Grebenicenje Ruza

jhon dere

Član
Učlanjen(a)
6 Mar 2009
Poruka
961
Lokacija
St.Pazova
Interesujeme dali je neko pokusao i uspeo da razmnozi ruzu grebenicenjem , i ako ima neke savete i iskustvo uvezi toga .
 

jhon dere

Član
Učlanjen(a)
6 Mar 2009
Poruka
961
Lokacija
St.Pazova
pa toje sledece savijes jednu tanku granu ruze malo zaseces ukoso i posle bi trebalo dodati onaj prasak za ukorenjivanje , i zakopas zemljom ali da kraj viri iz zemlje, i ona bi trebalo da pusti koren , sledece godine odkopas i odseces tu grancicu odmah pored korena i imas sadnicu te ruze sa istim karakteristikama kao i ona sa koje si pravio sadnicu . barem tako pise u knjizi, jasam nesto experimentiso sad u prolece , pa me interesuje dali je neko to vec radio . sura cu postaviti sliku.
 

ivanhoe

Član
Učlanjen(a)
16 Apr 2008
Poruka
1.211
Vegetativno razmnozavanje. Po mom znanju tako kalemari postuzu vecu kolicinu materijala za kalemljenje. Plemenite ruze imaju slab koren.Zato sekaleme u divljake
 

jhon dere

Član
Učlanjen(a)
6 Mar 2009
Poruka
961
Lokacija
St.Pazova
hteo si reci NA divljake
_________________________________________________Post je spojen: [time]1238012987[/time]_________________________________________________
a znas stame jos interesuje , dali bi uspelo kada bi ja naprimer uzeo plasticnu flasu i preseko je na pola i onda onu gornju polovinu flase navuko na stablo ruze ubacio zemlju u tu polovinu flase i zalivao normalno , dali bi pustila koren , mislim ruza ne flasa :haha:
 

ivanhoe

Član
Učlanjen(a)
16 Apr 2008
Poruka
1.211
jhona DERU je napisao(la):
hteo si reci NA divljake
Ne! Ovaj jezik koriscim kao i maternji,posto se kod kalemljena u ranu na podlozi unosi okce ili grancica kao parazit (oduzima mu sokove) zdo je kod kalemljenja,kloniranja ovo ispravno.
jhona DERU je napisao(la):
a znas stame jos interesuje , dali bi uspelo kada bi ja naprimer uzeo plasticnu flasu i preseko je na pola i onda onu gornju polovinu flase navuko na stablo ruze ubacio zemlju u tu polovinu flase i zalivao normalno , dali bi pustila koren , mislim ruza ne flasa
Moze ali isto ces dobiti neznu biljku.
Na taj nacin se mnozi fikus
Ako kupis curi /zeni buket divnih ruza najlepsi tek otvoren pupoljak mazni posadi ga naopacke i poklopi teglom.Dogodine ces imati nezno drvence to onda koristis kao plemenku.Idjosani su u Jugu tako donosili nove vrste. (Pola sela je zivelo od ruza)
 

jhon dere

Član
Učlanjen(a)
6 Mar 2009
Poruka
961
Lokacija
St.Pazova
naopacke ? i primi se mislim ukoreni? a kolika treba duzina da bude te grancice sto stavim u zemlju i koliko ide duboko a klokio iznad zemlje
 

ivanhoe

Član
Učlanjen(a)
16 Apr 2008
Poruka
1.211
Casica da je jos u zemlji.
Potrebna je ladovina sa puno svetla.(Izpod nekog visokog drveta)
 

sale 0811

Novajlija
Učlanjen(a)
29 Jan 2010
Poruka
11
Lokacija
Sombor
Pozdrav. Evo i ja da se uključim u ovu temu. Ja proizvodim na taj način ruže već nekih 10 god. Koristim grane koje su precvetale, ali na stablu a ne iz vaze. Odseče se grana oko 30 cm dužine zajedno sa šipkom i pobije se u zemlju, koja treba da je lepo spremljena tj. da je dosta rastresita. Ja je spremam tako što iskopam kanal oko 30 cm širine i isto toliko dubine, pa tu zemlju izvadim i pomešam sa humusom od glista. Tu zemlju vratim, poravnam i onda se u nju pobijaju grančice ruže. Dobro ih zalijem i pokrijem svaku grančicu plastičnom flašom. Flašama odsecam donji kraj a čep ostavljam na vrhu jer u letnjim mesecima zna biti jako veliko isparavanje vlage iz zemlje pa se ondate biljke praktično skuvaju. Da se to ne bi desilo u tim prilikama odvrnem čep sa flaše. Tako mi te grančice stoje 2 godine i tek ih onda presadjujem . Inače se to radi kako je neko već rekao u šarenom hladu. Konkretno ja to radim ispod oraha, oko 5 m udaljeno od stabla. Da ne bude neke zabune, ja ovo radim iz hobija možda postoje i bolji načini. Procenat uspešnosti mi je oko 25%. :cao:
 

