ishrana svinja

Interesuje me nesto,pa bi pitao vas da mi kazete koliko bi trebalo da bude prase od 23 kg.do kraja tova ako dam 380 kg.Znaci dajem 120 kg.s-1 farm comerc i posle samo s-2 farm comerc 260 kg.Znaci to je 380 kg. po jednom tovljeniku sa Farm Commercovim koncentratom S-3 ne dajem uopste!Koliko ce imati tovljenik kg?kada bude pojeo 380 kg.
 
Zavisi od genetike. Uslova gde boravi. Konverzija moze biti i 2.8kg i 4kg. Sto ce reci da u najgorem slucaju moze imati barem 100kg.
 
U prvoj turi sam uzeo prasad na jednom mestu 54 komada prosek 26,2 kg.uginuca nije bilo pojeli su mi 314,8 kg.po glavi!Tacno na sto dana tova sam ih prodao prosek je bio 104 kg.Bilo je i toplo vreme jako,proliv sam resio odmah u startu i imao sam srece sto sam uzeo na jednom mestu...Sad drugu turu sam poceo 16 avgusta 61 kom.Uzeo sam ih sa 6 mesta jer nisam mogao nabaviti prasad!!!Uginuca imam 6 kom.i proliv sam resio i sve ostalo,znaci tovim 55 kom.i spremio sam im hrane s-1 i s-2,Farm commerce 380 kg.po glavi i lepo napreduju imaju uvek ispred koncentrata ne radim obrocno 2-3 puta dnevno!Sada imaju prosek negde oko 44-48 kg.pojeli su dosad za 5o dana 5000 kg S-1 znaci prosek po glavi 91 kg.po glavi 1,65 kg-dnevni prirast oko 0,430 grama ako sam dobro dosad racunao,imam jos 15900 kg.sto treba da pojedu to je 280,9 kg koncentrata s1-s2...Neznam kakav ce biti kraj a i cena!!!
 
315 kg hrane za 78 kg prirasta je jako puno.Prijatelju ili menjaj hranu ili smanji rastur.

Ipak je to FARM COMMERCE!!!Da imam zemlju i da mesam druga prica je onda!I da imam svoje krmace i onda znam sta tovim!!!Ali nemam drugu opciju!!!Da li mozda znas koliko treba Farm comercovog koncentrata da utovi prase od 2o kg.do120kg.da bude tovljenik 120 kg???Uvek bude razlicite kilaze i potrosi mi uvek puno koncentrata,znam da zavisi i od praseta i vremenskih uslova...itd.

- - - - - - - - - -

Zavisi od genetike. Uslova gde boravi. Konverzija moze biti i 2.8kg i 4kg. Sto ce reci da u najgorem slucaju moze imati barem 100kg.

Znaci najgore 100 kg.+prase?Ili bez?
 
Poslednja izmena:
Ni sam nemam zemlje i sve kupujem i baš zato ne smem da dozvolim sebi luxuz da imam rezultate kao tvoji.Kukuruz i soju kupujem u jesen(soju pretvorim u griz) premix po potrebi.Upredtovu idem sa 20% griza, u završnom sa 15% ostatak je kukuruz po mogućstvu i tritikal ili ječam i premix.Konverzija je godinama 2.6-2.8 kg hrane/kg prirasta.Premix samo da nije pakovan kod nas(Panto.Salvana,Šauman...) i nema greške.Koristim i fabričku prekrupu proizvodjača "CORN-PRODUKT" koja je jedinstvena na tržištu zbog načina proizvodnje(ljuštenje zrna ne mlevenje).Prasice kupujem na pijaci i na šta naletim.
Prase+prirast=tovljenik
 
@kalman
380kg hrane za prirast od 20kg do 100kg, sto ce reci za 80kg mase. To ti je najgora varijanta. Tu nemas zarade pa sve da je cena i 200din.
 
@kalman
380kg hrane za prirast od 20kg do 100kg, sto ce reci za 80kg mase. To ti je najgora varijanta. Tu nemas zarade pa sve da je cena i 200din.

Nije mi jasno sad nista...ako sam u prvoj turi imao isto prasadi i imao manje koncentrata 320 kg. po glavi a 380 kg.sada gde ce da nestane tih 6o kg.viska sto cu im dati da pojedu?
 
poz . juče u emisiji sasvim prirodno,onaj ratar organske hrane u jednom delu kaze,saovu travu prase za 6,7 meseci 100kg.sigurno ide i sve ostalo,izgleda da je trava visoko proteinska,šta vi mali proizvođači kazete na ovo,ako mozete odgledajte emisiju
 
Već sam napisao za premikse (Salvana,Panto ali original ne Inbergov,Šauman) za Patent sam čuo da je dobar ali nisam probao.Kad mi neko kaže za neko hranivo da je dobro želim da mi argumentuje:dužina tova,utrošak hrane,konverzija...a kod naših ljudi se to uglavnom svodi na rečenicu"svinje lepo jedu" a efekat tod jela neznamo.
 
da za premikse,ali ovde ide priča za ovu travu kao dodatno hranivo,ja znam kako izgleda ta trava al neznam kako se zove,pokazao sam je kolegi i on mi kaze da je svinje metlošu a i ovce je brišu,znači za svoje potrebe,na kraju zeleniš najbolje otvara apetit,gde ima u prirodi mršava životinja,imam i jednog komšiju trenutno čuva 3 kom obroči sa prekrupu i vodu kao pomije i boga travu su pojele i nijedna mu nije ispod 150kg,ni premiks ni veterinara nisu videle,a kupljene su posle uskrsa
 
idi na temu,,ishrana svinja svih kategorija travom,,nije nikakva tajna meni je pričao jedan deda da posle rata 40tih 50tih godina prošlog veka kad su tovili svinje na rešetkast pod i sa sijalice kad su grejali prasiće najbolje im se pokazao koncetrat sa salvano i panto premiks,sa domaći premiks su im crkavali po 2 praseta od 10 oprasenih a sa ovi po pola u leglu ,matematika je jasna bolje 5 ljuddski da očuvaju nego 8,za travu što pričaju ovo upravu si laze narod svašta pišu bezveze.izvini al stvarno neznam šta da kazem na tvoj komentar:ppozdrav::haha:
 
Preneseno iz teme -cena kukuruza i ...
Grujo ovo je najozbiljnije sto ti kazem , ako hoces i fotografijama da dokumentujem ,ako je vlaga kukuruza preko 18% obavezno u najlon i vezati dzakove da nema kontakta sa vazduhom.
Prisustvo vazduha dovodi do budji i kvarenja.
 
Nazad
Vrh