nebojsa je napisao(la):
Bravo za flaše

misli globalno deluj lokalno
Neznam kakvu si ti sliku stekao i na osnovu čega.
Ljudski zakoni su jedno, prirodni sasvim drugo. Zakoni koje donose ljudi danas jesu sutra nisu. Možeš proći jednosmernom ulicom a da ne platiš kaznu ali priroda uvek ispostavi račun.
I ako se možda čini na prvi pogled ne razlikuje se tvoje i moje mišljenje baš toliko puno. Ono u čemu se razlikujemo jeste realnost. A realnost je da neke stvari na globalu nismo u stanju da promenimo ni ti ni ja.
Šta bi ti uradio da ti dođe čovek i pita te čime da prska paradajz?
Da me pita cime protiv korova,rekao bih,motikom(ili da je trebao da ocisti zemlju).
Ako su u pitanju neke bolesti,ili insekti,naravno da bi morao necim(cime tacno neznam).
A ako bi me pitao cime da ga prihrani,kojim preparatom da ga "naduva",da mu ubrza sazrevanje,naravno da mu nebih preporucio nista.Kad god sam kod nekog pojeo takav paradajz,obavezno mi je proradio stomak,dobio bi dijareju,a nema ni lep ukus ni slast.
Ko god proizvede paradajz u svojoj basti bez hemije ,i proba onaj sa pijace ili iz marketa zna o cemu pricam.
Dobro kazes da priroda UVEK ispostavi racun.zato se i bojim sta ce sve ispasti iz GM organizama.
Nemora odma,ili za 5 god.ali za 50,- nemoze niko ni pretpostaviti.
Zar covek nista nije naucio iz bolesti ludih krava?(imate i o tome na onom sajtu)
Zar je bilo normalno i logicno hraniti krave sa crknutim kravama?,da bi malo brze porasle,i malo se vise para zaradilo?
Gde smo tu mi?
Naravno da mi pojedinacno nemozemo promeniti svet.
Ne samo da ljudski zakoni danas jesu ili nisu,Nego se i donose kako kome odgovaraju.(zato u nemackoj po zakonu ako ti crkne bik nesmes da ga zakopas,nego MORAS da ga predas fabrici koja ce ga preraditi.zasto nacete na onom sajtu).Ili sto bi Njegos rekao,"Zakon mu je sto mu srce zudi,sto ne zudi u zakon nepise".
Ali mi koji imamo svoju zemlju i koji je obradjujemo,i neznamo koliko smo bogatiji od obicne raje,bezemljasa.
Mozemo da se trudimo(ko hoce)da proizvodimo sto zdraviju hranu.Za nas,nasu porodicu,nase prijatelje,poznanike koji ce to prepoznati i znati da cene i kupiti od nas.(ima ljudi koji nece jaje iz kaveza ni dzabe,vec dolaze kod mene po domace bez koncentrata).
Neko je spomenuo film.Nisam ga gledao,ali ogu da pretpostavim o cemu se radi.
To jesu naucno fantasticni,futuristicki filmovi,ali mozemo iz njih mnogo nauciti(mnogi od njih su se odavno ostvarili).
Takve filmove i stvaraju ljudi koji vide mnogo dalje,i koji manje ili vise znaju kakav ce krajnji ishod biti.
A na nama obicnim smrtnicima je da se branimo koliko god mozemo.