Hibridi paradajza u vašim plastenicima?

onua

Član
Učlanjen(a)
30 Maj 2014
Poruka
316
Lokacija
Kikinda
Poštovani,

pošto sam ja početnik i ove godine prvi put radim plasteničku proizvodnju, interesuje me koje hibride imate u vašim plastenicima i zašto?

Imam tri sorte:
1. Tamaris - ukus nije nešto, veličina je super, prodaje se dobro, jedino što kod mene nekako slabije zri
2. Viva - ukus bolji od Tamarisa, veći od Tamarisa (manji od BigBef-a), ne prodaje se baš zbog te krupnoće
3. BigBef - kod mene puca po sredini i sigurno ga neću stavljati sledeće godine
 

tvrdoglavi

Član
Učlanjen(a)
23 Dec 2014
Poruka
207
Lokacija
sjeverozapadna hrvatska, čakovec
Pozdrav Onua, nije loša tema ali bi volio da oni koji se uključe u temu malo i opišu podlogu,zemlju na kojoj uzgajaju.U 9 godina sam imao 18 hibrida,neke samo par komada,neke pun plastenik,svake godine imam jednu ili dvije meni nove sorte.Matias je ove godine zadnji puta,nije loš ali kod mene ima jednu manu,preveliki je,ako cvijetna grana ima 5 ploda to je skoro dvije kile,zbog toga voli podbaciti na gornjim katovima.Da mi ne bi pobacili na gornjim katovima,ubacujem više gnojiva i vode pa su donji plodovi 400 gr,to možeš prodavati na početku sezone kad nema paradajza, poslije ne.I velika mu je mana da ne može stajati na grani,voli pucati.Da bi ga čuvao,moraš ga ubrati roznog i staviti na hladno,onda može stajati 10 dana.Više voli tešku nego laganu zemlju.Rana je sorta. Od debelih sorta imao sam i Relly,isto je ukusan i ima iste probleme kao Matias.Alambra mi je bila prvi hibrid,180 gr,srednje kasna,nema lijepu crvenu boju,ako joj nešto ponestane,voli se usitniti.Trogir,Parsonet i Jeremy su mi bili fantastični paradajzi,od prve do zadnje grane iste veličine,Jeremy je mogao stajati zreo na grani 10 dana a da ne puca.Tih hibrida više nema pa sam prošle godine bio prisiljen na nove.Od Syngete Cinto, Lilos,Attiya.Attiya lijepa crvena boja,krupan,kratko lišće,5 dana kasniji od Cinta,10 dana od Lilos.Cinto kod mene ima problem,sadim rano i ako proljeće nije sunčano,ima ogromno lišće i puno rada,kasnije u ljetu OK,ne odgovara mu pijesak zemlja,onda zbog veće količine vode puca.Lilos ima najveće internodije,pijesak mu odgovara,vrlo samoplodan i na visokim i na niskim temperaturama,180 gr,može stajati na grani i ne puca,ekstra rani.Šta se tiče bolesti,prvo oboli Cinto,pa Matias i onda Lilos.Noemy ZKI,vrlo samoplodan,večji internodiji,prva 4 kata plodovi oko 250 gr,poslije 200 gr što i olakšava prodaju za razliku od Matiasa,kratko lišće,voli tešku zemlju,stoji na grani i ima lijepu tamno crvenu boju.Ubrani roza i stavljen na hladno,nakon 14 dana još uvijek tvrd i prekrasne boje.Šta se tiče okusa,Matias i Relly najbolji zbog svoje mesnatosti,ostali drugi kod mene svi OK
 

Grbavi

Novajlija
Učlanjen(a)
5 Feb 2015
Poruka
18
Lokacija
Becmen
zdravo raja celo ljeto nisam gledo forum zbog posla prosla sezona pa da vidimo sta dalje imal ko iskustvo sa pink paradaizom
 

povrčarka

Član
Učlanjen(a)
16 Maj 2014
Poruka
163
Lokacija
čakovec
Matijas i Panekra, zaista visoko prinosni, i Melodija naj ukusnija i ravnomerno zre

Zanima me, može li tko reći, tko sadio Panekru, kako izgleda dok se prereže. Ono što sam ja vidjela na slikama mi se nimalo ne dopada. Na dvije različite slike je imao poprilično veliki bijeli dio, ne samo žile nego baš bijelo meso. A izvana je bio savršeno crven.
 

pufta

Član
Učlanjen(a)
21 Jul 2015
Poruka
564
Lokacija
sabac
Panekru sam radio u prolecnoj i jesenskoj proizvodnji, naredne godine ce ici na 50 posto, kod mene je lepo zrela i nije bilo beline, jedino je prekrupan.
 

JuRa

Član
Učlanjen(a)
5 Avg 2010
Poruka
1.056
Lokacija
Saraorci Smederevo
Probao jednom prilikom i licno ja nisam odusevljen ukusom, mada znam ljude kojima se svidja.Pitao sam coveka koji je radio neku sortu KOR DI BIF( tako nekako) i kaze da da mnogo puca, cak i na zeleno.Radio i jos neku sortu koja ne puca, ali kako kaze i ne rodi.Pojavljuje se sve vise u prodaji, rade ga po Leskovcu, ali nije za pijac.Ja licno ga ne bih radio ali ko hoce neka mu je sa srecom.
 

Kornelius

Član
Učlanjen(a)
23 Nov 2011
Poruka
168
Lokacija
Bečej
Šta je to kineski hibrid, svašta. Po nazivu je kao volovsko srce ali po slici uopšte nije to.
 

zixo

Član
Učlanjen(a)
18 Mar 2014
Poruka
326
Lokacija
Doboj
:D Korea meni se cini..pink rock bi trebao biti taj pink,krastavac kazu bolji za duplo od ajaxa ..
 

zixo

Član
Učlanjen(a)
18 Mar 2014
Poruka
326
Lokacija
Doboj
U bih ga ove godine ima,dodje ista cijena kao kod ajaxa ali duplo manje sjemenki
 

onua

Član
Učlanjen(a)
30 Maj 2014
Poruka
316
Lokacija
Kikinda
Pozdrav drugari, za koje sorte ste se opredelili za ovu godinu?

Dvoumim se izeđu Panekre i Paronset od Syngente.
 

Ajirram

Novajlija
Učlanjen(a)
10 Dec 2019
Poruka
29
Lokacija
Šabac
Matias i Matissimo rana proizvodnja u plasteniku, Astraion jesenja poljna proizvodnja. Panekra je bila malo poznija od Matiasa u ranoj proizvodnji, ali je lep paradajz. A jel imao neko iskustva sa Baikonurom?
 
Vrh