Hurliman

Pisao sam Pujolu na pp već. Imao sam H-360, plaćen 5500 eura čini mi se. Zadnje gume stavio nove, prednje bile dobre. Bio je kod mene 3 ili 4 godine, nisam imao kvarova nikakvih srećom ali je nabavka dijelova veoma, veoma teška. Htio sam zamijeniti filter hidrauličnog ulja (bio baš prljav a nije mogao da se pere), filter zraka i filter motornog ulja. Prva dva jedva našao i to imao veliku sreću da se isti ugrađuju na Fiat 880DT, nosio uzorke i upoređivali dok nismo našli one koji odgovaraju. Filter motornog ulja ima isti navoj kao na IMT539 ali je sam filter veći, našao sam neki koji paše, ne znam od čega je originalno.

Sam traktor je odličan za rad, mjenjač ima dobre brzine za sve radove, hidraulike vrlo precizna. Motor ima 3 klipa i 62KS, snage mu ne nedostaje, kod mene je vukao 2x12" plug i sjetvospremač od 2.8m, jedno vrijeme radio sa presom, dosta vukao prikolicu. Ajnšlag mu je dobar a i sam traktor je kratak pa je vrlo okretan.

Kada sam odlučio da idem u Njemačku prodao sam ga nekom liku koji izvlačii drva iz šume, on ga je derao par godina pa prodao dalje, nije rekao da je imao problema sa njim.

Kupovinu istog nikako ne preporučujem jer je veoma teško doći čak i do banalnih dijelova kao što su filteri, mogu misliti kako bi bilo da je trebao neki dio za motor ili mjenjač. H-360/470/480 su zadnji pravi Hurlimani, u to vrijeme je SAME kupio Hurliman i svi kasniji traktori su u stvari SAME zelene boje. SAME je takođe prestao koristiti male Hurliman motore sa vodenim hlađenjem, jedino su još neko vrijeme koristili velike peto- i šesticilindraše u velikim SAME traktorima. Dakle, nikako ne kupovati. Bolje za te pare kupiti nekog Zetora duplaka makar bio iste starosti, njih je barem veoma lako održavati. Kad sam se vratio iz Njemačke, kupio sam Zetor 7045, nikad me zbog njega nije zabolila glava niti sam radio sa stalnim strahom da se nešto ne pokvari.
 
Ja te sve traktore koji su jako retki, ili nema delova, ili jako skupi delovi ne bih nikad uzeo da su zlatni!!!!!
Npr ruse mrzim ali rade posao ima delova uvek ga skrpiš i radi!!
Po meni gledaš i traktor i auto i kamion šta ima na drumu i šta drzi cenu!!
Pokojni komšija uzme Fendt ls 100ks 4 cil
Pukla truba zadnjeg točka tražio je 12 meseci, u GRČKU je išao platio je 1400e polovnu
Evo npr ja ne vidim šta je taj HURLIMAN bolji od zetora 6045????
Čak i od 560dv???
Možda grešim ali nešto tako retko kupit to je idiotizam


Prodao sam 'levator, šaljem spiralom
 
Ja imam 7045 i daleko je sposobniji od Hurlimana iako je Zetor samo malo jači, 6045 je zamalo pa isti vrag. Bolje uzeti nekog od njih i malo uložiti u sređivanje jer su dijelovi jeftini i lako se nalaze, ako treba i ofarbati i miran si, samo gas. Ja sam se preporodio kako sam uzeo Zetora, radim i ne sikiram se, čuvam ga naravno i nikad ga ne silim ali ne moram da brinem hoće li me neka glupost koštati par stotina ili hiljada evra i par mjeseci čekanja. Šta god da rikne, imam u Bijeljini na 20 minuta vožnje, mnogo dijelova paše od Ursusa...AKo već hoćeš strani traktor, bolje je i SAME gledati nego Hurliman, opet je malo lakše doći do dijelova iako su i oni jako skupi.

Samo se treba sjetiti da su svi traktori koje mi ovdje spominjemo stariji od 30-40 godina. Na Zapadu se to zamalo pa smatra oldtajmerima. Za Hurliman 360 teško je naći dijelov čak i u inostranstvu i skupi su kao zlato, proguglaj malo pa se uvjeri.
 
Ja te sve traktore koji su jako retki, ili nema delova, ili jako skupi delovi ne bih nikad uzeo da su zlatni!!!!!
Npr ruse mrzim ali rade posao ima delova uvek ga skrpiš i radi!!
Po meni gledaš i traktor i auto i kamion šta ima na drumu i šta drzi cenu!!
Pokojni komšija uzme Fendt ls 100ks 4 cil
Pukla truba zadnjeg točka tražio je 12 meseci, u GRČKU je išao platio je 1400e polovnu
Evo npr ja ne vidim šta je taj HURLIMAN bolji od zetora 6045????
Čak i od 560dv???
Možda grešim ali nešto tako retko kupit to je idiotizam


Prodao sam 'levator, šaljem spiralom
Za sve strane traktore su delovi skupi.
 
Momci hteo sam danas da kupim ovaj traktor,al sam odustao zbog vas da znate haha. Hteo je komsija da kupi moju rakovicu i ja sam imao jos toliko da kupim ovaj al odustadoh. Ipak cu malog fendica da gledam,iako se i ovaj moj veliki pokvario.
 
