Hidroponski sistemi - prihrana

vasulj

Član
Učlanjen(a)
20 Dec 2008
Poruka
36
Lokacija
Zaječar
Kao sto vecina vas vec zna, kod hidroponskog nacina uzgoja koren biljke se ne nalazi u zemljistu, vec u vodi ili nekoj inertnoj sredini (biljka ne upija hranljive materije iz te sredine, vec samo iz vode).

Ja sam jos uvek u fazi razmatranja da li da krenem da radim sa ovakvim sistemom ili ne. Sa tehnicke strane sve to mogu lako i relativno jeftino da napravim, ali ono sto me najvise muci je prihrana. Problem je sto nije dovoljno obezbediti samo standardno djubrivo, vec treba obezbediti i mikroelemente (bakar, gvozdje, mangan, bor...). Neke od ovih elemenata moguce je ubaciti u DIY varijanti (recimo gvozdje), ali gde dodjavola da nadjem molibden. Znaci, potrebno je specijalno hidroponsko djubrivo, koje se lako kupuje na zapadu (sve knjige koje sam citao su na engleskom). Da li uopste ima ovakvih stvari kod nas (zbog obaveza ne stizem da krenem u obilazenje poljoprivrednih apoteka)? Da li je neko imao iskustva sa ovim?
 

branko

Super Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16 Mar 2008
Poruka
8.326
Lokacija
Stara Pazova
Pozdrav. :D

U apotekama ćeš teško naći to što tražiš.

Tako nešto je vrlo specifično i čisto sumnjam da je neko uopšte i čuo za ovo.

Nešto me asocira da bi u BG trebalo da potražiš firmu Zelelni hit, jer oni se bave vrlo profesionalno plasteničnim uzgojem povrća. Oni se nalaze u naselju 13. maj, Zemun.
 

vasulj

Član
Učlanjen(a)
20 Dec 2008
Poruka
36
Lokacija
Zaječar
Iskopao sam ovo: http://www.hidroponika.com/. Nalaze se u Beogradu. Imaju djubriva za prihranu, i nisu skupa.

Po onome sto sam video na njihovom sajtu ta djubriva jako lice na djubriva za foliarno prihranjivanje kojih ima skoro svuda. Ako neko ima kesicu pri sebi neka pogleda da li ima mikroelemenata u tom djubrivu (Fe, Cu, Mn, Zn, B i Mo).
 
Vrh