I kod nas stigla afrička kuga! |

Druškan

Član
Učlanjen(a)
3 Nov 2010
Poruka
1.605
Lokacija
S.Banat/ Srpski Itebej
Jeste. Juče potvrđeno, i na mesta gde je pronadjeno, išli po komšiluku da proverava ju ostalima. Danas komplet selo obilazili, i pregledali, po nekoliko kola. Patrole policije na svakom kraju sela kontrolisu, da se ne bi iznelo nesto od stoke.
Sad, pitanje je dal ce svima likvidirati svinje i odneti.
 

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
7.810
Lokacija
Apatin
Sa određenim zakašnjenjem prenosim saopštenje sa sajta ministrastva poljoprivrede


Rezultati analiza referentne laboratorije iz Madrida potvrdili su da se u Srbiji pojavila afrička kuga svinja u okolini Mladenovca, a nadležne službe su preduzele sve preventivne mere za sprečavanje širenja tog virusa.

Posle dve godine, koliko je Srbija uspešno odolevala snažnom udaru afričke kuge svinja u svetu i našem regionu, afrička kuga svinja je potvrđena na tri tačke u tri sela u okolini Mladenovca. Danas je doneto rešenje o proglašenju zaraženog područja oko Mladenovca u poluprečniku od tri kilometra.

Virus afričke kuge svinja, za koji ne postoji vakcina kao preventiva, napada isključivo svinje i divlje svinje i nema opasnosti za ljude koji mogu da konzumiraju svinjsko meso kupljeno u registrovanim objektima koji su pod nadzorom veterinarske inspekcije.

Naučni institut za veterinarstvo iz Beograda utvrdio je žarište u selu Rabrovac, te su na osnovu toga pre 15 dana, kada se pojavila sumnja, preduzeti svi dalji koraci i preventivne mere kako ne bi došlo do širenja zaraze.

Obavljena je eutanazija svinja na mestima gde je potvrđeno prisustvo virusa, a država je nadoknadila štetu vlasnicima, što će činiti i dalje u slučaju eventualnog širenja zaraze.
Ako koga zanima ima tu još teksta, pa sam postavio link.

 

mims

Član
Učlanjen(a)
23 Jul 2009
Poruka
6.022
Lokacija
Zrenjanin
Laboratorija u Madridu je samo potvrdila nalaz.
Virus je stigao kod nas još u aprilu izgleda, tako je rečeno danas na skupu na Zlatiboru.
 

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
7.810
Lokacija
Apatin
Mislim da bi trebalo propise i dejstva uskladiti kao i u zemljama gde je ta bolest prisutna već neko vreme, a koje su u našem okruženju.
 

mims

Član
Učlanjen(a)
23 Jul 2009
Poruka
6.022
Lokacija
Zrenjanin
Postoji naredba ministarstva.

Nema lečenja, nema vakcinacije. Životinje se ne škodljivo uklanjaju.
 
Vrh