Gajenje voca u plasteniku

Ja sam jeo (brao sa drveta) 11.05. kod nas, sorta Rita, i tada je kostala 240 din./kg
gajena bez plastenika i kisnih kapa i slicnih novotarija, sasvim obicno intenzivno gajenje.

a koliko bi ih prodao pre mesec dana, bilo je iz turske iz uvoza, ali ne iz plastenika nego sa otvorenog.
Klimatski je Antalija ili sicilija ili nesto trece, mesec dana pre nas.
Po meni tu nema matematike osim dobre reklame a da se prodaje neko drugo voce ili povrce.

Po meni tu nema matematike osim dobre reklame a da se prodaje neko drugo voce ili povrce.[/QUOTE]
izvini ali ovo mi nije jasno? jel sumnjas da ja reklamiram plastenik?da li znas da je u mom kraju pre mesec dana mraz svo voce obrao? kako mislis da mi pariramo pitomijim krajevima,sta sa zemljom-zapustiti je? a drva imamo za dz.

Ne mislim da reklamiras plastenike nego pokusaj da izracunas koliko ti treba para za ozbiljnu proizvodnju u plasteniku.
Ja imam plastenike i sluze mi samo za reklamu a bavim se totalno drugim poslom.

Sto se tice mraza to moze da se resi maltene obicnim rasprskivacima za male pare.
Obicnim agrilom si mogao da prekrijes stablo i resen problem.

Ne mislim da zapustis zemlju nego sadi kulture koje trpe lokalnu mikroklimu.

molim te prvo procitaj kakve uslove imamo mi u brdima.drva i mraz,u izobilju.a te kulture koje trpe lokalnu mikroklimu ne znam koje su.trava samo,ostalo pobije mraz. ti si meni prodao natural plant antifriz za 35 evra litar-ako se ne varam.mislim da je tvoj posao razlog ovakvog pisanja o gajenju voca u plastenicima.za one koji ne znaju,natural plant antifriz sluzi za borbu protiv izmrzavanja cvetova,pretpostavljam i plodova

nije stvar u NPA nego sve ima svoje granice tolerancije, one mogu da se pomere malo, ali ipak banane nisu za nase terene kao ni mozda neke sorte tresnje za tvoj teren.
npr. imas kajsije koje cvetaju i po 20 dana razlike i slicno.

Ja samo tvrdim da ne moze sve i svasta da se sadi na svakoj lokaciji.
Pre bilo kakve ozbiljane sadnje konsutujte se sa ljudima koji se bave takvim stvarima, jedina mana je sto se to placa.
Za ozbiljnu sadnju i kontrolisane uslove potrebne su debele pare.
Bavljenje hobi proizvodnjom je nesto drugo.

@luka kv
(molim te prvo procitaj kakve uslove imamo mi u brdima.drva i mraz,u izobilju.a te kulture koje trpe lokalnu mikroklimu ne znam koje su.trava samo,ostalo pobije mraz. ti si meni prodao natural plant antifriz za 35 evra litar-ako se ne varam.mislim da je tvoj posao razlog ovakvog pisanja o gajenju voca u plastenicima.za one koji ne znaju,natural plant antifriz sluzi za borbu protiv izmrzavanja cvetova,pretpostavljam i plodova)

ako se primeni pravilno moze da pomodne do odredjene granice i u odredjenom vremenu (do 15 dana)

u plasteniku bi bili karantinski uslovi,bilo kakva stetocina bi bila kontrolisana zatvorenim prostorom.smanjena upotreba pesticida,nema nature plant antifriz,rod pre svih. pa ne izmisljam struju ako kazem da povrce bole uspeva u plasteniku,sta bi bilo sa vocem??nema grada,mraza,manjom koncentracijom prskano protiv stetocina,platis radnika 300 evra da ti ceo mesec sprema drva,a drva 4 kubika 2000 dinara,pa ako te mrzi da lozis onda idi prosi.tvoj problem aremane je tvoj posao,ti zelis da narod kupuje glupi nature plant antifriz litar 35 evra . mozes maglu da prodajes po kaficima,seljaku nece moci.po tvome ja treba kao da sam pametan i posadim npr sortu tresnje koju niko drugi nece da sadi jer je glup ,i dobijem rod pre svih,pre cak od pitomijih krajeva. ajde ti prodaj stan u bgu i kupi imanje pa budi pametan,sadi tu sortu i zaradi. nenoj prodavati neke turbo shlank gluposti.ja sam naseo ali sam ukapirao moju sansu.sa ovim jeftinim grejanjem na drva,sad mi u brdima imamo prednost u odnosu na ravnicu

Poslednja izmena:
u plasteniku bi bili karantinski uslovi,bilo kakva stetocina bi bila kontrolisana zatvorenim prostorom.smanjena upotreba pesticida,nema nature plant antifriz,rod pre svih. pa ne izmisljam struju ako kazem da povrce bole uspeva u plasteniku,sta bi bilo sa vocem??nema grada,mraza,manjom koncentracijom prskano protiv stetocina,platis radnika 300 evra da ti ceo mesec sprema drva,a drva 4 kubika 2000 dinara,pa ako te mrzi da lozis onda idi prosi.tvoj problem aremane je tvoj posao,ti zelis da narod kupuje glupi nature plant antifriz litar 35 evra . mozes maglu da prodajes po kaficima,seljaku nece moci.po tvome ja treba kao da sam pametan i posadim npr sortu tresnje koju niko drugi nece da sadi jer je glup ,i dobijem rod pre svih,pre cak od pitomijih krajeva. ajde ti prodaj stan u bgu i kupi imanje pa budi pametan,sadi tu sortu i zaradi. nenoj prodavati neke turbo shlank gluposti.ja sam naseo ali sam ukapirao moju sansu.sa ovim jeftinim grejanjem na drva,sad mi u brdima imamo prednost u odnosu na ravnicu

Sad si se nalupetao bas mnogo.
Jesi li uopste nekad video u plasteniku neko voce (osim na slikama) kad si tako siguran?

