Hladnjače za voće

Odma da se ogradim da nemam neke veze sa rashladnim uređajima (ali i ja razmišljam na tu temu) uglavnom... okolo možeš šta hoćeš bitno je da je dobra izolacija, oni sendvič paneli su ok a ima da se nađu polovni po ok cenama, vrata moraju biti profesionalna da su izolovana a i da dihtuju. A rashladni uređaj kompresor i isparivač moraju biti naspram kubikaže prostorije... velika je razlika u zapremini frižidera i takve prostorije tako da mislim da to nebi pilo vodu, to bi bilo kao kad bi sa otvorenim frizom ili zamrzivačem mogao da rashladiš takvu prostoriju...
 
Nisam mislio na otvoreni zamrzivac, vec na motor od zamrzivaca koji hladi. Koliko znam on tera freon kroz cevi okolo unutrasnjosti zamrzivaca , pa spusta temperaturu do -18. Sad neznam koliko m3 bi on mogao efikasno da ne zamrzava nego da hladi iznad 0 stepeni.
Nikad nisam merio zapreminu zamrzivaca u m3, ali ako teorijski hladi 1 m3 na -18, onda bi mozda mogao da prostoriju od 3x2 metra visine 2 metra mozda mogao da ohladi na 4-5 stepeni?
 
Хепи, имам просторију 6 х 4,5 х 2,2м коју бих требао изоловати за комору за чување јабука златни делишес и грени смит. Колико дуго би се оне могле чувати? Врата су 1,2 х 2м могу бити клизна или обртна. Који уређај би био одговарајући, која је дневна потрошња тог уређаја и која је његова цена? Која је цена врата? Да ли тај исти уређај регулише потребну влагу у комори?
 
И уз пут колико се у тај простор може правилно сместити јабука златни делишес и грени смит.
 
Pozdrav forumaši.
Bavim se malinarstvom evo drugu godinu za redom i u hladnjače se ne razumem nešto preterano. Uzeo sam jednu hladnjaču pre par nedelja dimenzija 3×3×2.5 odprilike.
Imam u planu da uložim oko 70 - 100.000€ za rashladnu komoru ali ne znam ni šta ni kako. Čak ne znam ni razliku između ULO komora i obične. A služila bi mi za skladištenje isključivo maline. Može li neka preporuka šta, kako i gde? Da li je to dovoljna suma da se izdvoji za neku ozbiljnu investiciju i otprilike koju kvadraturu bi zauzela kada bi se realizovala investicija.
Mene interesuje KVALITET a uz kvalitet naravno da kasnije ima i dobrog učinka. I što se proizvoda tiče i što se tiče zarade.

Da rezimiram. Imam 1 jutro pod malinama (oko 0.5ha)
Rođak ima još oko 2ha, komšija isto toliko. Pa bih radio i uslužno čuvanje i/ili otkup te bi sve skladištio kod mene. Ali ne znam koje su dimenzije potrebne.
Imam mesta u dvorištu oko 500m2 i pretpostavljam da je to dovoljno prostora da se odradi neka srednja hladnjača sa kapacitetom.

Imam samo 26 godina i pre par meseci sam se vratio iz Amerike. Tako da nemojte mi zameriti što se ni malo ne razumem u materiju.

Srdačan pozdrav.
 
pozz. Ako se nisi organizovao oko hladnjace mogao bi da ti dam neke informacije. Inace imas dosta prostora na 500 kvadrata.

- - - - - - - - - -

pozz Dragi Maglap. Veruj mi da sam se zbog tebe odnosno ove tvoje matematike o sanducaru i hladnjaci uclanio.Nemoj da me pogresno shvatis molim te.Jednostavno receno logicno
si ti to izracunao,samo u hladjenju ne ide to tako.Minusni uredjaji su slabiji od plusnih i nemogu da rade u plusnom rezimu,odnosno mogu kratko dok necrkne motor,dok plusni uredjeji mogu da rade do nekog odredjenog minusa.Ako nekad imas problem ili neko pitanje vezano za hladjenje slobodno mi se obrati.VELIKI POZDRAV !!!!!
 
Nazad
Vrh