Gavez - korov ili ..

vuxsd

Član
Učlanjen(a)
26 Nov 2014
Poruka
3.473
Lokacija
Smederevo
Bilo je već priče o trešnji na višnji, čak su i slike bile i jasno se vidi da već druge godine ramene grane trešnje imaju duplo veći obim od debla koje je višnja, što neminovno vodi u odlamanje krošnje od debla nakon par godina.

Ja sam kod mene iz zezanja na jednoj mladoj višnji dve od četiri ramene grane odsekao i nakalemio trešnju i vidi se razlika, nije duplo deblje ali se vidi.


Umesto da smo ovo pisali u temi kalemljenje mi smo se 'dohvatili' ovde. Zato ću da nastavim. Uglavnom od četiri pupa koje sam nakalemio sva četiri se primila i ovog proleća su u fazi zelene tačke. Videćemo kako će dalje ići.
 

dzionik

Član
Učlanjen(a)
2 Sep 2009
Poruka
1.963
Lokacija
Beograd

Sloba31

Član
Učlanjen(a)
25 Nov 2011
Poruka
1.235
Lokacija
Cacak, selo Milicevci
Imam jednu dilemu. Nedavno sam tek saznao kako gavez izgleda. I konstatovao sam da mi ga je pun vocnjak kajsija i visnji. To su nezamislive kolicine. Oko mnogih vocki sve u poluprecniku od 2 metra.
E sad posto u njemu ima puno kalijuma moja dilema je da li on pokupi sav kalijum iz zemljista odnosno koliko ce ostati vockama.
 

dzionik

Član
Učlanjen(a)
2 Sep 2009
Poruka
1.963
Lokacija
Beograd
Pa vidiš po voćkama da li im nedostaje kalijuma. Uostalom on se lako kosi i guši travu, pokosi i ostavi da istrune i imaće i voćke kalijuma. Mada ne verujem da to može da im bude problem jer gavez verovatno ima dublji koren.
 

vuxsd

Član
Učlanjen(a)
26 Nov 2014
Poruka
3.473
Lokacija
Smederevo
Mislim da, pošto ima koren koji je veoma dugačak - ide u dubinu i do dva metra, da on pokupi 'materije' koje su u dubini i da to prebaci, lageruje, što u koren što u list. Tako da, pokosiš stabljiku, list, pa malčiraš oko voćke ili pošto radiš mašinski - pokosiš, malčiraš u redu, između redova, stabala - šta znam kako radiš obradu zemlje....
Mi zelenu masu gaveza potopimo sa koprivom pa onda kad odstoji i počne da se oseća da ne možeš ni da ga zaobiđeš onda zalivamo biljke ili tretiramo folijarno, razblaženo...
Ja sam gavez posadio blizu skoro svake sadnice pa kad pokosim to približim stablu.... I opet raste svuda i stalno....
Razmišljam ako tu zelenu pokošenu lisnu masu i od gaveza i od korova ostavim u njivi, kompostiram, malčiram, onda će i deo dobrih materija da ostane - vratiće se zemljištu i sadnicama na korišćenje...
 

nebojsa

Moderator
Učlanjen(a)
11 Dec 2008
Poruka
2.693
Lokacija
Kula
Moze li neko da okaci par fotkica gaveza? Nikako da skontam kako izgleda. Ili je ovde kod nas toliko retka da nisam natrcao na nju, ili mi slike sa neta bas i ne pomazu...

Послато са U8815 користећи Тапаток 2
 

dzionik

Član
Učlanjen(a)
2 Sep 2009
Poruka
1.963
Lokacija
Beograd
Ovo je neplodna sorta gaveza, odnosno nema seme, razmnožava se samo deobom i liči na ovaj koji se pojavljuje kod nas.

Considered a super plant by many we find that Comfrey lives up to its name. The plant provides copious amounts of biomass, is high in potassium and makes excellent mulch for the garden. The healing properties of this herb are well renowned, making it an essential first aid plant. The beautiful flowers are much loved by bees and the plant provides excellent ground cover. We have the plant stationed underneath fruit trees where the deep tap root accumalates minerals from the sub soil and deposits them to the shallow tree roots via simple 'chop and drop' mulching. We have division and root cuttings from our plants on offer that can be planted out in the autumn. Comfrey can be invasive however our plants are hybrids developed in the UK to not spread by seed.