Sto se tice NPA napisi kako si radio da i drugi mogu da procene jel to radi ili ne.
Ja sam radio do prosle godine bostan pa mozes da nadjes slike na forumu kako to treba da izgleda i da rano stigne, tako da nepricam bez veze.
Tresnje u plasteniku imas u hrvatskoj pa idi gledaj, a danas se burlat (1 klasa) u Ritopeku otkupljivao po 300.00 din/kg. proceni sam gde ja racunica.
I stubaste jagode mogu da se rade ali traze mnogo znanja.

Znas li uopste koju bi tresnju sadio u plasteniku a da ne spominjem podlogu, tip zemljista, nacin kalemljenja, rezidbu, prihranu, zastitu i slicno. Mislis da ces dzaba dobiti te informacije od nekoga.
Dok ukapiras gde je greska puko si, to nije zelena salata da se sece za 30-40 dana.

Radi kako mislis da je najbolje za tebe ali ne treba ljudima davati laznu nadu da tu mogu da se uzmu silne pare.

Moja razmišljanja su na liniji ovog što kaže aremane, gajenje voća u plasteniku je sve samo ne naivno i mora se vrlo pažljivo, uz mnogo prethodnog znanja pristupiti celoj stvari. U svetu se voće gaji i na vodi ali..., ima tu mnogo ali...

Da sam u prilici da podižem voćarske plastenike, ne verujem da bih počinjao sa trešnjom.

Ništa nismo rekli o zagrevanju tla u zoni korena (ili je meni promaklo:sta:).

hehe a i ti si bas pogodio vidim :)
tip zemljista, nacin kalemljenja,
Tip zemljista....
A jesi li ti cuo da se u palsteniku moze postaviti zemljiste po zelji? I koji je to specuijalan nacin kalemljenja za tresnje u palsteniku leba ti?

Lukakv je, ako dobro citas, vec rekao da o tome malo zna i da ovde samo na glas razmislja o ideji na koju je skoro dosao a nikoga a ne da nekoga ubedjuje da se time bavi.

Ako je njegovo iskustvo sa tvojim proizvodima negativno i ako on to ne krije to je sasvim drugi problem i to rasprvite a nemoj se bas ni ti praviti preveliki strucnjak.

ma moze i u saksijama.
kalemi na magrivu ili sejanac pa ces da vidis jel moze u plastenik.
mozda nije adekvatan primer ali je kajsija nisko kalemljena, bere se sa zemlje i nije bujna (italija)

sve moze ali da li se isplati?

svo vreme to hocu da kazem

3094jd5.jpg
[/IMG]
3094jd5.jpg

aremane,ok je sto postavljas pitanje isplativosti. ako ja imam grede da napravim konstrukciju,ostaje mi ili da kupim kotlove ili da improvizujem neke bubnjare -kalorifer varijante.meni je ideja prvo pala na pamet sljiva,onda smo u razgovorima uzeli tresnju kao primer.ne bitno je to,ja za sada trazim resenja i pokusavam da otkrijem probleme oko uzgoja

e ova slika je za pohvalu-kao predlog.ne dobijamo nista sa pricama :tih kad bude ovo,pa ne znas za ono...nego ako nekome padne na pamet konkretan problem neka ga opise i postavi pitanje kolegama da bi trazili resenje.@futurefarming,razmisljao sam o zagrevanju korena,nije to problem napraviti,polozim cevi i jedna pumpa da vrti vodu.ne znam da li smo pisali,da ne listam sada.ali moje razmisljanje je da mogu samo tako da isusujem zemlju i pravim vecu vlaznost u plasteniku-a mali efekat na konacni proizvod. ipak bi ja radio varijantu zagrevanja vazduha

@luka kv
gresis, ako je zemlja ispod minimuma mozes da grejes vazduh koliko hoces.

Pogledaj plastenike na hidroponiji, greje se podloga.

Jedan bezveze primer koji sam cuo na nekom predavanju ali tacan, ko ne veruje nek proveri.
Ako si bos na snegu tebi je hladno, mozes glavu u rernu da gurnes (nije bas citat ali je jasno)

ok.nije problem poloziti cevi.ja sam mislio da ce topao vazduh zagrejati i zemlju dovoljno da bi vocka napredovala

A jesi li ti cuo da se u palsteniku moze postaviti zemljiste po zelji?

Ma da, još samo to fali u čitavoj investiciji, ali barem jedan metar dubine...ne treba više :) Površinu ćemo zanemariti.

ili da improvizujem neke bubnjare -kalorifer varijante

Ovdje se ne radi o improvizaciji neke kosilice, nego "disnog" sistema čitavog voćnjaka.
luka kv, da je to tako jednostavno improvizirati, zamisli se zašto tog nema skoro nigdje
(što se voća tiče).

Nazad
Vrh