I kod nas stigla afrička kuga! |

Jeste. Juče potvrđeno, i na mesta gde je pronadjeno, išli po komšiluku da proverava ju ostalima. Danas komplet selo obilazili, i pregledali, po nekoliko kola. Patrole policije na svakom kraju sela kontrolisu, da se ne bi iznelo nesto od stoke.
Sad, pitanje je dal ce svima likvidirati svinje i odneti.
 
Sa određenim zakašnjenjem prenosim saopštenje sa sajta ministrastva poljoprivrede


Rezultati analiza referentne laboratorije iz Madrida potvrdili su da se u Srbiji pojavila afrička kuga svinja u okolini Mladenovca, a nadležne službe su preduzele sve preventivne mere za sprečavanje širenja tog virusa.

Posle dve godine, koliko je Srbija uspešno odolevala snažnom udaru afričke kuge svinja u svetu i našem regionu, afrička kuga svinja je potvrđena na tri tačke u tri sela u okolini Mladenovca. Danas je doneto rešenje o proglašenju zaraženog područja oko Mladenovca u poluprečniku od tri kilometra.

Virus afričke kuge svinja, za koji ne postoji vakcina kao preventiva, napada isključivo svinje i divlje svinje i nema opasnosti za ljude koji mogu da konzumiraju svinjsko meso kupljeno u registrovanim objektima koji su pod nadzorom veterinarske inspekcije.

Naučni institut za veterinarstvo iz Beograda utvrdio je žarište u selu Rabrovac, te su na osnovu toga pre 15 dana, kada se pojavila sumnja, preduzeti svi dalji koraci i preventivne mere kako ne bi došlo do širenja zaraze.

Obavljena je eutanazija svinja na mestima gde je potvrđeno prisustvo virusa, a država je nadoknadila štetu vlasnicima, što će činiti i dalje u slučaju eventualnog širenja zaraze.

Ako koga zanima ima tu još teksta, pa sam postavio link.

 
Laboratorija u Madridu je samo potvrdila nalaz.
Virus je stigao kod nas još u aprilu izgleda, tako je rečeno danas na skupu na Zlatiboru.
 
Mislim da bi trebalo propise i dejstva uskladiti kao i u zemljama gde je ta bolest prisutna već neko vreme, a koje su u našem okruženju.
 
Postoji naredba ministarstva.

Nema lečenja, nema vakcinacije. Životinje se ne škodljivo uklanjaju.
 
Kakvo je stanje kod vas u vasim opstinama...u jednom selu u opstini Paracin se pojavila pre dva tri dana
 
u Aleksinackom regionu vec skoro mesec dana zatvorene stocne pijace,u nekoliko sela se pojavila AKS ,za sada je pod kontrolom,pobili bolesne svinje u nekoliko sela,sada se radi kontrola po selima i obelezavanje pa ce vidimo ako se ne pojavi u narednom periodu onda ce biti opet sve biti ok 45 dana od pojave zadnjeg slucaja. po meni je to je jos jedna dodatna muka preko lose cene tako da ce biti jos vece propasti ako ovako nastavi.
 
Nazad
Vrh