Isplativost uzgoja ribe

tomtom

Član
Učlanjen(a)
28 Feb 2012
Poruka
67
Lokacija
Novi Sad
Nema konkretna tema o racunici uzgoja ribe a mislim da ce biti mnogima korisna da razmenimo iskustva i misljenja.
Ja se interesujem u zadnje vreme o uzgoju ribe pa me licno interesuje kod nas u Srbiji koja je racunica, sta da ocekujem ako ulozim na primer 100.000evra. Koju zaradu da ocekujem ako nema neke zarade iskreno ne bih da se zezam oko toga. Sta da ocekujem ako bi se odlucio na tako nesto 30%, 40%, 50% zarade, koliko, zna li se?

PS: Kome prodati vece kolicine? Koju ribu gajiti? Eto neka moja pitanja ako moze neko da pomogne.
 
Poslednja izmena od urednika:

danko67

Član
Učlanjen(a)
2 Nov 2012
Poruka
97
Lokacija
NBG
ODGOVOR: Odgovor je kompleksan. Svako od nas mora sam naći odgovor. Pokušaću na blic da kažem svoje mišljenje, ali bih volio da se i drugi jave.

1.Mora se imati lokacija (kupovina ili zakup) 2.Stavka je veličina lokacije. 3.Voda (jako je bitna količina dotoka, zatim temperatura vode, hemijski kvalitet,....) na osnovu koje određuješ tip proizvodnje (šaran, pastrmka i godišnju proizvodnja odabrane vrste). 4.Moraš imati put do ribnjaka 5.Moraš ograditi ili na neki način sačuvati ribnjak 6.Moraš imati struju. 7.Treba uraditi projekat. 8.Treba dobiti razne građevinske i upotrebne dozvole. 9.Zatim se pristupa izgradnji ribnjaka (kanali za dotok i odvod vode, bazeni, magacin za hranu, stambeni objekat, mrestilište, rastilište za mlađ,...). 10.Nakon završetka objekta ponovo se pristupa proceduri za dobijanje trajne dozvole za rad (upotrebna, vodoprivredna, veterinarsko-sanitarna, veterinarski broj objekta, itd.). Kod manjih ribnjaka je ova priča naravno manje komplikovana, postoji mogućnost da se neke stavke malo zaobiđu, da se malo uštedi. 11.Kad se sve ovo završi, ribnjak se puni vodom i mora se kupiti početno jato mlađi za gajenje. 12. Mora se kupiti hrana za rast do postizanja konzumne veličine. 13.Imaš izdatke za plate, ili nemaš, ako je koncipiran kao prodično gazdinstvo 14. Prodaja 15. Naplata (danas najkomplikovaniji deo ove priče).


Moramo znati hoće li nam proizvodnja ribe i mlađi biti primarni izvor prihoda ili će nam to biti sporedno. Po meni, danas mini ribnjaci kod nas ne mogu obezbediti pun prihod i zato se treba baviti sa još nekom delatnosti ili ubaciti u tu priču i ugostiteljski segment (restoran, ribarnica, dimljenje ribe, bungalovi, motel, itd-Postoje pozitivni primeri). Veliki ribnjaci su neka druga priča.


U svakom slučaju, što proizvodiš veće količine ribe, to kupuješ veću količinu hrane i dobijaš veći popust. Hrana je u strukturi troškova velika stavka (pogotovo kod pastrmske proizvodnje). Time dobijaš jeftiniji proizvod. Ali veću količinu ribe je danas teže prodati, pa moraš da daješ veće popuste, diskonte. I onda se zatvara krug. Ali to nije zakonitost samo u ribarstvu, već u mnogim granama privrede,.....

I na kraju moj je zaključak, ribarstvo se možda isplati, ali niko ti ne može garantovati % dobiti. Veliki je broj stavki za ulaganje, troškovi i za mali ribnjak su veliki, pogotovo ako krećeš od početka (kupovina zemljišta). Ko ima svoju zemlju i vodu, dosta je u prednost. I još nešto, to je dugoročan posao, a ne blic biznis.
 

