Gajenje koka nosilja - slobodna varijanta

  • Začetnik teme giovanni
  • Datum pokretanja
Da osvježimo temu.
Evo mojih nesilica koje sam uspio jutros uhvatiti fotoaparatom, ostale su već otišle na gnijezda

bgv707.jpg
 
Moje iznošene a puštene od kako je počelo lepo vreme i trava zeleni počele skoro sve da nose.Izgleda da će ih sada sneg malo poremetiti,al' dobro napravile se zalihe za kratko vreme.
 
pomaze Bog zivinari.Zanima me da li isabrown koke mogu da se drze pustene? Jer jedino njih mogu da nadjem a da nisu jednodnevni pilici.Aj uzdravlje :ppozdrav:
 
vukru- naravno da se mogu drzati pustene, to je prirodno za svaku pticu da bude puštena. A ako imaš i trave da im daješ jaja će biti još ukusnija ::namigivanje::::super::
 
Hvala Mirko_zr tako sam i predpostavljao ali bolje da ne skitam :haha: koliko sam shvatio ovi hibridi nosilje su neotporne pa se ne bi provele na dvoristu,a isa brown bi trebalo da je rasa a ne hibrid. Ali ipak bolje da pitam, hvala jos jednom i :ppozdrav:
 
Nista ne fali ni hibridima kada su napolju, po mom misljenju bolje i to nego da se zlopate u kavezu. Za svaku kokosku dvoriste je prava stvar, sem za tovne debele, oni nevole ni da se krecu mnogo pa im dvoriste i netreba, dok nosilje su aktivne i vole stalno da kljucaju i ceprkaju, tako da ako imas dvorista slobodno ih stavi, nista im nece biti ::namigivanje::
 
Pokušavam da napravim neku računicu, pa mi treba pomoć. Ako je kokama stalno dostupna zelena trava i djetelina, koliko im treba dodavati prekrupe? Prekrupa bi bila kombinacija kukuruza, suncokreta i soje. Treba li više prekrupe od 120 g po koki dnevno kada se slobodno gaje bez zeleniša?
 
Treba vise zato sto su mnogo aktivnije nego u kavezu, moje su bile na otvorenom jele kao ale uvek pune guse i nosivost im je bila slaba, kad im dajem hranu (kukuruz, psenicu, trice, zelenis) uvek su dolazile prve i najvise jele ko da sam cuvao tovne a ne nosilje
 
Poslednja izmena od urednika:
Meni je danas stiglo 5 mladih koka nosilja, pa da bude 12 koka zajedno s domacima :osmeh: E sad me zanima da li da im dajem cist koncentrat ili da im mesam i tritikala? Mesao bi im i tritikala posto ovi domaci imaju svega 3 meseca pa da mi petlovi ne jedu koncentrat..
 
Ja moje isto drzim pustene, idu po dvoristu jedino sto se mnogo lako ugoje i onda ako skoce sa visine 1-1.5 m jaje pukne u njima i onda pocnu da kunjaju, slabije jedu i onda moraju pod noz(to mi se desilo 2 puta, ali sam cuo od komsija da im se to vise puta desavalo) ili se nekad desi da snesu to slomljeno jaje i onda nastave normalno da zive. Velika mana im je sto su mnogo agresivne. Kazu da kada su pustene mnogo slabije nose, a kod mene od njih 12 dnevno u proseku ima 10 jaja.
 
Od 18 nedelja kod nas su oko 800-850 dinara, neznam tacno, zadnjih par puta sam uzimao pilice, a oni su bili 80 dinara.
 
Kod nas su 760 od18 ned.,pa mi se ucinile skupe, ali vidim da su svuda tako.Nekad je jedna koka bila vrednosti 50 jaja al se to poremetilo.
 
Imam 20 koka nosilja i stigle su kod mene pre 3 dana,prvi dan su snele 7 jaja,juce 5 i danas do ovog trenutka 5. Da li to tako treba ili nisu jos sve pronele?
Hranu koristim sa 15% ptroteina,dajem im po 60 grama ujutro,citao sam da treba da im dajem po 120 g svaka,ali ja ovo sto ujutru naspem one to ne pojedu za ceo dan :S Je l moze neko da mi pojasni vise o ovome?
 
Imam 20 koka nosilja i stigle su kod mene pre 3 dana,prvi dan su snele 7 jaja,juce 5 i danas do ovog trenutka 5. Da li to tako treba ili nisu jos sve pronele?
Hranu koristim sa 15% ptroteina,dajem im po 60 grama ujutro,citao sam da treba da im dajem po 120 g svaka,ali ja ovo sto ujutru naspem one to ne pojedu za ceo dan :S Je l moze neko da mi pojasni vise o ovome?
Prvi put sam zametnuo domace pilice ( izvedene ispod kvocke). Imaju mesec dana , a cilj mi je da ih na prolece pustam po vocnjaku. Napravio sam im objekat u vocnjaku i to od daske koju sam na kraju oblozio trapeznim limom. Interesuje me dali ce im tu do zime biti hladno i dali da im gasim svetlo preko noci. Trenutno im drzim svetlo zbog temperature. Jos me interesuje koliko dnevno da im dajem koncentrata jer mi se cini da mnogo rasipaju u zadnje vreme. Mnogo su zivi . Nadam se da ces mi odgovoriti jer si i ti bio u slicnom problemu.
 
Danas sam uzeo 20 pilica od nosilja. Recite mi sta sad i kako po nekom vasem misljenju? Posto sam sada prvi put ovo uzeo dosad sam kupovao gotove nosilje ali mi trenutno ovako sad jeftinije, tj. manje sam para u startu dao!
 
Nazad
Vrh