Herbicidi u kukuruzu

Како вам је деловао Монсун на штир? Мени баш никако, 7 дан од третирања:
2e6h2e9.jpg

w1wnk3.jpg

2n37td.jpg

Доза од 1.6 литара/хектару, две различите парцеле.
Не знам какво је стање на парцели где сам ишао са пуном дозом.
Први пут ове године са њим радим па не знам јел то његова карактеристика, да ли му треба више времена?
I ja sam isao monsoon 1.8l/ha i nije odneo stir i zubacu,sve ostalo jeste.Neznam gde je greska,mozda u vremenu?

Isto i sa laudisom kao da nije ni prskano jako loše ,dok su mi dikamba i terbutilazin odradili posao samo tako.

Ne pratite opet na casu. Ajde pogadjajte zasto vam je ostao stir? Pomocicu vam sa jednim potpitanjem. Na toj njivi/njivama gde je ostao stir, da li ste sejali prosle ili predprosle godine soju? Ako jeste da li ste pokusali da bez Basagrana (ili kopija) je oprskate? Ako da, da li je i onda ostao stir?

Odgovor je da imate stir rezistentan na herbicide ALS inhibitore. Inace monsun nosi stir vec sa 1l/ha koji nije rezistentan. Resenje sa taj stir je u ovom uzrastu ili mezotrion ili Laudis.

@Druskan
Nisam gledao zasebno Stajera. Kubota mi se svidja od 8540 serije zbog menjaca 36/36, a svidja mi se i mali Deutz opet zbog menjaca 30/15. Zamerka moja na CNH je sto ti mali nemaju nista bolji menjac od 12x12.

Ne pratite opet na casu. Ajde pogadjajte zasto vam je ostao stir? Pomocicu vam sa jednim potpitanjem. Na toj njivi/njivama gde je ostao stir, da li ste sejali prosle ili predprosle godine soju? Ako jeste da li ste pokusali da bez Basagrana (ili kopija) je oprskate? Ako da, da li je i onda ostao stir?

Odgovor je da imate stir rezistentan na herbicide ALS inhibitore. Inace monsun nosi stir vec sa 1l/ha koji nije rezistentan. Resenje sa taj stir je u ovom uzrastu ili mezotrion ili Laudis.

@Druskan
Nisam gledao zasebno Stajera. Kubota mi se svidja od 8540 serije zbog menjaca 36/36, a svidja mi se i mali Deutz opet zbog menjaca 30/15. Zamerka moja na CNH je sto ti mali nemaju nista bolji menjac od 12x12.

Prosle godine prskana soja sa Pulsar+Harmoni kasnije Fuzilajdom.

Palamida dejstvo dikambe i terbutilazina
IMG_20160604_124215.jpg

poponac
IMG_20160604_124232.jpg

Laudis nekako sporo i traljavo
IMG_20160604_124515.jpg
IMG_20160604_124524.jpg

Evo mog ovogodisnjeg iskustva sa monsunom.Prskao sam u split aplikaciji 1.je 11.05. a 2. 27.05.u oba prskanja sam koristio po 0.8 l/h znaci ukupno 1.6 l/h.E sad..u prvom prskanju je skinuo fantasticno sav sirokolisni korov koji sam imao u njivi i mladi sirak a iz rizoma je samo oprljio.Mladi sirak i sirokolisni korovi se nisu ni povratili do drugog prskanja ali sirak iz rizoma jeste.Evo 8 dana nakon drugog prskanja sirak iz rizoma je oprljen i deluje mi da ce se oporaviti ali cim se prosusi ide spartanje pa zagrtanje kukuruza.Verovatno je efikasnije protiv sirka iz rizoma ici sa punom dozom 1.8-2.0 l/h u jednom prohodu.Ovako kako sam ja uradio nije to to ali na srecu prilicno su mi ciste njive pa sam kao zadovoljan.Isao sam split aplikacijom zato sto je tako kilavo krenuo kukuruz prvo hladno pa kisa pa pokorica pa pipa itd (za uz gusle) pa nisam hteo da ga dotucem sa punom dozom.

meni se nije bas dobro pokazao monsun na njivama gde je sirak iz rizoma u uzrastu od 20 ili 25 cm visine a radjeno je dozom od 1,8l po hektaru samo ga je oprljio i posle desetak dana se oporavio a probao sam ove godine da uporedim na jednoj njivi sam isao sa 0,75l eqvip i 0,75l laudis po hektaru u sirku iz rizoma istog uzrasta i pokazalo mi se 100 puta bolje znaci sirak dotucen kao i svi korovi a i dosta povoljnije izadje

Mislim da ima desetak do petnaest dana , ali svejedno kukuruzu nesmeta . Ko nevjeruje neka proba da spaljuje iznikle korove na posijanoj a ne nikloj soji dikambom pa će se uvjeriti .

Kod mene Monsun nije ni sirak iz rizoma unistio... cak samo malo pozuteo i nastavio dalje. Onaj koji je bio iz semena samo je nestao a ovaj veci nista. Tako da ja mislim da ne vredi te pare nikako. Naspram laudisa je sranje. Da napomenem da je radjeno prvo sa siranom i matonom u trecem listu i posle u sedmom sa monsunom litra po jutru.

Samo sto sam ja probao na malo vecoj povrsini i pokajao se. Samo sam bacio pare i to malo vece :sjasi:... Laudis plus pola doze rimexa plus pola doze sirana resava mnogo bolje sirak.

Nazad
Vrh