I oni pominju "čop n drop" sistem na voću, odnosno posečeš i baciš.

http://www.balkep.org/symphytum-x-uplandicum.htmlOvo je tuberosum, ovde sa belim cvetovima ali može da ima i žute i ljubičaste.

http://www.balkep.org/symphytum-tuberosum.htmlGandrad probaj sa google prevodiocom:

https://translate.google.com/

Evo kako izgleda gornji tekst:

Сматра супер биљка коју многи открили смо да Гавез живи до своје име. Постројење омогућава обилне количине биомасе, је богато калијумом и чини одличну хумуса за башту. лековита својства ове биљке су добро познати, што је битан биљка за прву помоћ. Прелепе цвеће су много воле пчеле и биљка обезбеђује одличну тло поклопац. Имамо фабрику стациониране испод воћака где је дубоко корен аццумалатес минерале из под земљом и депозите их у плитким корења дрвећа преко једноставног "Цхоп и дроп 'мулчирања. Имамо подела и корена резница наших постројења у понуди који може бити посађено у јесен. Гавез може бити инвазивна међутим наши биљке су хибриди развијени у Великој Британији да не шире од семена


Nebojša možda ga zaista i nema, on voli tešku i vlažnu zemlju pored vode i ne previše sunca. Imaš slike na gornjim linkovima.
 

oktopod

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
4 Nov 2010
Poruka
6.507
Lokacija
Beograd
Ja mislim da on izvlaci iz zemlje kalijum koji je u obliku koji je vockama nedostupan, te se njegovim kosenjem taj kalijum vraca u zemlju u "svarljivom" obliku
 

dzionik

Član
Učlanjen(a)
2 Sep 2009
Poruka
1.963
Lokacija
Beograd
Jel ostade živ Oktopode...koji je to oblik kalijuma koji je nesvarljiv voćkama ali se svidja gavezu?
 

oktopod

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
4 Nov 2010
Poruka
6.507
Lokacija
Beograd
Ne znam za gavez i kalijum, ali znam da generalno ta prica sa zelenisem se vrti oko toga da zelenis iskoristi neiskoristljive oblike nekog elementa a onda se kosenjem i slicno ta materija u iskoristljivom obliku vrati u zemlju.

Ni jedan element nije u zemlji u cistom obliku vec neko jedinjenje. Neka jedinjenja vocke ne mogu da iskoriste, a odredjeni zelenis moze. Tako sam barem ja to shvatio?
 

dzionik

Član
Učlanjen(a)
2 Sep 2009
Poruka
1.963
Lokacija
Beograd
Mikroorganizmi obezbedjuju hraniva u obliku iskoristivom za biljke u zamenu za šećere koje im biljke daju u korenovom sistemu. Ne radi to gavez, on samo ima dubok koren koji izvlači hraniva koja su sprana u dublje slojeve. Košenjem se vraćaju na površinu gde ih opet mikroorganizmi razlažu pa su dostupni drugim biljkama.
 

oktopod

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
4 Nov 2010
Poruka
6.507
Lokacija
Beograd
Dobro znaci generalno mi je pojmanje dobro ali logika pogresna :)

Otkud je kalijum solo, zar se on ne krece sporo kroz zemljiste upravo jer u zemljistu stvara jedinjenja neka sa drugim elementima?
 

Pexus

Novajlija
Učlanjen(a)
22 Mar 2010
Poruka
10
Lokacija
Sremska Mitrovica
Nekoliko fotografija gaveza, koje sam napravio na plantaži moga prijatelja.
Tamo se pored šipka, sada plantažno uzgaja i gavez. Za razmenu iskustava i sve informacije možete ih kontaktirati Na FB stranicu Gavez plantaža.

1.


2.


3.


4.


5.


6.
 

gandrad

Član
Učlanjen(a)
7 Mar 2014
Poruka
1.734
Lokacija
jagodina
U j...te...
Znam da je ruzno , ali to mi je prvo palo na pamet kao komentar, kad sam video sve ovo...
A za sta ga koriste, jel beru list ili koren, jel imaju plasman ili neki ugovor???
Kako ga razmnozise?
 

frenky9415

Član
Učlanjen(a)
20 Jan 2011
Poruka
781
Lokacija
Lesak
Da osvežimo malo temu .Danas sam navadio korena i doneo mi jedan prijatelj korena i komovicu sam spremio samo da se prosusi pa da ga potopim u alkohol .ljustio sam ga možda nisam trebao ceo dan ne mogu ruke od smole .
 

frenky9415

Član
Učlanjen(a)
20 Jan 2011
Poruka
781
Lokacija
Lesak
Može zašto ne. Ja sam danas posadio nekoliko komada . Cak sam i porucivao preko interneta verovali ili ne samo da bi ga zapatio na mom podnevlju. Samo ga dobro zalij voli vodu i mocvarna područja.
 
Vrh