vilamet

Član
Učlanjen(a)
25 Okt 2009
Poruka
47
Lokacija
Ljubovija
@danko67
Postovani gospodine, posedujem zemljiste pored reke koje je pogodno za izgradnju pastrmskog ribnjaka.Lokacija je u zapadnoj Srbij. Na reci vec postoje dva ozbiljna ribnjaka, sto bi trebalo da znaci da su uslovi dobri za uzgoj pastrmke. Moje poznavanje pastrmke je jedino u tanjiru, znaci laik za uzgoj. Razmisljam da se upustim u izgradnju manjeg ribnjaka, kontao sam, cetiri bazena dimenzija 30mx3m. To mi je u okviru mojih finansijskih mogucnosti.
E sada, molio bih Vas za neke informacije kao poznavaoca ove materije. KOlika su ulaganja u maldj i hranu za ovaj moj navedeni kapacitet, kao i koliki prinos u kilogramima moze da se ostvari u ta cetiri bazena? Takodje, da li bih tu proizvodnju mogao sam da organizujem uz pomoc porodice, kao i kolika bi se dobit mogla ocekivati? Lokacija za potencijalni ribnjak je udaljena od kuce oko 4km.
Pozdrav
 

danko67

Član
Učlanjen(a)
2 Nov 2012
Poruka
97
Lokacija
NBG
Imam i dobru i lošu vest za tebe. Dobra je da imaš zemlju i vodu, što mnogo, mnogo olakšava početak, a loša da ti je plac udaljen 4km od kuće. Moraš da znaš da pastrmski ribnjak radi i traži nadzor 24h na dan, odnosno 365 dana u godini. To znači da ćeš morati tamo da se preseliš i živiš ili ćeš morati da angažuješ dodatnu radnu snagu za nadzor i čuvanje. A to opet poskupljuje proizvodnju, jer moraš angažovati bar 2 radnika i postavlja se pitanje da li sa tom količinom proizvedene ribe možeš sve platiti i da ostane nešto za tebe.

Pošto planiraš 4 bazena, ako su prosečne dubine 1m, to ti je ukupna zapremina oko 360 m³. Za to ti treba konstantan dotok vode od oko 250-350 lit/sek. Sa tom količinom vode možeš uz mnogo truda, znanja, dobru organizaciju rada, stabilne izvore finansiranja i sreće (zna da bude jako bitan faktor u pastrmskoj proizvodnji) da proizvedeš od 20-40t konzumne ribe. Utrošak hrane se kreće od 20-22t do 40-45t. Utrošak hrane i time konverzija (utrošak hrane u kg za 1kg ribe) varira i zavisi od mnogo faktora, a pre svega od kvaliteta hrane koju kupuješ. Nisu sve pastrmske hrane iste “jačine“ i moraš jako da paziš da ti ne prodaju slabiju hranu po ceni jače.

Da bi zasnovao ovu proizvodnju treba ti od 70.000 do 140.000 komada mlađi (izračunato preko krajnje mase konzumne ribe od oko 300gr). Kupuješ onaj uzrast mlađi koji zatekneš kod proizvođača. Cena varira od godine do godine, od količine, od uzrasta (što je starija, odnosno krupnija, pada joj cena). Znači, ne mogu ti tačno reći koliko bi te to koštalo. Moraš sam da se raspitaš. Proizvodnju bi realno mogao da ostvariš sa porodicom, a dobit ćeš morati sam da izračunaš na kraju godine, kad rasprodaš ribu.

Moje je mišljenje da prvo trebaš da angažuješ nekog ko ima dovoljno iskustva da ti preliminarno proceni mogućnost proizvodnje i sagleda konfiguraciju terena i vodu, zatim da ti realno ispriča šta te sve čeka u proizvodnji i posle toga treba definitivno da odvažeš i doneseš odluku. Ako se ipak odlučiš da nastaviš, čeka te puno posla, ali ne zaboravi, ovo je dugoročan posao, pare ne dolaze preko noći,...
 

vilamet

Član
Učlanjen(a)
25 Okt 2009
Poruka
47
Lokacija
Ljubovija
@danko67 Hvala na odgovoru i interesovanju za moja pitanja.
Prilicno mi je jasno da je to ozbiljan posao na duge staze kao i da zahteva celodnevno prisustvo. Mislim da mi to ne bi trebao biti problem, jer jos uvek sam neozenjen, mlad, nezaposlen i ne bih da se bavim teskom poljoprivredom jer tu i ne vidim neku perspektivu. U pocetku bi mi sigurno trebala strucna pomoc a za kasnije nadam se da bih tehnologiju uzgoja mogao sam savladati.
Mislim da najveci strah imam od nepoznavanja trzista. Prodaja na malo na samom ribnjaku smatram da je zanemarljiva,a prodaja na veliko u vecim gradovima mi je potpuno strana i nepoznata u ovom trenutku. Te stoga Vas molim da napisete ako ste voljni o trenutnim cenana pastrmke, kao i odnos isplativosti, jer u mnogim clancima u medijima nailazim na oprecne izjave, od onih kako je to isplativ posao do toga da je to totalno ne isplativ posao. Licno smatram da bi ribarstvo trebalo da ima buducnost, jer Srbija nema dovoljnu prizvodnju ni za svoje potrebe. Za Bozic pastrmku sam placao na lokalnom ribnjaku 450dinara. Po meni to je jaka cena. Da li mozete reci kolika je cena proizvodnje kg pastrmke?
Da li biste imali neku literaturu da mi preporucite o uzgoju pastrmke? Ja na netu nisam uspeo nesto bas da pronadjem o tome.
Pozdrav
 

