rajko gmilanovac
Član
Evo malo specija mesanih svinjskih i jarecih sutra uvece ce biti proba pa cemo videti rezultate rada
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Kod mene u kraju se ovcetina susi tako sto se povade kosti(isti postupak kao kod slaninara),butovi ser malo otanje(unutrasnja prsuta~ruza) da bi mogli lepo da se osuse.Vrat se odsece,malo nadimi(2~3 vatre) pa u kupus.Lopatica od plecke se izvadi a meso ostaje na stelji.Solimo usuvo(cista Tuzlanska so)~"odokativno".Ja licno se nikada nisam za.ebo' ali ko nije siguran neka slobodno meso pre dizanja u susaru,provuce kroz korito sa cistom,hladnom vodom.Uvece ga dici da se ocedi,pa tek ujutro naloziti prvu vatru.
Pozdrav druze.Rebra,tj.kosti od rebara vadis sa koncem(deblji zidarski kanap) kad se meso dobro ohladi.Nozem zgrebes opnu sa unutrasnje strane rebara(jednu po jednu kost),20 cm kanapa svezes tako sto sastavis kraj sa krajem~dobijes zatvorenkrug~slovo O:navuces na vrh rebra i povuces prema kicmi.Ispadne gola kost a meso sa rebara ostaje na stelji.Kada povadis sve kosti polako ih popridignes rukom,zavuces noz ispod njih do same kicme i odvojis kicmenjacu od kosti (i ona takodje ostaje na stelji).Kada to odradis,cela polovina ovna ti ostajecista,bez kostiju.Sa unutrasnje strane izvadis butnu kost i onda ti ostane samo skocni zglob (pikalj),koji ostaje da se za njega kaci kuka.Ako je stelja velika podelis na 2 dela,tako isto i drugu polovinu,znaci 4 dobra kaisa stelje od jednog ovna.Takvo suseno ovcije meso je prosle zime kostalo od 1800~2000din/kg.
Текире, јел овај значи однос живе ваге и суве стеље, мало јаче од 3 према 1?Ovde su jagnjad (do 40kg) 2,7~3e jos od Bozica.Silezad 180~220din.;ovce 140~150din./kg. Ove dve ovce juce kupljene realno vrede bar 150 din./kg ali tako iskocilo,nije ni meni bilo u planu da kupujem,medjutim kada sam izracunao~suva stelja ce me kostati oko 350din/kg (u prodavnici je 1500~1700 malo bolja stelja).To se ne odbija!