И од тог хурлимана и од фиата је зетор 7211 или 7711 бољи а повољнији,лакши за одржавати.Има и бољу кабину и све.Ја би му препоручио за то што њему треба зетор у сваком случају,јер мсм да на примеру великог фенда види како је зајебано кад се поквари.А верујем да би тај мањи трактор користио нон стоп и ако он стане готов је.А бави се сточарством,значи трактор ради нон стоп.
 
Putine, budi realan. Bolju kabinu sigurno nema. Ista da, ali bolja ne. Ostalo je stvar ukusa.
Реално мени је зеторова кабина поготово 7711 чешка наспрам ове хурлиманове доста боља.Од хурлимана није чак ни затворена назад.Комфорнија је,тиша.Е сад свако има своје слажем се али те паре ти трактори не вреде.
 
Nesporazum, mislio sam na Fiat-ovu kabinu a nisam naglasio, a ti si mislio na Hurlia.... To si u pravu. Od te hurlijeve je svaka bolja. Možda čak i od gluvaća IMT-a. Fiat već ima sasvim pristojnu kabinu.
 
Zetor 7011, 7211 ili još bolje 7711 su baš odlični i svestrani traktori iako nemaju prednju vuču. Izuzetno su okretni, motori su im jako elastični i imaju brdo snage. Imaju i jaku hidrauliku i mogu pošteno da potegnu. Iako nemaju prednju vuču, izuzetno su sposobni u oranju čak i na brdskom terenu i teškoj zemlji kakva je kod mene. Neuporedivo bolji izbor od tog Hurlimana ili Fiata a ima ih na oglasima.
 
Mislim na stavku održavanja. Ima u mojoj okolini dosta i Fiata, SAME, Hurliman, Deutz, Fendt.........Nijedan se ne može porediti sa Zetorom kod stavke održavanja i samo na nju sam mislio pošto se ovdje o govori o njoj, pogledajte prethodne postove.
 
Vredi u svakom slučaju. Kad IMT 560 vidim prodaje se za 5000 onda zašto ne bi Hurliman vredeo 8000e sa prednjom vučom i sa boljim menjačke i hidraulikom.
 
Ja sam takav imao 3 godine čini mi se. Traktor kao traktor je odličan, okretan, mjenjač dobar za sve radove (imao 4 brzine u tri ranga i tri rikverca), sinhronizovane brzine, disk kočnice. Odličan orač bio, hidraulika izuzetno precizna, volan savršeno radio, veliki ajnšlag. Iako ima tri klipa, nije mu falilo snage ni za 2.8 spremač na brdovitom terenu, kiperku prikolicu (teška 1t prazna) sa 4 tone kukuruza vukao po brdima i blatnjavim putevima...pravo magare od traktora, malen, kratak i okretan.

Problem sam shvatio kada sam odlučio da ga servisiram, dakle spomenuti filteri. Zvao sve moguće i nemoguće firma u svim dijelovima BiH, niko nitša nije imao za njega. Nadjem neku firmu iz Gradiške, kaže lik nemam na stanju, ne držim za tako stare traktore ali mogu da naručim, čeka se 3 sedmice najmanje i košta oko 300 evra čini mi se, usput se raspitam za cijene nekih osnovnih dijelova (AC pumpa, uložak dizne, vodena pumpa...) kad nisam infrakt dobio kada sam čuo koliko košta-pumpa vode 650 evra, pumpa hidraulike 300 evra, AC pumpa 120 evra, set za generalku po klipu 414 evra , sam sam našao rokovnik gdje sam popisao cijene. Tu je on uračunao sigurno i masnu proviziju ali ja drugih cijena nisam imao u to vrijeme, ne znam kako se kreću u inostranstvu dijelovi sad, to su bile cijene da dobijem dijelove pred kuću.

Posle još mjesec traženja i raspitivanja, nadjem neku firmu iz Gračanice, Zlatno polje se zvala. Nazovem, kažu nemaju niti mogu da nabave ali imaju gomilu dijelova za razne SAME i Fiat traktore, kaže ponesi uzroke, možda paše od nečeg drugog. Odem tamo (oko 100km u jednom pravcu), ladno 3 sata tražili. Nadjem filter hidraulike da paše savršeno, sjećam se da je od Fiat 880 a filter zraka je od nekog malog SAME traktora, falila mu je rupa na sredini za pritezanje. To dvoje sam platio oko 100 evra. Filter motornog ulja nisam nikad našao te veličine, navoj paše od IMT-a ali je veći dosta. Nikad nisam našao isti takav pa sam stavio prvi veći.

Posle toga sam odlučio da prodam traktor, radio sam sa njim još gotovo 3 godine bez ikakvih problema dok nije naišla mušterija ali sam bio kao na klinima kad god sam radio, umirao od straha da se nešto ne pokvari.

Nikad nisam rekao da traktor ne valja - bio sam prezadovoljan sa njim, posebno kada ga sad uporedim za Zetor 7045, mnogo mi je zgodniji i okretniji bio za rad, bolju hidrauliku imao, daleko bolji izbor brzina.

Stvar je u održavanju. Takvu cijenu održavanja ja jednostavno nisam bio niti sam sada u stanju da platim.
 
Nazad
Vrh