danko67

Član
Učlanjen(a)
2 Nov 2012
Poruka
97
Lokacija
NBG
Vidi, maloprodajna cena je upravo ta koju si spomenuo. To je oko 4 eu. Nekome je to previsoko, a nekome premalo. Zavisi iz kog ugla se gleda. Ali sad je tolika. Ako prodaješ naveliko distributerima, ona bi bila oko 3,5 eu. Recimo da ćeš nešto prodati naveliko, a nešto na ribnjaku po punoj ceni, onda je neka srednja prodajna cena oko 3,7 eu.... Recimo da proizvedeš godišnje oko 15t konzumne ribe (prosek oko 300gr). Znači, treba ti oko 50.000 kom mlađi.... 20 gramska mlađ košta oko 6 eu. Hrana za tebe bi bila oko 1,9 eu. Konverzija bi trebala da je oko 1:1. Treba ti oko 14.000 kg hrane x 1,9 eu = 26.600 eu. Treba ti oko 1.000 kg 20 gramske mlađi x 6 eu = 6.000 eu. Godišnja dobit je 15.000 kg konzuma x 3,7 eu = 55.500 eu..... Znači računica u grubo je: dobit (55.500 eu) - mlađ (6.000 eu) - hrana (26.600 eu) = 22.900 eu. Od dobiti odbijaš ostale troškove (npr. plate, struja, gorivo, lekovi, dezinficijensi, ostalo,...). Realno ti ostaje oko 5-10.000 eu. Pošto imaš zemlju i vodu, treba ti za početak 50-100.000 eu. Moguće su neke uštede.
 

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.297
Lokacija
Apatin
U Apatinu je u planu izgradnja ribnjaka od 60 ha, a ako bude određena bescarinska zona praviće se i pogon za preradu ribe. To je jedna od dobrih stavki koju treba imati u vidu kad se razmišlja o isplativosti.

Vidim da se vrti neka reklama gde se nude dimljene polutke šarana, što je za jedan korak više od proste prodaje sirove ribe.
 

danko67

Član
Učlanjen(a)
2 Nov 2012
Poruka
97
Lokacija
NBG
Jel ti ta informacija, o planu izgradnje ribnjaka i preradi ribe, po principu rekla-kazala ili je to proverena informacija. Zna li se ko su investitori. Je li jedan investitor za ribnjak, a drugi za fabriku ribe ili je za oba objekta jedan investitor.

Moje je mišljenje da je najbolje kad se mogu objediniti proizvodnja i prerada. Mislim, to ne važi samo za ribarstvo, već za bilo koju delatnost u poljoprivredi. Šta drugi članovi foruma misle...
 

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.297
Lokacija
Apatin
Isti je investitor za obadve stvari, ali se čekaju neka odobrenja iz Beograda, mislim da je u pitanju bescarinska zona. Inače za to se jako dugo čeka, za izgradnju luke, gde imaju spremne investitore, neka agencija za lučke delatnosti ne daje konkretan odgovor godinu i po dana.

Ovde je u planu ribnjak na 60 hektara, oko sela Svilajevo je za to zgodan teren. U princiou buldožeš uđe na stedinu i gura zemlju sa strane, te tako pravi nasip. Zemlja je takog sastava da slabo propušta vodu i na velikim površinama se ništa ne može gajiti, iz tog razloga je zakup takog zemljišta jeftin. Tu je napravljen nedavno i ribnjak za sportski ribolov De sol na 11 hektara.
 

danko67

Član
Učlanjen(a)
2 Nov 2012
Poruka
97
Lokacija
NBG
Vidi, maloprodajna cena je upravo ta koju si spomenuo. To je oko 4 eu. Nekome je to previsoko, a nekome premalo. Zavisi iz kog ugla se gleda. Ali sad je tolika. Ako prodaješ naveliko distributerima, ona bi bila oko 3,5 eu. Recimo da ćeš nešto prodati naveliko, a nešto na ribnjaku po punoj ceni, onda je neka srednja prodajna cena oko 3,7 eu.... Recimo da proizvedeš godišnje oko 15t konzumne ribe (prosek oko 300gr). Znači, treba ti oko 50.000 kom mlađi.... 20 gramska mlađ košta oko 6 eu. Hrana za tebe bi bila oko 1,9 eu. Konverzija bi trebala da je oko 1:1. Treba ti oko 14.000 kg hrane x 1,9 eu = 26.600 eu. Treba ti oko 1.000 kg 20 gramske mlađi x 6 eu = 6.000 eu. Godišnja dobit je 15.000 kg konzuma x 3,7 eu = 55.500 eu..... Znači računica u grubo je: dobit (55.500 eu) - mlađ (6.000 eu) - hrana (26.600 eu) = 22.900 eu. Od dobiti odbijaš ostale troškove (npr. plate, struja, gorivo, lekovi, dezinficijensi, ostalo,...). Realno ti ostaje oko 5-10.000 eu. Pošto imaš zemlju i vodu, treba ti za početak 50-100.000 eu. Moguće su neke uštede.


