Ishrana muznih krava

Prelistao temu vidio neke recepture za koncentrat za ishranu krava,ali ja imam sljedeće na raspolaganju:

Premix za ishranu krava (2 km-1 kg)
Sojina Sačma (1,2 km-1 kg)
Suncokretova Saćma (0,5 KM-1 kg)
Kreda stoćna ( 0.12 KM-1 kg)
Kukuruz (0.4 KM-1 kg)
Pšenica (domaća proizvodnja)
Tritikale (domaća proizvodnja)
A i jećam bi se i dao posijat a i kupit,

Sa ovim trenutno raspolažem,usput sam i cijene naveo,ali mi treba neka približna tabela za ishranu muznih krava,jer sad takoreć dajem napamet,

Hvala unaprijed :)

Jedno drugarsko pitanje: Da li je neko davao Detelin rezanac (cena 44 dinara/kg) i ako je davao moze li neko da mi kaze koliko smem po kravi da dam?? pakovanje suvog je 10kg, od njega mogu da dobijem oko80kg rastopljenog pa me zanima da li je mnogo ako na 2 krave dam jednu kantu od 20kg...??

Detelin rezanac se zove, a da li se rastapa ili ne nemam pojma, ove sto sam pitao u prodavnici kazu da se rastapa,pa velim, bolje da kupim detelin rezanac nego obican,...

Nisam cuo za to, cuo sam za briketiranu lucerku, ona se sigurno ne rastapa nego melje u koncentrat. Da sačekamo možda neko drugi nešto zna mada čisto sumnjam da je to rezanac verovatno ovi u prodavnici ne znaju sta prodaju!

Kad ga kupim za koji dan slikacu i postavicu ovde, kazu da se topi kao ovaj repin rezanac, uostalom celu operaciju cu slikati :osmeh:

Mislim da to nije dehidrirana lucerka već da je u pitanju samo briketirano lucerkino seno. Po meni, to je visoka cena da bi išlo kod krava.

pa i ako je briketirana lucerka našto to liči kad se nakiseli samo na napoja za svinje

Trenutno dajem svojim kravama:
Kukuruz 50 %
Sojina sačma 10%
Suncokretova 15%
Jećam 10%
Tritikale 12%
Premiks za muzne krave Ibeka Panto 1%
Stoćni kreć 1%
Kostovit 1%

Nadam se da je receptura dobra,a dajem je već nekih 5 dana :)

Nemam pojma na sta ce da lici, ali probacu da vidim... Mislio sam da je neko vec probao, ali ja cu biti prvi :osmeh:
Cena je 44 dinara suvog po kg, a ako se rastapa kao repin onda cena je oko 5,5 dinara po kg...

receptura ti je prilično dobra ja bi jedino promjenio ako su u pitanju krave sa preko 25 litara mlijeka smanji kukuruz za 5% i ubaci toliko soje i panto su vrhunski premixi ide ih 200-400 grama po kravi ili 3 % na sto kila i pored toga nema mjesta za kostovit i kredu znači tih 3% sve potrebe kod krave pokrivaju kad naprviš te promjene imaćeš odličnu smjesu sa 19% proteina

Jel radio ko sjenazu od tritikala i kako se pokozao u ishrani
ja sam to radio u kombnaciji sa grahoricom i vise u zivotu nebi mi palo na pamet da to vise radim a objasnicu i zasto:
te godine bilo je kisno leto pa je tritikal i grahorica porasli bas prilicno i pritom dunuo jak vetar i sve je bilo poleglo i pocelo da tropse a nisam mogao da radim senazu dok se nije zemlja ocedila. kod se vreme prolepsao otisao sam da kosim sa rotacionom kosom sa dva diska sipova i nije imalo sanse odma se zamotavala oko diskova , onda sam uzeo sa 5 diskova kunovu i jedva sam je nekako pokosio podnapole ceo dan sam kosio 50 ari, sutra dan smo uradili senazu sa vucenim kombajnom i tu smo imali velikoh problema zamotavalo se oko spirale ali smo ga nekako uradili , masa je bila ogromna negde oko 15 prikolica sa arnjevima ali nisu bile gazene jer mi je to pored kuce . kad sam otvorio jamu posle nekih 2 meseca bil je sve super dok nisam poceo da je koristim , krave su je lepo jele i povecale mleko oko 10 %, vremenom je pocela da se greje i da se budja jer je dosta krupno bila samlevena i dosta zrela onda su se krave prolile i prestao sam da im dajem vise silazu vise od pola jame sam basio i od tad vise to ne pravim samo senaza od lucerke i silaza od kukuruza i sirka .

Evo vec tri mjeseca koristim super 33% za krave muzare do firme Vitamix Rapic iz Gradiske i jako sam zadovoljan, znaci stavim super u koji je vec dodan premix i dodam svoje zito, lakse mi je za raditi a i kvalitet je zadovoljavajuci.

Nazad
Vrh