Investicija u privatne silose, susaru i vagu

Radisa_

Član
Učlanjen(a)
17 Jul 2015
Poruka
43
Lokacija
Smederevo
Hvala obojici na željama i lepim rečima

Ja sam rođen i živim na selu, i znam jako dobro koliko se muče pošteni seljaci. Moj otac je orao konjima a ja sa 5 godina vodio konje po vrsti. Pa tek ručno kopanje i branje kukuruza, vršidba žita sa drešom itd
Prelepo detinjstvo.
Kad prođeš takve neke stvari onda je po meni normalno da se neko stečeno iskustvo, prenese na druge za dobrobit tih novih generacija koje će nastaviti da se brinu o zemlji koju obrađuju i ostanu na selu.
Bio sam u Italiji 25 godina i imao sreću da upoznam ljude, Italijane, koji su isto tako meni preneli neko njihovo znanje bez ikakvih problema.
Ja mogu napraviti i prodati sušaru za male pare ali kako ću sutra da da objasnim ovom što je kupio, zašto se nešto polomilo ili iskrivilo itd. Taj kupac je na kraju, bez obzira koliko platio, kupio nešto što traba da radi i da mu doprinese neki dobrobit.
Da mu kažem koliko para toliko muzike?
Ja hoću mirno da spavam i da odem kod mog kupca spokojan i uvek sa nadom da će mi on dati neki predlog kako da se poboljša moj proizvod.
Ovo je nešto što je mnogo važno i uvek treba poštovati i razmotriti predloge kupaca, a i samih radnika koji rade firmi koju vodite.

Pozdrav svima
 

Radisa_

Član
Učlanjen(a)
17 Jul 2015
Poruka
43
Lokacija
Smederevo
Hvala

Da se malo vratimo temi

Prošle nedelje sam imao priliku da razgovaram sa relatorima novog pravilnika za subvencije povodom mog nezadovoljstva na način koji bi hteli da primene za nabavku sušara.
Ovo je jedan deo mog meja ministru poljoprivrede:

-------

Putem informativnih sistema a i razgovora sa Vašim kolegom Branislavom Veljkovicem, saznao sam, da bi se, po novom pravilniku za 2017, promenio način podnošenja zahteva

za korišćenje tih podsticaja, tj. da potencijalni kupac mora prvo podneti predračun za nabavku jedne ( u ovom slučaju) sušare , pa tek nakon pozitivnog odgovora nadležnog organa, imaće rok od 90 dana za kupovini te sušare.

Povod za moje obraćanje nisu ovih 90 dana (ako je to tako) nego rok za odgovor na podnošen zahtev od strane zainteresovanog, za koji ja nisam uspeo da saznam.

Zašto je ovo važno?

Sušare za žitarice su mašine koje se prave po narudžbini, bilo da su proizvedene u Srbiji ili Italiji ( zemlji sa najviše takvih fabrika) i rok isporuke je veoma vezan za sezonu
u kojoj se naruči ta sušara. Ja konkretno dajem isporuku od 60 radnih dana, ali ako neki potencijalni kupac dobije pozitivan odgovor u avgustu ili septembru , njemu će biti već kasno za nabavku sušare. U tom periodu čak i Italijani imaju duži rok isporuke, pa čak i da je nađe, moraće da je plati mnogo više.

U isto vreme, to znači da bi potencijalni kupac morao podneti nekoliko predračuna za kupovinu, od različitih proizvođača, sa nadom da će uspeti barem
od jednog da je nabavi u zadatom roku. Ostaje problem mnogo veća cena koju će morati da plati ako je nabavi iz uvoza u toj kritičnoj sezoni.
Može se desiti da neko i odustane od kupovine i da mu propadne mogućnost subvencionisanja za 2017 godinu.

Moj predlog je da se za nabavku mašina kao što su sušare i silosi (uređaji i mašine koje se proizvode po zahtevu kupca) od dana podnošenja zahteva,
da brz odgovor ali i ostavi sadašnji način podnošenja zahteva za korišćenje podsticaja, tj, kupi, pa kasnije podnese dokumentaciju o nabavci.

Smatram da bi se to moglo izvesti, iz samog razloga što će broj zainteresovanih za nabavku sušara biti mnogo, manji ( čak i 20 zahteva je po meni mnogo)
u odnosu na one što bi kupili traktore, sejalice itd.

------

Bilo bi mi drago da i neko od vas prokomentariše ovaj moj predlog za dopunu tog pravilnika
 

Radisa_

Član
Učlanjen(a)
17 Jul 2015
Poruka
43
Lokacija
Smederevo
Povodom izlaska novog “Pravilnika o izmenama ii dopuni pravilnika o podsticajima za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva

za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarna proizvodnje biljnih kultura” za 2019 godinu


koristim priliku da Vam pošaljem oba ova pravilnika u kome možete videti da su za ovu 2019 godinu ubačene i “SUŠARE ZA ŽITARICE” kao predmet investicije.

Treba obratiti pažnju na novu tabelu o prihvatljivim investicijama , pod rednim brojem 5 i stavkom 2 gde su SUŠARE ZA ŽITARICE

NAPOMENA: OBRATITI PAŽNJU NA OVAJ DEO
član 2

5) реализација инвестиције јесте извршење свих радњи везаних за набавку предмета прихватљиве инвестиције (закључење купопродајног уговора, промет робе, издавање докумената који прате робу, преузимање робе, исплата цене у потпуности), као и стављање инвестиције у функцију у складу са наменом;
Savetujem zainteresovanima da razmisle o ovoj pogodnosti za investiciju.
 
Vrh