IMR - Rakovica

Možda je samo trebalo podesiti zazor između druk ležaja i žabica-capica..... Makar da izvuče paranje pa onda da je rastavljaš.
Ja sam više za semering koji se prevlači ali sam zaboravio koji se pokazao najboljim. Moram proveriti da li sam zapisao (mislim da je crveni najbolji) pa ću napisati ovde,mada ako je majstor za polumesece onda ne vredi. Znam samo da rupe u semeringu kroz koje prolaze vijci-šarafi ne smeju biti veće od 8mm inače se donji vijak poklopi sa kanalom za povrat ulja i tu odmah procuri. Pluta na karteru takođe može biti uzročnik curenja. Izmeri visinu opruga od korpe kvačila pa napiši ovde ali ja bi ih zamenio svakako. Pogotovo ako ti je kvačilo tvrdo.
Visina starih opruga je 47,5 mm, a nove su 49,5 mm. U radioničkom uputstvu piše da treba da budu 48,5 mm. Menjam sve. Potisna ploča je odneta da se poravna, ja sam hteo i korpu ali majstor kaže da ne treba. Loš je bio i ležaj spojničke (kardanske) u zamajcu, i on se menja, naravno i obe lamele i druk ležaj.
E sad, šta je prouzrokovalo proklizavanje ne znam, ali lamela nije potpuno potrošena. Merio sam njenu debljinu i samo za 1,0 mm je tanja od nove, stara je debela 9,5 mm a nova 10,5 mm. Ali definitivno ulje curi na sve strane, unutra je sve usrano od ulja i prašine koja ulazi kroz onaj donji otvor. Na radilici je bio Higumov (plavi) semering radilice a za njega sam pročitao samo loše komentare (on je ugrađen pre desetak godina, možda i više). Ja sam sad kupio onaj plavi silikonski Dalmik, majstor će verovatno doneti polumesece pa nek' bira šta će staviti.
Međutim, sve je usrano i u dnu zvona (ka menjaču), ne znam da li može ulje sa radilice da i tamo odleti - ne verujem, pre mi liči da tamo curi ulje iz menjača. Ako neko zna neka mi napiše... :ppozdrav:

Što se mene tiče ja sam sve delove oprao, za dalje je majstor nadležan...

Poslednja izmena:
Uporediću visinu sa mojim oprugama pa se javljam sutra. Nove opruge su ujedno i elastičnije i jače.
Hm. Ploču će ravnati a korpu ne... Mislim da je šteta da se ne uradi kad je već kvačilo u rinfuzi. Al doduše, možda je površina lepa ravna.
6204NR (sa kanalom) naravno to se obavezno menja. Ali za druk ležaj nzm šta da ti kažem.... Ako je jako loš onda stavi nov (ujedno ti je to i odgovor zašto je otišla lamela). Ali ako nije loš, može da se desi da sahrani ovog novog. Čuvaj stari druk ležaj, hleba ne traži, jer takvi se više ne proizvode. Ko zna možda ga i vratiš opet na traktor.
Lamela potrošena samo 1mm, obično opruge budu krivci. Ali treba proveriti i izolatore da li su svi na broju (18kom), može biti i mast iz druk ležaja (nazire se višak masti na drugoj slici), ulje iz motora mu takođe ne prija, nedovoljan zazor između žabica i druk ležaja (treba često proveravati na špijunki) ....
Što se tiče semeringa. Nisam našao podatak koji je taj što je brzo popustio ali kao da beše plavi.... A valjda nije bio plavi dalmik. Posle sam ugradio crveni (bar mislim) i evo tu u komšiluku mi ta rakovica i nakon par godina rada još uvek drži.
Curenje ulja. Teško je ovako preko slike oceniti gde curi. Meni lično deluje da je od motora, a razbacalo ga strujanje vazduha od kvačila... A da svučeš sad taj međuprostor i zameniš semeringe spojničkih?

Još jedno pitanje. Kad sve povežem da probam kad klip dodje u krajnji položaj a idalje se drži poluga razvodnika daliće klip da izleti? Ili kontra ako klip dodje u krajnji donji položaj hoće li cilindar pući?

@dukej moje nove opruge 45,5mm mejd baj Kron.... jbm ti malu privredu!
@Zile90 jedino ako ništa ne drži klip onda će da izleti kada krene ka napolje. Unutra, nema šanse ni bez sigurnosnog ventila. Pre će pući crevo ili sama pumpa.

Nazad
Vrh