Hydroponic Fodder

Učlanjen(a)
21 Avg 2010
Poruka
4.096
Lokacija
Zemun / Novo Selo
To je to, sad već mnoge kompanije nude garanciju da je "samo njihov" sistem oslobođen od plesni, čak postoji i Organic Hydroponic Fodder. Verujem da ima budućnost, vreme će pokazati.
 
Učlanjen(a)
21 Avg 2010
Poruka
4.096
Lokacija
Zemun / Novo Selo
Sećam se reklame, neko je pokušao da radi kod nas ali izgleda nije išlo. Ceo sistem sigurno nije ni jeftin. Što je rečeno u prethodnim postovima, bio bi to dobar dodatak ishrani, posebno ako klima nastavi da bude ovako nestabilna.
 

Tar

Član
Učlanjen(a)
26 Apr 2008
Poruka
1.167
Lokacija
Beograd

Od više različitih sistema ovaj proizvodi najjeftiniji proizvod do sada. Svetlost je značajno redukovana pa kada se se busen iznese na dnevbo svetlo on je više žut nego zelen. Možda analize pokazuju da je dobitak u novcu veći od gubitka u hlorofilu i fotosinezi... Ova komora koja može da proizvede 1 tonu zeleniša (žutiša) dnevno košta 80000 Funti.
Na kraju kada su zaključili da je to super rekli su da je to za sušne zemlje, klimatske promene i nedostatak obradivog zemljišta u budoćnosti. ......Na filmu se vidi da je borba sa gljivicama rešena UV svetlom.
Onda odete na sajt firme o kojoj je reč i pročitate ovakav podatak :" utrošak vode je 700 litara za tonu".... šta to znači? To znači da je utrošak semena bar 300 kg pa je u stvari faktor povećanja mase 3.333. I naravno u samom filmiću koji je reklama, nadam se da se slažete, kaže se da je to dodatna hrana, uz seno silažu koncentrat.. Trošak dobijanja 1 tone hrane je 55 funti bec cene 300 kg ječma. Znači to je cena energije i vode..
 
Učlanjen(a)
21 Avg 2010
Poruka
4.096
Lokacija
Zemun / Novo Selo
Ono što mene zanima je neka komparativna analiza hranljivih vrednosti od semena/klica do zelenjave, svi pričaju o tom sedmom danu a klice navodno imaju više nutrijenata nego vlasi. Šta dobijamo/gubimo ako ciklus skratimo ili produžimo za dan, dva,... Malo više matematike ali ne sumnjam da su računali u sat. :)
 

Tar

Član
Učlanjen(a)
26 Apr 2008
Poruka
1.167
Lokacija
Beograd
Zna se šta je hrana: ugljeni hidrati, proteini masti. To je glavno a onda idu vitamini, mikro i makro elementi, enzimi...
Ovako na prvi pogled čini mi se da bez dobrog svetla (fotosinteza) nema ugljenih hidrata. Ima onih iz semena od kojih se deo gubi na energiju rasta a deo valjda prelazi u proteine...jer, ovi klijanci trebalo bi da imaju osetno više proteina od zrnevlja. Makro i mikro elemente biljka ne može da dobije iz vode ako u njoj nije rastvoreno neko đubrivo koje ih sadrži. Ako je tačan podatak da proizvodnja 1 kg košta 5.5 penija (55 funti tona) onda sam ubeđen da je isplativo i da se dobije vredan DODATAK ishrani. Problem je onih 80000 funti početnog uladanja. Pored betonskog temelja i ploče, pored zidova od izolacionih panela (kao za hladnjaču), pored klimatizacije prostor je ozračen UV lampama radi sterilizacije a tome treba dodati sofisticiran sistem za zalivanje i reciklaciju vode. To sve sadrži dati sistem.
naklijalo žito je zdravije od suvog žita. Što više klica raste gubi se sve više energije a dobija se , ne obavezno veći procenat, već veća količina proteina. Nevezano za hidroponic, mlada biljka ima najviše proteina. Kako raste %proteina se smanjuje ali se povećava ukupna masa. Kada se na grafikonu linija koja pokazuje pad proteina i linija koja pokazuje prinos preseku to je kompromisno najbolji trenutak da se usev iskoristi.
 
Učlanjen(a)
21 Avg 2010
Poruka
4.096
Lokacija
Zemun / Novo Selo
Upravo to Tar, hvala ti. Više puta je podvučeno da ovo može biti, što kažeš, vredan dodatak. Sistem će verovatno naći primenu i ekonomsko opravdanje u skoroj budućnosti posebno kod farmera koji povećavaju cenu ostvarivanjem organic i/ili grass-fed standarda ili na neki način obezbeđuju dodatnu vrednost svojim proizvodima. Cena sistema će gotovo sigurno padati a cena hrane i obradive zemlje rasti a i tehnologija proizvodnje napreduje tako da sam optimista što se Hydroponic Fodder-a tiče.
 

radevmali

Član
Učlanjen(a)
24 Avg 2012
Poruka
40
Lokacija
Brcko
koja je cena ovog sistema u koji staje 50 kg semena odjednom?
moze i nov i polovan,ako neko zna nek javi
hvala:)
 

LakiPA

Član
Učlanjen(a)
14 Nov 2017
Poruka
125
Lokacija
Pančevo
Već duže vreme ova tema je zamrla a ja mislim da je ovo jako efikasan i jeftin način da se dobije visoko kvalitetna bio masa u svakom godišnjem dobu pa shodno tome smatram da bi trebalo da joj se posveti veća pažnja.

Evo kako izgleda jedan komercilani sistem. Mislim da ovo uopšte nije teško da se napravi u sopstvenoj režiji, samo neki majstor limar da napravi tepsije a sve ostalo je lako, PVC cevi, creva za akvarijum...

Ovako izgleda jedan "uradi sam" sistem za proizvodnju fodera.
 
Vrh