Heterakidoza ptica

Duško58

Član
Učlanjen(a)
1 Dec 2010
Poruka
12.424
Lokacija
Futog
Heterakidoza je veoma cesta helmintoza ptica, narocito u ekstenzivnim uslovima gajenja. pojavljuje se kod kokosi, curaka, moraka , fazana, gusaka, pataka i drugih vrsta ptica. Karakterise se zapaljenjem sluzokoze cekuma i obrazovanjem cvorica u njegovom zidu. Oboljenje protice u najtezem obliku kod fazana u vestackim odgajilistima.
Etiologija.-Kod kokosi, curaka i drugih galinacea uzrocnik je Heterakis gallinae. Muzjak je dugacak 6-10mm, a zenka 10-15 mm. Kod gusaka i pataka uzrocnik je Heterakis dispar, parazit nesto vecih dimenzija od predhodne vrste. Jaja heterakisa su ovalna, nesegmentirana, sa glatkom troslojnom opnom (slicna su jajima askaridija). Pod optimalnim uslovima spoljne sredine jaja embrioniraju za oko 6 dana.
Infekcija ptica usledi unosenjem infektivnih jaja kontaminiranom hranom i vodom. Oslobodjene larve razvijaju se delimicno u sluzokozi a delimicno u lumenu cekuma, gde se obrazuju polno zreli paraziti. Prepatentni period traje oko 30 dana.
Znacaj Heterakis gallinae je i u tome sto se preko njegovih jaja prenosi uzrocnik histomonijaze-Histomonas meleagridis.
Epizootiologija.Heterikidoza je veoma rasirena helmintoza iz vise razloga, medju kojima su i sledeci: veliki broj domacina u prirodi koji sluze kao rezevoar kontaminacije okoline; obicno veliki broj parazita u domacinu; velika plodnost parazita i velika otpornost njihovih jaja prema nepovoljnim uslovima spoljne sredine. Jaja parazita dobro podnose niske temperature i mogu da prezime ispod snega. Medjutim veoma su osetljiva prema direktnom suncevom svetlu i isusivanju. Prema tome, prezivljavanje jaja u spoljnoj sredini odredjuje i pojavu ove helmintoze: najveci broj inficiranih ptica je u prolece i leti, a najmanji broj tokom jeseni i zime.
Patogeneza i patolosko-anatomske promene.​- Larveni razvoj u zidu cekuma i mehanicko delovanje odraslih parazita izazivaju zapaljenje sluzokoze cekuma, obrazovanje cvorica, ranica i krvavljenje. Cvorici u zidu cekuma narocito su izrazeni kod fazana. Ulceracije sluzokoze omogucuju i sekundarne infekcije bakterijama iz creva.
Klinicka slika.-Kod obolelih pilica, curica i narocito fazancica ispoljeni su znaci poremecaja digestivnog trakta: proliv zelenkaste boje sa primesama sluzi i krvi u izmetu, smanjen apetit i anemija. Kod fazancica moguca su i uginuca. Prebolele ptice zaostaju u razvoju. Kod odraslih ptica moze se zapaziti eventualno smanjenje nosivosti.
Dijagnoza.- Koproloska dijagnoza nije sasvim sigurna, jer su jaja H. gallinae veoma slicna jajima A. galli. Stogase najsigurnija dijagnoza postavlja nalazom samih parazita u cekumima uginulih ili prinudno zaklanih ptica.
Lecenje.-Za dehelmintizaciju mogu se koristiti Fenotiazin, Nilverm, Verpanyl i drugi preparati na isti nacin kao i kod askaridioze. Posto je veoma cesta pojava askaridioze i heterakidoze, treba odabrati sredstvo koje deluje na obe helmintoze.
Profilaksa.-Ista kao i kod askaridioze.


Podaci korisceni iz knjige "Parazitske bolesti" od Dr Ljubomir Cvetkovic
 
Vrh