Gen editing u poljoprivredi

szupunski

Član
Učlanjen(a)
7 Dec 2019
Poruka
801
Evropski parlament je usvojio novu regulativu kojom se menjaju pravila za biljke razvijene pomoću novih genomskih tehnika (NGT). NGT-1 biljke – odnosno poljoprivredne kulture sa minimalnim genetskim modifikacijama koje bi mogle da nastanu prirodno ili kroz konvencionalno ukrštanje – uglavnom su deregulisane i tretiraće se kao tradicionalne sorte, a ne kao klasični GMO.Pregled pravila za NGT-1 biljkeKriterijum za NGT-1: Biljke se klasifikuju kao NGT-1 ako se od roditeljske biljke razlikuju po najviše 20 genetskih modifikacija.Izuzeci: Biljke modifikovane da budu tolerantne na herbicide ili da same proizvode insekticide automatski su isključene iz NGT-1 kategorije. Za njih važe stroža GMO pravila, bez obzira na broj izmena.Označavanje i sledljivost: Iako su NGT-1 biljke izuzete od standardnog GMO označavanja na finalnim proizvodima, svako pakovanje semena mora imati jasnu oznaku „NGT-1“. Takođe, biće upisane u javnu bazu podataka EU kako bi poljoprivrednici imali uvid u to šta kupuju.Organska proizvodnja: Upotreba NGT-1 biljaka je strogo zabranjena u organskoj poljoprivredi.Širi okvir: Složenije modifikacije (kategorija NGT-2) i dalje podležu strogoj proceni rizika i procedurama odobravanja koje važe za klasičan GMO.

Koliko je ovo dobro, videcemo. Dobro dosli u buducnost.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Izjednačavanje uvoznih pravila sa globalnim tržištimaLakši uvoz u EU: NGT-1 poljoprivredni proizvodi, hrana i stočna hrana poreklom iz zemalja koje već masovno koriste ove tehnike (poput SAD, Brazila, Argentine i Velike Britanije) uvoziće se po znatno jednostavnijoj proceduri.Kraj „GMO blokade“: Prethodna pravila iz 2001. godine činila su uvoz genetski modifikovanih kultura u EU izuzetno komplikovanim. Sa NGT-1, uvoznici više neće morati da prolaze kroz skupe i dugotrajne GMO procene rizika.Usklađivanje standarda: Trgovinski partneri izvan EU više neće biti u velikoj regulatornoj prednosti. EU ovim otvara vrata bržoj razmeni poljoprivrednih inovacija i novih sorti.Pravila za plasman na unutrašnje tržište EUSlobodan promet hrane i hrane za životinje: Proizvodi dobijeni od NGT-1 biljaka biće tretirani kao konvencionalna hrana. To znači da se gotova hrana u supermarketima prodaje bez GMO deklaracije na etiketi, što olakšava maloprodaju i distribuciju.Ograničenja za države članice: Kod klasičnog GMO-a, pojedinačne države EU imaju pravo da u potpunosti zabrane uzgoj ili uvoz na svojoj teritoriji. Kod NGT-1 biljaka, države članice neće moći samostalno da zabrane njihov uvoz i promet na nacionalnom nivou.Kontrola lanca snabdevanja: Iako finalni proizvodi nemaju GMO oznake, uvoznici i distributeri moraju da obezbede punu sledljivost kroz upisivanje u javni registar EU, kako bi se sprečilo da NGT-1 slučajno završi u organskoj proizvodnji.Dinamika primene i tranzicioni periodNova pravila stupaju na snagu odmah nakon zvanične objave u Službenom listu EU (što je započeto krajem juna 2026. godine). Međutim, predviđen je tranzicioni period od 24 meseca. To znači da će se kompletna infrastruktura za proveru, uvozne procedure i mehanizmi nadzora na granicama EU u potpunosti uspostaviti i početi da primenjuju od sredine 2028. godine.

Tako je. U principu bice samo olaksan uvoz i administracija u odnosu na raniji period. Koliko sam ja razumeo Gmo oznaka mora biti svuda istaknuta. Ngt-1 je morao biti usvojen, evropa gubi trku u proizvodnji.

Ne znam da li si video rezultate uporednog ogleda HB4 hibridne psenice i klasicne sortne psenice u Argentini.

Ali kaze se gore da biljke koje se najvise uvoze ,konkretno gmo zitarice ,ostaju u klasifikaciji kao do sada.

Gmo i ngt-1 nije isto. U Gmo biljke je ubacen tuđ gen, ngt-1 (gen editing) je samo ubrzana selekcija i ukrstanje koja bi inace prirodnim ciklusom trajala npr 20god, sad ce trajati par meseci ili godinu, ako sam ja dobro razumeo. I izuzet je od oznacavanja na etiketi jer se smatra tradicionalnom metodom, ali ce ga na neki nacin oznacavati da bi ga razdvojili od organske proizvodnje. Za Gmo je obavezno oznacavanje i dalje

e964e8c838f509f9928e5d75cd4ee4af.jpg

evropa gubi trku u proizvodnji.
Pa ček malo, širom Evrope smanjuje se proizvodnja i subvencioniše parloženje jer je prevelika proizvodnja a onda sa druge strane, legalizuje se gmo jer je "nestašica hrane".
A da oni smanje malo sve te "pijavice" koje dizu cenu hrane jer ocigledno da te iste pijavice i guraju kampanju oko gmo

Tako je. U principu bice samo olaksan uvoz i administracija u odnosu na raniji period. Koliko sam ja razumeo Gmo oznaka mora biti svuda istaknuta. Ngt-1 je morao biti usvojen, evropa gubi trku u proizvodnji.

Nece biti nista olaksano za dosadasnje npr soja i kukuruz jer ne spadaju u taj ngt.
Premda opet ,uvoz je isao i do sad.

Nazad
Vrh