Francuska alpina

Stanišić;Nisam ni ja ništa obaveštenji od vas,ali imam veoma jak utisak da koze koji su potomci uvezenih roditelja malo ko uopšte i hoće da proda,ali se nudi ono što je prošlo već jedan stepen selekcije pa odgajivač zbog nečega nije zadovoljan.Vaš zemljak Bata je napisao da je neko kupio jariće po 400E i izigran za papire!? Kako to da u Barje Cifiku jare sa papirima košta 130E? Ništa mi nije jasno, a institucije ćute?
---------------------------------------------
Vladale.rs; Kako je to drugar kupio čiste alpinke po 60E? Jel ma matične listove?
----------------------------------------------
Igor krle, dobrodošao! Boga mi vas piroćanaca ima najviše.Pozdrav za sve vas!

Dobrodošao Dragane! Pažljivo pratim raspravu, juče i danas, o cenama ženskih alpino jarića,od 100,200E pa i preko.Dali može neko da objasni zašto cene imaju tako veliki raspon? I da li neko od odgajivača koji imaju tako evropske cene može da garantuje kakva će plodnost biti, i koliko će mleka davati kao prvojarka i drugojarka(na osnovu podataka o majci i majčinoj majci) Odgovore u smislu "zavisi od hrane, zavisi od jarca" ne prihvatam jer se podrazumeva da sve bude optimalno. Naročito bih zamolio starije i aktivnije članove foruma da se malo uključe i razreše nam ove početničke dileme.Hvala
------------------------------------------------
Krlemrle,čestitamo! znači alpina? A ja sam pomislio da je ona belka što liči na moju.

Kolege kozari nisam preterano dugo na forumu ali sam relativno skoro nabavljao jariće pa vam mogu preneti svoja iskustva.Kada sam krenuo u potragu prvo sam telefonom kontaktirao veći broj farmi koje su da kažem poznatije i bilo je tu svačega,bilo je i veoma ljubaznih kolega koji su radi da posavetuju a bilo je i onih arogantnih koji nisu imali vremena za razgovor,a cena je bilo od 100€ do 400€.na pitanje kolege Branka zašto cene imaju takav raspon mogu slobodno da kažem da jednim delom zavisi od kvaliteta a većim delom od renomea farme-ko je više na glasu i ko se više reklamirao u polj.emisijama.Svi imaju svoju priču i svi iznose neku litražu mleka ali od garancije slaba vajda uvek će se naći nešto kao razlog da niste dobro uradili i da zbog toga nema mleka,svaka čast pojedincima koji su iskreni.Na malo farmi sam uspeo da prisustvujem muži,a na jednoj gde su ljudi tvrdili da im koze imaju 5l mleka,na moje pitanje kad ih muzu to jest izmuzaju pošto su imale jarad dobio sam odgovor da to ne rade jer jarad sve posisa što je malo nerealno,a retko ko je znao tačno da kaže koje je jare od koje koze.Što je najtužnije malo njih je imalo reči hvale za svoje kolege: ma taj ti je prevarant,onom su bolesne koze itd, a jedan gospodin je čak hteo da mi podvali tuđe jariće na svoje papire.Svačega sam se nagledo i naslušo.Moj savet,neka gazda pusti jariće kod koza da se vidi čije je koje i obavezno prisustvo na muži inače mrka kapa.Lepe reči sam čuo od Saše Katanića-Beška,Milana Rainovića-Kisač,Branka Jegdića-Srpski krstur,ali sam zakasnio za jarad i Vladana Matića-Potočac kod Jagodine od koga sam i kupio jarad a sve ostalo je nula.Sve u svemu vodite računa i ne bacajte novac uzalud,na lepu priču raznih tv zvezda.

Igore dobrodosao. Ajde daj neki kontakt ili neku adresu, ime tog iz Crnoklista. Mi cemo se ovih dana prosetati do B. Ciflika pa cemo videti kakve su koze i sta se nudi.
Branko ja sam napisala za ljude iz Beceja da ih su ih zavrnuli za papire a platili jarice 400e, a sada koze prodaju za 100tinak evra, i bili su jako ljubazni preko telefona da sve objasne. I naravno da ima mnogo prevara. Treba biti jako obazriv. Zato smo se valjda ovde i skupili svi da pomognemo jedni drugima. :ppozdrav:

pozdrav,nemam tel,ali videcu od sutra imalo je na tv Pirot oglas da prodaje jarice pa cu da vidim za broj,ako ne naci cu,moj otac je pricao s direktorom zavoda za poljoprivredu u pirotu on mu je rekao da su njegove koze umaticene.a sutra cu da ti napisem kako se covek zove da znate koga da trazite,zna ga moj drug.

Dobrodošao, imenjače i pozdrav za sve Piroćance! K'vo rabotite! Ostao mi je Pirot u lepoj uspomeni. ::spreman na sve::
Nije ni čudo što su se Piroćanci zdali u kozarstvo. Koza najviše mleka daje po telesnoj masi od svih životinja na planeti Zemlji, jede jeftinu hranu, a i za smeštaj nema da si napraviš golem trošak. :osmeh:

• Like
Reagovanja: PKB
pozdrav,nadam se da ce put opet da te nanese u ove krajeve da se upoznamo pa da budu jos bolje uspomene :ppozdrav:,pa ja imam sve od mehanizacije imam uslove za drzanje pa sto ne probati,vidis kako pirocanci proracunaju sve.evo malo sale kazu za nas da i zirafe volimo da cuvamo ti je cuvas a jede kod komsije:haha:

Ja ću na leto po svoj prilici prodavati moje alpine(bez papira) vrlo povoljno. Imam tri alpine i moraću prvo njih da ih se otarasim da bih jednog dana mogao da formiram matično stado domaće bele rase.

