Ishrana kunića peletima

S obzirom da imate više iskustva pa reko da pitam, smijem li davati kunicima koncentrat koji je namijemjen za tov teladi? :sta: ostalo mi jedno 15 kg pa reko da ne bacam, može li im što naškoditi? Unaprijed hvala :ppozdrav:
 
U pravilu, kunići ne smiju jesti mljevenu hranu. A taj koncentrat za telad je pretpostavljam isto mljeven.
Ali, ako je peletiran, vjerojatno ga smiju jesti, nema tu neke razlike možda samo u omjeru vlakana, proteina i ostalih tvari. Ali mislim da im ne bi moglo naškoditi.
Ako si im već odlučio, postepeno im ga uvedi na meni. Svaki dan male količine da se priviknu na njega. Nakon tjedan dana bi ga već mogli konzumirati skroz
 
Drobac, držim i junad i kuniće i znam da je omjer približno jednak.
Kunići trebaju možda malo više vlakana, ali to se da nadomjestiti sijenom.
Odgovor se više odnosio na to smiju li kunići jesti tu hranu, vjerojatno smiju.
 
Ne možda, nego sigurno, pošto ni u granulama za kuniće nema dovoljno vlakana za njih. Obično 10-12%, ređe 13-15%.

A potrebe su date u tabeli:

156tjzc.jpg
 
Pozdrav ljudi , imam jedno pitanje i niv sam u ovom sportu :) ..... ovako,uzeo sam prvo pelet za jagnjad i sa time hranim kunice ,pa kada sam se nacitao vasih pisanja na forumu uzeo sam gebi za zeceve . Da li smem da pomesam ova dva koncentrata,ne baca mi se ovaj za jagnjice ...? I kako ce ici napredak?
 
Nista im nece faliti . Nije dobro naglo menjati granule, uvek ostavi malo stare pa pomesaj sa novom vrstom granule da lakse peboluju nagle promene.
 
Malo pomoci ako moze.
Do sada su moi kunici jeli Gebi hranu za kunice ali ona sadrzi kokcidostatike tako da resio sam da predjem na drugu.Ovde kod mene u ponudi ima hrana Becejka KU 15 u specifikacii nepise da ima a i nema nigde naznacena karenca,pa pretpostavljam da nema.
Ako neko zna nesto vise nek pise.
 
Gebi ima karencu 5 dana. Prekineš u tom periodu davanje granula i rešen problem. Daješ ječma i zobi i sena ili deteline.
 
Pozdrav svim ljubiteljima zeceva!


1. Kupio sam pre neki dan 17 kom. 2 su velika ostali su srednji. Za sad ih hranim granama, glebom, detelinom, senom, bundevama, nesto malo kukuruzom. Hteo bih da kupim granule, koje su najisplativije?

2. I ne znam sta da radim sa svima. Da li da ih ostavim sve u tovu do proleca, koliko ce mi hrane trebati?

3. svi su mi zajedno u ogradjenom prostoru na otvorenom, vidi se da su veseli i razigrani, ne znam kako ce podnostiti hladnije dane kad dodju. imam ozidani svinjac koji je ukopan i ususkan, mogli bi da tu ulaze kad zahladi.

4. da li moram razdvajati muske od zenskih? jednom davno mi se desilo da je neka zecica kastrirala zeceve. ne bih da mi se opet to desi, mada ovi nisu agresivni ni malo.
 
Trebo bi da rzdvojis muske o zenki. Ako ih hoces drzati do proleca pa i tek onda pariti to ti ne bi preporucio, trebo bi ih pariti kada traze muzjake. Sto se granula tice to zavisi i od rase i velicine kunica Panonski beli mali od rodenja do klanja pojedu pojedinacno do 10 kg granule i dostignu tezinu od preko 3-3.5kg ocisceni.
 
Ne bih znao tacno koje su rase. imam ih 17 komada, od kojih su 3 veca.neki su beli sa crvenim ocima, i tufnama na njusci sapama. neki su skroz crni, neki skroz beli sa crvenim ocima. neki sivi, neki su ko cincile.

Vidim dasi iz ns. Da li i ti drzis zeceve?


kolika tezina treba da je kada su spremni za klanje?

- - - - - - - - - -

i koliko vremenski potraje jedna bala deteline na njih 17? hocu da kupim da imam za zimu
 
Nedeljak dana. Granule kupuj kvalitetne, nemoj gledati na cenu, jer jeftinija granula obično znači i lošiji prirast. Ženke i mužjake treba odvajati, ženke mogu ostati zajedno, mada i one znaju nekad da se tuku, a mužjaci bi trebali svaki u svoj kavez, u suprotnom će se tući i štrojiti međusobno.
 
Obavezno odvojiti mužjake od ženki. Sigurno nemaš dovoljno kaveza da u svaki staviš po jednog mužjaka, iako bi to bilo najbolje rešenje ako su veliki i odrasli mužjaci. Ipak, ja nisam imao problema kada sam zajedno odvajao mužjake, mada je moje iskustvo da treba izbegavati spajati mužjake iz dva različita legla.
 
Мислим да , ако си у прилици ,кавези су ти неопходни да средиш ситуацију у тој гужви....Имао би контролу око исхране , паренја ,...Ех , кад би имао неког да ти конкретно поногне (позајми макар ) опрему која му тренутно нетреба...
 
Izmericu ih danas pa da vidim o kojoj kilazi se radi. Do prvih zime bi ih sve drzao, a kad zahladi poklao bih te manje, pa bih napravio selekciju jedno 3 zecice i 1 zec, da ih drzim do proleca, da se reprodukuju tokom sledece cele god.
 
Можда би било добро да променеш зеца за оплодњњу да није у сроству...
 
Nazad
Vrh