Ishrana zivine

Znam dosta ljudi iz Palanke a Bojan je Master-stocarstva na Beogradskom univerzitetu moj kolega, dobar prijatelj ..... Receptura je zakonska, i tako se obelezava za drugu fazu tova.....

Koke nosilje jaja za konzum receptura 16.5% proteina

Kukuruz 42%
Jecam 15%
Psenicno stocno brasno 2%
Suncokret 33 15%
Sojina sacma 44% 4.5%
Sojin griz 10.5%
Stocna kreda 7.94%
Soda bikarbona 0.13%
MKF 1.3%
Stocna so 0.14%
DL-Metionin 0.16%
Minazel 0.33%
Premiks 1%

Starter
(Koncentrat za ishranu pilića od 0-28 dana)

• Kukuruz 35.8 kg
  • Ječam 20.0
  • propržen ovas 3.0
  • sojina sačma 23.0
  • riblje brašno 8.o (?!)
  • stočni kvasac 3.0
  • koštano brašno 1.0
  • D Calcium Fosfat 1.0
  • So 0.2
  • mast( ulje) 4.0
  • Galomix 1.0

Napomena: Ovaj recept imam već 12 godina, receptura je iz poznate državne firme koja je uništena lošom privatizacijom , i kao takva više ne postoji. Nisam nikada pravila, nemam komponente, sve bih morala kupovati, ali jesam hranila koncentratom tog proizvođača dok je poslavao , radio, i postojao. Moji prijatelji su pravili i zadovoljni su.
Ne znam da li ima zamena za riblje brašno, sumnjam da se još koristi?!

Poslednja izmena:
Finišen II

( ishrana od 28-42 dana)

• Kukuruz 41.75
  • ječam 15
  • proprženi ovas 3.0
  • sojina sačma 20,0
  • riblje brašno 5.00(?!)
  • stočni kvasac 2.00
  • Koštano brašno 1.00
  • D Calcium fosfat 1.00
  • stočno bračno 2.00
  • suncokretova sačma 5.00
  • so 0.25
  • mast (ulje) 3.00
  • Galomix 1.00

Finišen završni

( ishrana posle 42 dana)

• Kukuruz 45.95
  • proprženi ječam 15.0
  • proprženi ovas 5,0
  • Sojina sačma 18.o
  • stočna kreda 0.9
  • stočni kvasac 3.00
  • D calcium fosfat 1.2
  • stočno bračno 3.0
  • Suncokretova sačma 5.0
  • so 0.25
  • mast (ulje) 2.00
  • Galomix 0.7

Dobro je na jednom mestu imati više receptura i iskustava tovljača a što se tiče gore pomenutih jedino mi je čudno zašto ide toliko ječma i ovsa. Koliko mi je poznato živina jako teško vari ječam i bez dodatnih enzima u premiksu ne ide ni za odrasle kategorije a kamoli za starter kod brojlera. Ne sumljam u recepte a ovo sam napisao iz nekog iskustva jer ovas dajemo u toj količini priplodnim petlovima kod kojih je potrebno dosta celuloze u hrani koju teško vare i imaju osećaj sitosti pa su manje agresivni i više skaču na koke. Drugi veliki problem kod ječma i ovsa je ljuspa koja može imati dosta mikotoksina koji su veoma opasni kad je živina u pitanju. Prošle godine je bilmnogo problema sa mikotoksinima i zbog toga smo kod hrane za priplodne koke i petlove potpuno izbacili i ječam i ovas. Što se tiče masti treba je dodavati uvek u hranu a naročito sad u letnjem periodu jer povećava apetit i energiju u hrani.

Ne umem da dam odgovor na Vaše pitanje povodom ovsa i ječma, ali u recepturi piše da treba biti propržen ječam i ovas, možda je tu rešenje za mikotoksine koji se nalaze u ljuspi,šta mislite o tome?
Gledam baš recepturu Finišena završnog: 20% prženog ovsa i ječma. Možda neke od komponenti pospešuju bolje varenje ovih kaloričnih žitarica?

Verovatno je tehnologija napredovala za ovih 12 godina, ali ne verujem da je išla ka zdravijem, ali ka ekonomski isplativijem, to da, verujem u to.
Pisala sam već, 21. maja smo poklali piliće, tovljene 56 dana, 57 dan poklane. Premereno svako pile, prosek 3.5 kg.
Pa nije ni to normalno! Šta je u hrani? Energetska bomba?