- - - - - - - - - -

pozdrav,nadam se da ce put opet da te nanese u ove krajeve da se upoznamo pa da budu jos bolje uspomene :ppozdrav:

Mnogo smo daleko, ali ko zna. U Pirotu imate mlekarsku školu. Ako se ne varam, to je jedina mlekarska škola u Srbiji. U Kikindi su prvi mlekari bili Piroćanci, a kasnije su u mlekarice išle cure sa završenom prehrambenom školom, isto kao i u mlin, pekaru, fabriku keksa... Nije to to. Moja žena je učila za poslastičarku, ali se više ovajdila praveći sireve nego torte.

Poslednja izmena:
eh da smo blize dogovorili bi se,ja sam mnogo citao o alpini i svidja mi se ta rasa ali malo mi je mnogo dati 400 evra,malopre citam ovde kao kolko se krece,cisto sumnjam da moze da se proda za toliko pogotovo u pirotskom kraju.

Bez papira su jeftinije, ja sam trazila informacije o alpskim kozama sa papirima. I jarici bez papira su jeftiniji. Koza mesanka alpina sa tri zenska jareta 130e, a mi ispustili jednu dobru belu sa 2 jareta za 60e. Kasno Marko na Kosovo stize.

Mnogo smo daleko, ali ko zna. U Pirotu imate mlekarsku školu. Ako se ne varam, to je jedina mlekarska škola u Srbiji. U Kikindi su prvi mlekari bili Piroćanci, a kasnije su u mlekarice išle cure sa završenom prehrambenom školom, isto kao i u mlin, pekaru, fabriku keksa... Nije to to. Moja žena je učila za poslastičarku, ali se više ovajdila praveći sireve nego torte.

Mnogo je djaka iz Vojvodine bilo u toj skoli, ali cini mi se da su Suboticani prednjacili.
U zadnje 2-3 godine u mom kraju sve vise ljudi se prekvalifikuje od govedarstva na kozarstvo, a mnogi drze francusku alpinu, kazu da je najisplativija. Ali ljudi slabo saradjuju, zaziru jedni od drugih, ne dele savete medju sobom, a o organizovanju u neko udruzenje nema ni govora. Valjda ce se to promeniti kad uvide da im to moze biti samo od koristi.

A sto se tice vojske, koje godine si bio u Pirotu, verovatno si davao strazu na izdvojenom objektu tj u mom selu.

• Like
Reagovanja: PKB
igor krle:imam pitanje za moje zemljake,jeste culi za farmu koza u Crnoklistu njemu su valjda umaticene koze kolko sam ja razumeo.

Ja sam čuo da postoji i samo toliko.Ništa konkretnije neznam.Ako neko od nas sazna nešto o farmi neka to podeli sa nama ostalima.Pozdrav.

Mnogo je djaka iz Vojvodine bilo u toj skoli, ali cini mi se da su Suboticani prednjacili.
U zadnje 2-3 godine u mom kraju sve vise ljudi se prekvalifikuje od govedarstva na kozarstvo, a mnogi drze francusku alpinu, kazu da je najisplativija. Ali ljudi slabo saradjuju, zaziru jedni od drugih, ne dele savete medju sobom, a o organizovanju u neko udruzenje nema ni govora. Valjda ce se to promeniti kad uvide da im to moze biti samo od koristi.

A sto se tice vojske, koje godine si bio u Pirotu, verovatno si davao strazu na izdvojenom objektu tj u mom selu.

Ne, nisam davao stražu na I. O. u selu B. Ć. Ja sam pripadao bataljonu koji je dužio samo krug kasarne. Bio sam posle završene obuke neko vreme i u Domu Vojske u centru. Tamo sam upoznao jednu mladu Kikinđanku koja je učila mlekarsku školu. Posle sam prekomandovan na granicu. Bilo je to one 2002. kad se skinula prva klasa koja je služila devet meseci. Praktično u isto vreme su se skinule dve klase pa je zafalilo ljudi na granici.

Poslednja izmena:
branko markoviću ovaj drugar je kupio to na pijac starom vlasniku gorelo pod noge za pare pa mu ih još i gratis kovezo kući neznam dali su umatičene.pričao sam s mojim bliskim drugom koji je čuvao alpinke iz uvoza u međuvremenu mu se razboli supruga i sve rasproda on je bio i član udruzenja ovde u leskovac sir je prodavao i šiptarima po bujanovac oni su dolazili na vrata i plaćali po najskuplju cenu na pijacu ovde u le.hteo je i mini mlekaru da otvori ali peh sa zenom pa nije hteo da je opterećuje.i ovo mi je reko na kraju razgovora da mi se zena nije razbolela nikad koze nebi ostavio vlado sve sam na prag prodavao šiptarima sir nisam imao količinu kolko su oni trazili čuvao alpinke i one nemačke crne

sad me zvao drug nije siguran kako se covek zove misli da je LJubisa,ja sam cuo da cuva bas dosta koza umaticenih ali mi ne verovatno da ga niko ne zna,a ima dosta pirocanaca ovde,definitivno se covek slabo reklamira.

Nazad
Vrh