NA: Kazem ti da je moj 549 poceo bacati ulje na odusak poklopca ventila nakon 2000 sati samo teskih poslova... 2x12" plug, 24 diska tanjuraca, 2.2m spremac, prikolica, vuceni tarup, berac kukuruza. Na sve to dodaj i brdo i da vidis racunice. Moj traktor je reci cemo NOV, ali za njega je 50kj zemlje ocito puna kapa i ici ce dokle god bude mogao.
To sto ti otprilike iz glave racunas 1500 rh pa generalka, lako je moguce da su toliko odradjivali. Mozda je taj traktor mogao biti pouzdan jos dvije godine, a mozda nije... Toliko je okretao novca, da je bolje uradio remont motora pa je dvije godine miran, nego da u pola sezone radi generalku pa da kasni s ostalim poslovima...
Ja s mojim "traktoricem" radim 40kj zemlje sto moje sto zakupa a proslu jesen smo jos uz to sve usluzno orali tablu 10ha s njim i nismo ga gasili 46 sati. Na proljece je tu parcalu potanjurao i spremio za sjetvu... Jos zamisli da ganjam okolo zemlje sto god mogu dobiti, a vecina je na nekom grbavom terenu... Cude se ljudi sto puca koljevka. Ja se ne cudim uopce.
Pricao sam s dosta ljudi koji zemlju rade u relativno ravnim krajevima, s dobrim tablama zemlje, pa tu jedan 560 radi ko od sale tih "odokativnih" 75kj godisnje da se puno ni ne umori, jer nema tolikog opterecenja. Cak sam se cudio kad sam vidio da pojedinci na forumu s 560 vuku IMT 757.20, sto je meni bilo nepojmljivo jer na tu kombinaciju nikako nisam navikao.
Svaki dio kugle zemaljske je drugaciji, uvjeti rada se ocigledno razlikuju od sela do sela, od tipa zemlje do tipa zemlje a da ne izostavim redovno odrzavanje i kako tko tumaci taj pojam, kao i pazenje i normalan rad sa strojem... Jedno vuce drugo i nekome 549 radi 30 godina, a nekome 3 i to je to...