Mikotoksini se ne mogu ukloniti nikakvom termičkom obradom a znam sigurno da je opšta preporuka svih tehnologija da se trebaju izbegavati ječam i ovas kod brojlera a primena pšenice je moguća. E sad postoji i ekonomska strana pa će neko ako je jeftinije ubaciti i ono što se teže vari. Procenat proteina za koji se svi vezuju nije najvažnija stvar kod hrane za živinu i tu treba neke stvari izbalansirati. Razvoj tehnologije je veoma dinamična stvar i 12 godina je tu jako dug period a brojleri sad mnogobolje napreduju zahvaljujući genetici roditelja, komponenti za proizvodnju hrane, savremenijim objektima, veterinarskoj zaštiti i još dosta faktora. Postavio sam i jednu prezentaciju o problematici tova brojlera koja može biti od koristi a link je ispod.

http://www.2shared.com/document/3IIeqP9t/problematika_tova_brojlera.html

Pozdrav drugari.Kupio sam pilad rase "susex".Sada imaju 35 dana starosti i dosad sam ih hranio koncentratom 1~com(100%).Primetio sam da brzo napreduju ali nekima pocinju da se krive prsti na nogama,kao kod tovnih piladi.Da li da nastavim sa ovom ishranom ili da im ubacim malo psenice i jecma u ishranu,eventualno kukuruzne prekrupe da bi ih malo usporio sa rasto,tj da im smanjim nivo proteina u ishrani.Da li smem da ih pomalo pustam u dvoriste na travu?Dosad nisam jer sam se bojao da od zelenila ne dobiju proliv.::pomoc:;:ppozdrav:

Pozdrav drugari.Kupio sam pilad rase "susex".Sada imaju 35 dana starosti i dosad sam ih hranio koncentratom 1~com(100%).Primetio sam da brzo napreduju ali nekima pocinju da se krive prsti na nogama,kao kod tovnih piladi.Da li da nastavim sa ovom ishranom ili da im ubacim malo psenice i jecma u ishranu,eventualno kukuruzne prekrupe da bi ih malo usporio sa rasto,tj da im smanjim nivo proteina u ishrani.Da li smem da ih pomalo pustam u dvoriste na travu?Dosad nisam jer sam se bojao da od zelenila ne dobiju proliv.::pomoc:;:ppozdrav:

Uz preporuke koje je naveo MilanM obavezno i promeni hranu jer je ona jedinica za tovne piliće a sad predji na dvojku za priplodni podmladak koja ima manje proteina. Sva živina voli da se penje od poda pa im postavi neke penjalice u obliku merdevina.

Slazem se sa kolegama na prethodnim postovima, da je to standardna procedura pri pojavi ovakvih simptoma.... Ovo je tipican slucaj neizbalansirane smese za ovaj hibrid rec je o komercijalnom premiksu ali ne i premiksu koji je adekvatan za hibrid .... anomalija koja se javila je sigurno posledica nedostatka vitamina B kompleksa konkretno mislim da je B-2 u pitanju.Zelena hraniva lucerka .Crvena detelina i druge leptirnjace, dobar su izvor vitamina takodje su mekinje i klice, stocni kvasac najbogatiji riboflavinom .

Puno,puno vam hvala drugari.Koliko sutra stupam u akciju:menjam im ishranu i poboljsavam im uslove u zivotnom prostoru.:ppozdrav::ppozdrav:

Stavio sam link u temi o tovnim pilićima a trebalo je da naglasiš za koju kategoriju su ti potrebni podaci i nema razloga da dupliraš pitanja.

Kupio sam tkz. energetsku prekrupu 40kg sledeceg sadrzaja
kukuruz 50%
psenica 25%
jecam 10%
ovas 5%
raz 5%
suncokret 5%
sirovi proteini min. 10%
vlaga max. 14%

planiram to da mesam sa stocnim brasnom i subotickim koncentratom za kozum 3 16% proteina ali sam sad u nedoumici u kojoj razmeri. Davacu ga starim 4g nosiljama i mladim od 9m, do sada sam im davao kukuruznu prekrupu, stocno brasno i koncentrat u razmeri 2:2:1, nesto se razmisljam ova prekrupa sto sam kupio je proteinski jaca nego cist kukuruz pa onda po mojoj logici bi mogo da mesam i 3:1 da malko ustedim koncentrat.

pojasni sta ti je 4g i 9m.Ta prekrupa ili sta vec ti je skoro isto ko kukuruzna.Imas i vrste kukuruza od 10% proteina.Moj ti je savet,da sam zamesas,da ne verujes puno obogacenim prekrupama.Ubace kredu,koja je 6 dinara i dobiju na tezini.Nebi nikog da vredjam,cast izuzecima,ali staro pravilo use i u svoje kljuse.

@MilanM

Pa lepo si napisao da si kupio energetsku prekrupu, sto i jeste ako ima sve te komponente sto si naveo. Proteini su povecani za samo 1% sa sunc. sac. i ne mozes manje da stavljas potpune smese. Jaja sadrze veliki procenat proteina i da bi ih koka proizvela potrebni su joj proteini. Visak energije ako koka ne potrosi pretvara se u rezervu (masno tkivo).:ppozdrav:

Znam da im treba dosta proteina, u toku dana dobiju 1kg smese, oko 400g opranog kukuruza i doosta zelenila za sada im je nosivost pristojna s'obzirom da su na otvorenom nema masnog tkiva sve one potrose u toku dana :)

Nazad
Vrh