Pošto sam dobio jednu novu ponudu za hranu, dajem korekciju kalkulacije. Srednja prodajna cena na ribnjaku ostaje 3,7 eu. Ako je proizvodnja 15t konzumne ribe (prosek 300gr), treba oko 50.000 kom mlađi.... 20-gramska mlađ za sad se kreće oko 6 eu. Nova cena hrane je 1,5 eu. Konverzija ove hrane je po nekim mojim informacijama oko 1,1. Projektovani prirast je 14t....Znači, treba oko 15.400t hrane (14t x 1,1) puta 1,5 eu = 23.100 eu. 1.000 kg 20-gramske mlađi trenutno košta 6.000 eu.....Godišnja dobit je 15.000 kg konzuma x 3,7 eu = 55.500eu.... Znači nova računica u grubo je: dobit (55.500 eu) – mlađ (6.000 eu) – hrana (23.100 eu) = 26.400 eu
 

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.297
Lokacija
Apatin

Posle 9-og minuta počinje priča o čoveku kom je porezna uprava prodala objekat bez papira i dozvola i to pri prodaji prećutala, pa ga posle iscimali da to sve napravi i dodatno plati. U pitanju je ribnjak za pastrmku u selu Bela reka.
 

ZeddicuS

Član
Učlanjen(a)
8 Maj 2014
Poruka
44
Lokacija
BG
Kod bavljenja ribnjakom mislim da je pored same tehnologije uzgoja najbitnija stvar obezbedjivanje ribnjaka od kradje. Dobro je poznato da je retko koji ribnjak postedjen ribokradica, a ako u pocetku to i nije onda posle nekog vremena postane, naravno i tome se moze stati na put i postoje razna resenja ali treba i to imati na umu.:ppozdrav:
 
Učlanjen(a)
17 Jan 2012
Poruka
38
Lokacija
Pancevo
Jel mozda znate gde moze da se kupi hrana za pastrmku ali na malo... Nekih 500 kg? Ne preko toga... Ili da li ima u nekim poljoprivrednim radnjama na dzakove da se prodaje hrana za ribe?!?
 

zhizhak

Član
Učlanjen(a)
12 Mar 2011
Poruka
70
Lokacija
middle banat/zrenjanin-beckerek
Da ne ispadne reklama, na farmcomercovom sajtu imas cenovnik maloprodaje, cenovnik je na dve strane i ima vise vrsta hraniva... Ako moderator smatra da je reklama, neka brise post.
 
Učlanjen(a)
17 Jan 2012
Poruka
38
Lokacija
Pancevo
Ma sto bi to bila reklama...
A da ne znas slucajno gde moze da se vidi cena hrane ali za soma ?!? I ovo sto si mi odgovorio, bash mi je pomoglo...
 

zhizhak

Član
Učlanjen(a)
12 Mar 2011
Poruka
70
Lokacija
middle banat/zrenjanin-beckerek
Za soma nisam nista nasao... mada mi je on najzanimljiviji za gajenje u monokulturi... Verovatno da bi alternativnim hranivima (larve komaraca, punoglavci...) postigao bolje rezultate jer cenim da sto se proteinskog dela hrane za soma tice, bez ucesca animalnih sirovina procenat ne bi bio zadovoljavajuci...
 

danko67

Član
Učlanjen(a)
2 Nov 2012
Poruka
97
Lokacija
NBG
Jel mozda znate gde moze da se kupi hrana za pastrmku ali na malo... Nekih 500 kg? Ne preko toga... Ili da li ima u nekim poljoprivrednim radnjama na dzakove da se prodaje hrana za ribe?!?

Mogu ja da ti nabavim, ali da znaš da nije jeftina. Odnosno, pastrmska hrana je najskuplja hrana u stočarstvu/ribarstvu. Mislim da je hrana za soma slična, pošto su i jedni i drugi izraziti mesožderi, tako da je moje mišljenje da možeš slobodno da daješ pastrmsku hranu, možda za nijansu manje nego što pastrmka dnevno uzima. Hrana namenski za soma se proizvodi u inostranstvu, ali je niko ne uvozi u Srbiju, pošto se som kod nas intenzivno ne gaji u većoj količini, tako da ne postoji ekonomska računica za uvozom.
 
Vrh