Ishrana muznih krava

Kako nije, dodjes u toplicki kraj i da vidis hvalenje.... Simentalka od 20 litra uz 8 kilograma zob i detelinu i nema bolja, kad ih slusas sve mislis gotove pare iz nje 24 sata izlaze, a kada tele oteli ma vredi vise nego cela Srbija!!! A bez vodu u mleko to nikako se ne moze sve moze al bez vodu u mleko teskoooo!!!

nije Jugi u mene krava nosi 11 tele sad i niko mi nevjeruje da je tako.a od nej cerka ispob bika bodaca jos mlijecnija.ako iams FACEBOOK da ti posaljem slikeod njih da viids kakve su.i sad hocu da poboljsam genetiku.sve cu usliakti sta jedu itd pa da viids jer hocu sad uvedem zimi sjenazu i koncetrat po cijeloj godini.u glavnom drze jedni 4 mjeseca tako pa polako opada mlijecnost.zasusim zimi ih s 5 l kad su na sijenu samo i mekinjama

MA verujem ja tebi, nego kazem kakavih ima ... E kolega jel ti cuvas kao ja Holstajn friz ili simentalke?
Ja obicno na pocetku proleca izvodim krave bujna trava ma sve ide kao podmazano :)

simentalke samo.nevolim holstajn vidjeti ni na kilometar dzaba im i kolicina mlijeka itd sve njihovo.i mozeli mi ko pomoci sta da dajem tj recepturu koncetrata sta cega i koliko ide u koncetrat?unapred zahvalan

iskreno nevolim ih smisliti mrsavo crno itd nevolim tacno mi muka dodje kad ih gledam.i Jugi imas ti kakv recept da mi das koliko vidim niko nece pomoci

napravi ovako ja tako pravim od 18 posto... 12 mekinje 16 pogacu kilo kredu premiks i resto kukuruz i psenica .

Sto svi bezu od holstajn kao popareni??? Sta ne valja kod njih????
Kod čistog Holštajna puno je problema sa zdravstvenim stanjem grla, teže ostaju steone, problemi u samom graviditetu a i na telenju, kratak je vremenski period ekonomske eksploatacije grla, propadaju im noge i obolevaju papci...Ako puštaš na pašu, slabo pasu i nema ni M od mleka ako ne ispoštuješ kvalitetnu ishranu kabastim senom, silažom i koncetratom...Ima i mleka, ali kada dođe kraj i treba da je prodaš na klanje (iz gore navedenih razloga) ode za tepsiju ribe (što bi se kaz'lo) jer ih neće niko, baš iz tog razloga što izgledaju kao da su pobegle iz koncetracionog logora.
E sad, kod nas je veoma malo 100% crnog Holštajna, svi kažu stopostotno, a zapravo ukrštaju sa crvenim Holštajnom i Simentalcem (ređe), tako da ispadnu goveda u tipu crnog Holštajna (ili neke varijacije crno-belo)...

Da povadjaju ne povadjaju, da propadaju noge ne propadaju, pasu obozavaju, ja opet mislim da se narod boji tih krava jer je crna i bela, od simentalke nema mleka kao kod holstajn,... Al dobro svako ima iskustvo :) Ja se ne odricem holstajn krava inace slazem se da mesaju semena holstajn i simetnalaca, cist sam ja primer gde mi redovno uvale a da pojma nemam dok ne zavrse posao!:bravo:

Za HF je potrebno dosta znanja oko ishrane, nege i cuvanja... Ko to zna, zna koliko i sta HF vredi.. Ali da ne zalazimo u rasprave.. I ja takodje ne odustajem od HF, jer moja krava, mojom selekcijom i pretapanja Simentalca u HF sada sa 75% krvi HF u prvoj laktaciji dala max 24 l, a sada u drugoj preko 35l ko iz sale, sa mojim znanjem o ishrani, negi i cuvanju.. Na prvu laktaciju znam gde sam pogrešio, ali eto mi je lekcija za sledece prvotelke...

svaka cast ko zna i ima volju i ima mogucnosti moze ih napraviti extra.ali dzabe kad ih ja nevoilim da su zlatne tj nemam volje snjima raditi.kod nas krava takva kad ide na klanje ode 400 ili 500 km a simentalke za 1500 znaci srednjevelicine i debljine.a telad nece niko od njih dok se svadjaju za simentalsku.kod ans covjek oplodio hf NAVODNO S HF i dobio ukrizeno s belgisjki plavim ahha veterinar mu podvalio

- - - - - - - - - -

napravi ovako ja tako pravim od 18 posto... 12 mekinje 16 pogacu kilo kredu premiks i resto kukuruz i psenica .

koliko davati kad je na ispasi?jel 4 kile na 20 l mlijeka i tako povecati ako ima vise mlijeka.naravno upitanju je ispasa.jer pitam za recept zbog ispase tj odnos proteina energije itd da s euskaldi s ispasom

Bas tako Erminos, ja pak nemogu da podnesem crno bele, ali zato Rhf obozavam.. Svidja mi se elegancija..
Nego kako otelila belgijsko? Da li je bilo krupno tele? Da li je bilo problema? Jel bar musko?

zensko je eno sad je junica covjek ostavio et da vidi kakva ce biit kao krava radi eksperimenta.jer ovja pos je covjeku dodatni tako da moze eksperimentisati.bez problema otelila osrednje pa konstrukcija i ona boja pokazuje da belgijskim ukrsteno.

- - - - - - - - - -

Bas tako Erminos, ja pak nemogu da podnesem crno bele, ali zato Rhf obozavam.. Svidja mi se elegancija..
Nego kako otelila belgijsko? Da li je bilo krupno tele? Da li je bilo problema? Jel bar musko?

de mi u pp posalji recept ishrane ako se smije sazanti tajna i u kojim kolicinama dajes.unapred zahvalan

interesuje me je li smeta kravama ako naprimjer kokoske skacu po balama pa eventuano neka perka ako se otkine i padne u sijeno..Imam bale sijena ,a pustam vani kokosi pa me interesuje jel moze biti kakvih problema s obzirom da hocu da prodam te bale pa da ne bi slucajno napravio nekome problem..

pitanje za sve.dali mi sto meljemo kukuruz u klipu dali je to za kravu lose ili dobro?dali kunina ima neku hranljivost ili samo djzabe balega vise?

Imam jedan problem,dajem kravama silazu,rezanac,treber,koncentrat i slamu.mlecnost je dostizala i do 25 l dnevno medjutim krave znaju odjednom da smanje konzumaciju hrane mlecnost mi opadne za 25 procenata.mislim da je mozda problem u velikoj kiselosti buraga pa da on ne funkcionise najbolje,ako bi ubacio sodu bikarbonu sta mislite da li bi mi to popravilo situaciju?

Nazad
Vrh