Hrast koji umire

Damir986

Novajlija
Učlanjen(a)
26 Avg 2019
Poruka
4
Lokacija
Novi Sad
Pozdrav svima,

Kod kuce na selu imam jedan Hrast, lepo mlado drvo kje je nesto napalo, lisce mu odumire, bledo je, pojavljuju se fleke i mnogo mladih grana se susi. Treba mi pomoc ukoliko neko zna sta je to i kako da se suzbije? Kliknite na link da vidite sliku kako to izgleda.

Hvala

SLIKA
 
Tvrde da hrast treba ogromne kolicine vode , nedostatak vode i dolazi do pada imuniteta , napada stetnika i bolesti. Dokaz su spacvanske sume.
 
  • Like
Reagovanja: PGR
Ne . To je ogroman prblem , ne samo kod tebe , nego sve komplet hrastove šume na ovim prostorima su u velikoj opasnosti i pitanje dali će se izvući . U pitanju je hrastova stjenica (Corythucha arcuata ) , kod mene je već druga godina , inače imam lijepu hrastovu šumu oko 6ha i čudi me da niko ne reaguje na to , kao da sam samo ja zabrinut . Dotle je došlo da planiram sledeće godine da uzmem dron sa prskalicom i da pokušam nešto samoinicijativno .
Znači , ta buba je nastanjivala Američki kontinent ali tamo je bila u ravnoteži imala je svoje neprijatelje . Kod nas je došla navodno u HR prije par godina , uvežena je sa trupcima iz Turske . Pošto ovde nema prirodnih neprijatelja brzo se raširila po regionu . Sisa sokove iz lista i oni već u junu kreću da žute kao da je jesen . Kod mene je već druga godina zaredom da su šume žute već od juna , Dokle će moći tako neznam.
Ti možda možeš nešto da uradiš , ako je jedno drvo i malo , bar sledeće godine , Pravi koktele raznih insekticida i prskaj ga u maju i junu .
Dokaz da sam u pravu je vrlo jednostavan , uzmi bilo koju lisnatu grančicu i tresni na papir ili ruku i vidjećeš kolko ih je . Kod nas ih toliko ima da su i po dvorištima , terasama , padaju i na ljude a znaju bogami i da štipnu malo .

 
  • Like
Reagovanja: PGR
Kad je probilo nasip u R.Selu milioni kubika vode iz save su otisli u spacvanski bazen , te godine nije hrast zutio. Sava je godinama plavila te hrastove sume dok nisu napravljeni nasipi i usko korito.
 
Hvala na odgovorima, u pravu je MOMOSARIC već u Maju i Junu drvo izgleda kao da je kasna jesen, lišće bledo sa tim suvim delovima. Mislio sam da će se osušiti ali bori se nekako.
Hvala PGR-u na dokumentu, liči mi i na te gljivice mada ovako laički kada gledam te slike delovi lista koji nisu suvi na tim slikama izgledaju onako zdravi zeleni, dok kod ovog mog drveta ti delovi lista koji nisu suvi su skroz bledi sa tim sitnim tamnim tačkicama.
Nisam pojma imao da je to potencijalno toliki problem, ja sam mislio da to treba oprskati nečim onako rutinski i gotovo. Nikad u životu nisam koristio pesticide, molim vas iskusne da kada pričate o miksanju raznih ili imate neke ideje makar date neka imena, to bi mi mnogo olakšalo.
 
Plataninu stjenicu ,primarno napada platanu , ukrasno drvo po parkovima , mozes vidjeti na nalicju lista , kukac velicine oko 2mm. Pojavila se u HR vec 1970 godine u Italiji jos prije. Vise se pise o njima jer ubadaju stipaju ljude , a navodno da unistavaju i hrastove sume , ali postoji teorija da su one posljedica problema a ne uzrok , uzrok je promjena klime i manjak padavina.

Pogledaj slike na linku


Evo ti slike i za hrastovu stjenicu

 
Gdje god vidite hrast , bar kod nas , listovi su mu požutjeli već 2 mjeseca , samo otreseš granu na ruku i sve je jasno . Možda su jedini sada poslije kiše i zahladjenja otišle,
 
Ljudi hvala na odgovorima, mozda ova tema pomogne jos nekome. Ako bi mogli jos samo da zakljucimo, postoje 2 mogucnosti: 1) gljivice, 2) stenice, mozda i oba istovremeno. Recimo da, posto nisam siguran, hocu da tretiram obe potencijane napasti.
Molim vas ako znate cime i kada tretirati gljivice a cime i kada stenice?
 
Ako je jedno drvo u pitanju napisi otprilike visinu i debljinu u visini ramena da pokusam da ti dam jedan potpuno prirodan nacin za stjenice na zimu sto sam ja radio.
 
Nazad
Vrh