RUŠKA

Član
Učlanjen(a)
30 Jan 2010
Poruka
38
Lokacija
Polumir Kraljevo
Probala sam da na sve već navedene načine da izvedem ruže.Ali najviše su mi uspele polaganjem grana posađenih ruža .položim je i prekrijem zemljom ona se hrani iz matičnog stabla tako joj nije potreban ni hlad .Sledećeg proleća je makazama odvoim stim što je bolje da se presadi druge godine kad joj ojača koren.
 

jhon dere

Član
Učlanjen(a)
6 Mar 2009
Poruka
961
Lokacija
St.Pazova
Šta mislite dali ima šanse da se ruža ovako ukoreni ?RUŠKA to gore što si pisala toje grebeničenje , znači savije se mlada ruža i prekrije zemljom , samo sam ja čitao da još treba zaseći malo u delu de se prekriva zemljom i tu ubaciti drvce u taj rez znači šibicu ili čačkalicu tako nešto . A vidiš ti kažeš da si radila tako samo nisi zasecala i da se ruža ukorenila , moraću da probam to .
 

RUŠKA

Član
Učlanjen(a)
30 Jan 2010
Poruka
38
Lokacija
Polumir Kraljevo
Može i tako da se ukoreni ali mora često da se zaliva da zemlja bude uvek vlažna još ako nije na jakom suncu biće uspešno_Ovako ožiljavanje je pogodno za penjačice jer ih je teže položiti u zemlju.
 

Deda Lala

Član
Učlanjen(a)
3 Jan 2010
Poruka
1.182
Lokacija
Када сам у Земљи спавам у Београду
To što svi vi radite zove se poleganje.može biti vazdušno i poleganje u zemlju.oba načina sa varijantama su dobra
i ako se izvedu po propisu veoma su uspešna(oko 95%),stim da se PAZI DA SE MATIČNA BILJKA NE PREOPTERETI, što može da dovede do toga da matična biljka prestane da se pravilno razvija a polegnuti deo se osuši.
 

jhon dere

Član
Učlanjen(a)
6 Mar 2009
Poruka
961
Lokacija
St.Pazova
Ovako evo stručnog objašnjenja štaje i ako se grebeniči ružaOvo je iz jedne izuzetne knjige , koju bi po mom mišljenju svako trebao da ima , knjiga je "luda" znači ima sve šta možete da zamislite , a i više od toga (potrebnog) i sve lepo ilustrovano slikama , znači kome je stalo do lepe bašte ili vrta ili bilo čega drugog , voćnjak-vinograd , ama baš sve postoji u ovoj knjizi , netreba žaliti para ::novac:: za to što ova knjiga pruža , jednom investirate u knjigu a trajaće vam ... a zadovoljstvo koje ćete imati od saveta koje tu nadjete će vam ulepšavati život . ( Nije reklama al je stvarno knjiga na mestu ::svaka cast:: )
 

Shidoshi

Novajlija
Učlanjen(a)
8 Apr 2010
Poruka
14
Tako ne možeš da razmnožiš i ožiliš ružu, mora da ima formirano lišće i cvet, zabodeš je sa cvetom u zemlju, grana mora da ima bar 3-4 kolena, i zabode se da samo gornja 1-2 lista vire iz zemlje, ostavi se cvet i pokolpi se sa STAKLENOM teglom, to se radi u jesen i ostavlja se preko zime, ako je uspelo, na proleće kreće nova grana, postepeno se otklapa tegla i nakon nekoliko kraćih otklapanja tegla se otstranjuje na konačno, posle ako se listovi ocmolje i opuste poprska se malo običnom vodom iz slavine.
 

Shidoshi

Novajlija
Učlanjen(a)
8 Apr 2010
Poruka
14
Da, svaki dan pomalo, pa onda na dan nekoliko puta i onda kad vidiš da ne reaguje onda otstraniš teglu. I kao što rekoh ako se opuste listovi da se prska običnom vodom kad nije na direktnom suncu a ni posle toga ne sme biti sunca dok je voda na listu jer se pri isparavanju vode list sprži i može doći do sušenja, na normalnoj ruži sa jakim korenom naravno ne bi joj smetalo, ali tim malima što nemaju jak koren...I mora se stalno zalivati. I ne otklapati teglu do sledećeg proleće pri zalivanju.
 
Vrh