Ishrana muznih krava

Zob i nije toliki problem koliko neki sitno mleven kukuruz.
Stoga se mekša obrađuju valjcima, ne kroz čekičar.

Ja sam probao da prvo dajem kabasto a onda konc.hranu ali nisam primetio razliku pa sam vratio na stari sistem.

moze li meni neko reci kad je najbolje da dajem koncentrat kravama, dobijaju samo seno za hranu i koncentrat ?

Ujutro prvo malo sena pa onda konc. uvece ako dajes svejedno ti je jer je ceo dan nesto zvakala...

ja im dajem 4 puta na dan seno, jel treba ujutru ispred muze da im dam jedan obrok i seno ili posle muze?

Kolege, zeznuo sam se samo tako...krava mi nesto mrljavi sa silazom i ja dam suncokretovu sacmu preko sialze, glavu ne dize,ja zadovoljan...,kad oces,ona sad nece da jede bez sacme, auuu rekoh srecom te silaze ima jos mesec dana inace bih nadrljao...vole vise suncokretovu sacmu nego suncokret...cudne krave...inace dajem prvo balu pa onda koncetrat po savetu nasih kolega sa foruma,za sada nista bolje videcemo tako ima da guram do pola januara :)

alen1972@
Ne znam kakav raspored ti imas ali ja radim ovako;
Prvo kako ulazim u stalu podelim im po jednu plasu iz bale lucerke ,zatim ciscenje stale i dok pocistim one to pojedu.
Posle toga ide muza ,kada pomuzem silaza i preko nje kukuruzna prekrupa ili koncentrat ,dok odnesem mleko u mlekaru one su to manje ili vise pojele onda opet ide lucerka.
U toku dana balirana kukuruzovina ,travnata slama ,balirana sojina stabljika sta vec imam pa uvece ista procedura kao i ujutro.

Nesto slicno kao kod milana971 je i kod mene.Prvi obrok im je detelina plus bala mesavine ili livadskog sena.Sledeci obrok je silaza preko koje dodje i prekrupa(kukuruz,psenica,mekinje) i koncentrat.Kod sledeceg ulaska u stalu,ukoliko nisu pojele svu silazu opet posolim malo prekrupe te tako olizu jasle.Opet ide detelina plus mesavina ili livadsko seno i na kraju veceri silaza i preko nje opet koncentrat i prekrupa.Tako da uvek prvo mi dodje kabasta hrana a koncentrat kasnije sa silazom.

mlevena skoljka u ishrani ??? cuo sam da izuzetno deluje na mlecnost krava.. kako se priprema, cime se mesa ?

Stočni kvasac se preporučuje u ishrani svih kategorija goveda i u ishrani svih vrsta i kategorija stoke. U poslednje vreme, mnoge farme se opredeljuju za korišćenje raznih vrsta kvasaca i biljno-proteinskih smeša na bazi kvasaca. Na svima je povećana mlečnost i popravljen je kvalitet mleka. Pored proizvodnih parametara, popravljen je zdravstveni status zapata pa je tako i reprodukcija dostigla optimalan nivo.
Posmatrano sa aspekta cene hrane i cene glavne proteinske komponente koncentrovanog dela obroka, soje, jasno je da upotrebom kvasaca možete smanjiti cenu koncentrata obzirom da su kvasci jeftiniji od soje 20-30 %.
Ova tema je dosta široka, pa ako nekoga interesuje, možemo je otvoriti kao posebnu.

- - - - - - - - - -

Daj im malo pre muže da pokreneš lučenje pljuvačke.

Stočni kvasac se preporučuje u ishrani svih kategorija goveda i u ishrani svih vrsta i kategorija stoke. U poslednje vreme, mnoge farme se opredeljuju za korišćenje raznih vrsta kvasaca i biljno-proteinskih smeša na bazi kvasaca. Na svima je povećana mlečnost i popravljen je kvalitet mleka. Pored proizvodnih parametara, popravljen je zdravstveni status zapata pa je tako i reprodukcija dostigla optimalan nivo.
Posmatrano sa aspekta cene hrane i cene glavne proteinske komponente koncentrovanog dela obroka, soje, jasno je da upotrebom kvasaca možete smanjiti cenu koncentrata obzirom da su kvasci jeftiniji od soje 20-30 %.
Ova tema je dosta široka, pa ako nekoga interesuje, možemo je otvoriti kao posebnu.

- - - - - - - - - -

Daj im malo pre muže da pokreneš lučenje pljuvačke.

Koliko se procentualno daje kvasca kravama.

U principu stocnog kvasca mozete da stavite oko 5%, s druge strane ima i onih sto idu 5-50gr po grlu dnevno to su zive celije kvasaca i oni nisu proteinska hrana nego sluze da poboljsaju varenje.

Super, to je dobra varijanta i tu ce ti kvasci dati rezultate. Ljudi ne kapiraju kad imaju ishranu sa 10-15 kg sena da tu kvasci nemaju sta da traze. Pravis koncentrat ili kupujes?

pravim, samo dokupim mineralno-vitaminsku smesu, tako za junad, a za krave polu-smesu, samo dodam zitarice..
Ja sam se odlucio za taj nacin ishrane, mozda je malo manja zarad jer nema sena, ali za seno je potrebna kosacica, skupljac, balirka i suvota, pa u toku godine ima oko 5 trava ides po 5 puta na njivi to je 25 puta u parceli, to je mucenje, ovako samo nakupim dovoljno slame i sve ostalo pod kukuruzom... Imam malo sena za telad...

Nazad
Vrh