Кад већ пишемо о расадницима да наведем и своје искуство. Када сам садио свој мали воћњак, мој отац је од једног расадника у близини Крушевца (заборавио сам како се зове) наручио разне саднице. Од кајсија смо наручили две сорте: Роксану и НС-6, по десетак комада, али добили смо све једну исту, не знам коју, можда неку трећу. Од бадема смо исто тако наручили две сорте по десетак садница: Тексас и Марконе, стим што се од Марконе-а ни једна садница није примила, а од Тексаса три се нису примиле. На рекламацију мог оца, расадничар је наредне године поново донео (бесплатно) саднице Марконе бадема (коректно од њега), а уз то докупили смо 3 Тексаса који су се осушили. Е сад, те 3 докупљене саднице потпуно се разликују и од Марконе-а и од Тексас-а, заправо не знам ни да ли је уопште бадем, шефтелија или нека бресква. Надам се да ће ове године родити нешто да видидим.
Ове године решио сам, пошто сам из Крушевца и није ми далеко, да сенем у ауто и обиђем расаднике поред Крушевца са намером да купим неколико садница брескви различитог периода зрења и можда неку кајсију и то тако што бих ишао од расадника до расадника и питао које сорте имају, а не да прво ја кажем које ми требају, тако ми делује сигурније да ћу добити праву сорту. Међутим, како сам то одлагао јер нисам имао времена (тј. мрзело ме да пола дана потрошим на то) а како је време за садњу скоро прошло, ја сам на крају (пре двадесетак дана) позвао телефоном и наручио саднице. Кад сам звао расаднике, један није имао ни једну садницу брескве и кајсије (све су распродали), а дриги је имао само по једну, или две сорте. На изглед деловали су поштено. Трећи је за дивно чудо имао све што сам питао (чак и кајсију Голдрич), и иако ми је било сумњиво ја сам поручио од њега саднице (укупно 7 комада), две кајсије Голдрич и брескве: Сприг-крест, Крест-хевен, Маја и нектарине: Калдези и Фантазија. Кад су стигле, нису деловале баш добро, само две су имале добро развијен коренов систем, некима је била на више места оштећена, као нагњечена кора, али највише ме изненадио и насмејао назив сорти који је закачен за сваку садницу: Спринт-крес, Крес-хевен, Халдези. Због тога имам још већу сумњу да сам добио ко зна шта, али нећу сад да именујем расадник, ипак ћу сачекати, па за коју годину кад пророди ако то није то, са задовољством ћу да га опљујем. Хоћу да кажем да нема оправдања за подваљену сорту, расадничар је дужан да контролише калемаре, доноси им калем гранчице и стара се о чистоћи сорте. На њему је сва одговорност, па неће ваљда радник калемар да се пита шта треба калемити. А купце и не треба да занима ко је ту крив, да ли калемар или неки воћар што му је увалио калем гранчице, на крају крајева и не занима ме. Али мислим да пре свега небрига, незаинтересованост (површност) за посао који раде и неодговорност доводи до тога да их заправо и није брига шта калеме и које сорте имају у растилу. Али гледајмо то и са позитивне стране, управо због таквог понашања једног (по мени већег) броја расадничара је многе људе, па и мене натерало да сами пробају и уче да калеме
Ја се тек учим, али имам неколико успеха од прошле године, а циљ ми је да више не купујем саднице, него да од људи од поверења узимам калем гранчице и калемим оне сорте које ја хоћу