Herbicidi u soji

Na 1.5l fuzilejda nema da prezivi rizom. Meni se desilo da sa manjom dozom sprzim nadzemni deo biljke a sledece godine u kukuruzu ponovo imam sirka iz rizoma. Ne bude puno, ali primetim ga. To su sve visoko selektivni herbicidi i ako povecate dozu nece stetiti usevu, samo sto za novcanik nije prijatno :D

Jako je bitno i kad se prska sirak tojest vremenski uslovi, najbolje je prskati kad se predviđa nekoliko dana lepog vremena tojest da nedođe do naglog zahlađenja posle primene jer to umanjuje dejstvo preparata a to uglavnom važi manje više za sve preparate i trebalo bi uglavnom u popodnevnim i večernjim satima prskati pošto tad biljke otvaraju pore zbog vlažnosti i bolje usvajaju herbicid.Toliko od saleta.

Tako je.1.3l/ha je maksimalna preporučena doza.Peet zar to nije prejaka doza?

Tih 0.7 l po kj je oko 1.2 l po ha. Tako da ta doza ko sto sam napisao ume da odradi odlican posao cak i ako je sirak dosta veci!
Sigurno da svako ima svoj omiljeni preparat i sa kojim je zadovoljan to i hvali! Radio sam sa Furore, Pantera, Galant, Agil, Fokus ultra, Kletoks i sigurno jos neki, ne mogu se setiti. Od svih Fuzilade je prvi a onaj Kletoks ni za djabe ne bi ga vise koristio!

@grunt

Ja planiram Senkor plus da idem 200ml/lj, ako nenađem, bilo koji preparat na mazi metribuzina ću ići 200 g/kj. I sa njim još planiram da idem acetohlora 0,8 l/kj.

Može , često sam to radio , ali prošle godine sam napravio grešku , naime to je efikasna metoda jedino ako ima malo trave , za veću zakorovljenost problem je što senkor nepada dovoljno na zemlju nego na listove korova pa od njega nema nikakve vajde.

Nije važno dali djeluje na iznikle korove ili ne , (ko što kaže taj profesor djeluje na neke i to u manjem uzrastu) , u ovom sluučaju koristi se kao zemljišni a to nemože biti ako ne pada na zemlju.

I ja sam istog misljenja kao i ti Momo! Bilo je i ranije rasprave po ovom pitanju:

01-02-15, 23:03

Peet
user-online.png

ČlanDatum pristupanjaApr 2010LokacijaLokve - Simiai - Juzni BanatPoruka3,757Zahvalio se887Zahvaljeno 1,297 puta na 648 porukaDownloads0Uploads0

quote_icon.png
Citiram: Simic
Prosle godine sam imao ovakvu situaciju sa njivama u samoj setvi soje.Na pojedinim parcelama imao sam korova do pola metra,na takvim parcelama sam imao najbolje ,najcistije njive u vrsi.Zbog samih meteroloskih uslova (padavine i poplava)nije se moglo uci na nivu do 25-05 meseca.NJive pored reke morao sam sve i jednu ponovo orati i sejati,u ostalim njvama gde voda nije prosla bila je zakorovjenost bukvalno ko livada.U tim zakorovljenim njivama posejao sam Gostak ,ako se ne varam 26 05 surtadan sam prskao na crno (galenikim sredstvima) i na 400 l vode sipao sam 5 litara glifosava.U trecij troliski imao sam jedo prskanje sa folijarnom prihanom zatim jos jedno posle nedelju dana za uskolisne korove isto sa fol.. prihranom. Sve i jedna parcela je imala isti tretman, ove pored reke kolika soja toliuki korov ,dok ove zakorovljene nigde ni travke.Vrlo mala razlika je bila u prinosu dok sam najebao u vrsi, sav prinos(gde je imalo korova )morao je posle nedelju dana ponovo u kombajnu.Kombajnirao sam je u oktobru ,od vestaka ni grama ni u jednoj parceli.

O kavim (galenikim sredstvima) na crno govoris i cemu mislis da je to sluzilo kad uopste nisu te hemikalije mogle dospeti u kontakt sa zemljom vec samo na tim korovima koje kako si rekao bili su visine 0.5 m!!! Totalni herbicid je radio svoje a ona druga sredstva su bila samo bacanje novca i apsolutno nista drugo!​

Ako bude kise (ciste) bice roda! Bog sa nama poljoprivrednicima!

Nazad
Vrh