Guske - kako se gaje u praksi

"Uplovih" i ja u "guščarske vode"...
Prvi put u životu nabavih 15 malih guščića, i posle 2 i po nedelje, evo ih...
Nemam pojma koje su rase...
Do danas sam ih držao u sanduku napravljenom od Euro paleta, a danas ih prebacim u svinjac, u kome odavno ne držim ništa od svinja, samo živinu.... :D
P.S. Jedva nađoh Temu, slabo je aktivna...

"Uplovih" i ja u "guščarske vode"...
Prvi put u životu nabavih 15 malih guščića, i posle 2 i po nedelje, evo ih...
Nemam pojma koje su rase...
Do danas sam ih držao u sanduku napravljenom od Euro paleta, a danas ih prebacim u svinjac, u kome odavno ne držim ništa od svinja, samo živinu.... :D
P.S. Jedva nađoh Temu, slabo je aktivna...

Mi uzeli 10 komada, 500 din komad, pre mesec dana. Pocrkalo 7, ostalo 3 komada. Ne znam sta im bilo, sad planiram opet da narucim jos 10 da probam da imamo gusciju supu 🙂

Ако немају приступ некој бари, да се стара када укопа у земљу. Насути водом, траве да имају. Посејати јечам, 1х5 метара, негде у башту, на густо. Кад порасте 10-15 центиметара посечеш са српом 2-3 центиметра изнад земље. Па то исечеш као салату и бацаш им да једу, може и за кокошке.
Код мене (захваљујући планској градњи у селу) остављен пролаз до језера. Било је у једно време 100+ гусака, патака и остале живине на мојој страни улице. Чак се и дивље патке прилепиле па долазиле у дворишта. Буквално није било потребе нити је било шта да се коси куда оне прођу. Али то време прошло...

Послато са 2406APNFAG помоћу Тапатока

I kod nas je bilo toga,imam i mi nesto kao malo jezero pored sela,tj bilo je ,sad vec presusuje preko leta nazalost.Bilo gusaka mozda i preko hiljadu u najbolje vreme ,onda jedne godine neko pobacao kukuruz sa furadanom,retard teski ,i pocrkalo toliko gusaka da secam se bio ult iz zadruge kopao jamu i tu ih ubacivao i posle zatrpao sve ...Od tada,a to je bilo pre 20-al godina,i vise ,nema gusaka,samo po dvoristu ko malo drzi.Mi imamo svake godine 10-20 komada ,ove godine bi imali jos vise ali crkne produzni kabel u inkubatoru i sad ako bude desetak guscica sto je pod guskama ,to je to ...

Moze li se guska drzati zajedno sa kokoskama u gumnu? 40 kokosaka ima, uzeo bi jednu, dve najvise. Ako moze, koja vrsta guske? Naravno tek od proleca kao birice.

Možeš... 😝
Prvo, dok su manje, dobijaće batine od kokošaka, posle , kad porastu, obrnuće uloge....
Još jedan koristan savet, nemoj parkirati traktor, prikolice, mašine sa bilo kojom vrstom materijala , a njima zanimljiv...
Pojele su mi instalacije na traktoru i prikolicama, pojeli su i kapice i ventil na točku.... 😂

Imam plac prekoputa dvorišta, površine 10 ari, spremio i posejao neki dan tritikal, tu planiram da dogodine držim barem 20 komada....
Nadam se da neće imati šta da pokvare... 😂
Kada sam ove godine klao, u želudcima nekih sam pronalazio parčiće gvozdene žice... 😃
Ne setih se da dokumentujem.... 😬

Aj da se i ja javim na ovu temu ovde da se malo oživi. Inače guske uzgajam dugo godina, imao sam i nazovi Embdenske koju su jedino bele boje bile a o kilaži standard ni govora, znači mislim da ne postoji u Srbiji ta rasa, pa kineska labudaste dugo gajio, pa onda Mađarski Kolos da bi se odlučio na kraju da gajim Tuluske guske (Teški tip tj Industrijski tip) koje uzgajam par godina tek unazad.

Nazad
Vrh