ta srpska koka tako malo jaja snese, u stvari a zasto bi se ta koka i uzgajala: da li za ukras, da li zbog toga sto malo jaja snese ili je mozda vrlo borbena?
pitam jer ne znam a znatizeljan sam.

hvala gorane,
pozdravlja te stari djedo
 

Dejanjika

Član
Učlanjen(a)
25 Sep 2008
Poruka
95
Lokacija
Zajecar, Lubnica
Istočnosrbijanska kokoš ili Zaječarska kokoš nije isto sto i Pogrmuša ili Živičarka, to su dva različita soja domaće kokoši.
 

mario mario

Član
Učlanjen(a)
9 Nov 2011
Poruka
152
Lokacija
podgorica
Zivinicarka ili pogrmusa ili kamenjarka nije isto sto i istocnosrbijanska kokos. Zivinicarka je najprimitivnija rasa kokosi i najblizi je srodnik divlje kokosi. Mislim da je u Srbiji i nema. Moze biti u crnoj, bijeloj i boja kao jarebicasta italijanka(najslicnija njoj po boji) i crno-bijela sa nepravilnim sarama.
 
Vrh