Francuska alpina

Није тајна, какви, шта ту има тајно? :ppozdrav:
Пошто "Ивана123" прати форум, она ће одговорити на све: да ли има, колико има, мушко - женско, старо - младо, рогато - шуто, с брадом - без браде, ... цена и тд. До душе вероватно на ПП, да је неби овде :off_topic: - овали.

---------- Poruka napisana 06-05-12 u 17:09 ---------- Prethodna poruka je 04-05-12 at 17:42 ----------

Него, "Алпинци" и "Алпинке",
да ли се неко спрема у Нови Сада да покаже шта има?

Moje koze

Ovo je moja koza i nisam siguran koja je od alpinki ali sigurno nije francuska. Ako ne spada pod ovu temu prebacite je u odgovarajuću. Ošišao sam je prošle sedmice, a ovako je izgledala prije šišanja.

Ovo je slika prije jarenja(ojarila troje), a ovako izgleda sad. Pošto je svježe ošišana izgubila je onu crveno-braon boju.

Na trećoj slici se vidi i moja prvojarka koju sam jedva povratio u život. Od prvojarke dobijem nešto manje od tri litre mlijeka. Za ovu što kažem da je alpinka ne znam koliko sad daje mlijeka jer imam još jariće. Prošle godine je davala oko 3 litre, a ove ima mnogo više.

Poslednja izmena:
:osmeh: Биће и тога, само полако!
Послао сам ти одговор на твоју ПП.

Форумаши, слободно, шта имате пишите и питајте Ивану за њене козе, боље ће вам одговорити него да то радим ја. :ppozdrav:

Poslednja izmena:
@Tar zahvaljujem na informaciji, nisam isključio tu mogućnost ali nisam imao priliku da vidim uživo puno koza. Nekako nisam vidio balkanke u ovoj varijanti. Najviše mi oblikom tijela, oblikom glave, rogovima, vimenom liči na ovu kozu koja se nalazi u ovom pdf dokumentu, a to je njemačka srnasta koza.
http://www.vef.unizg.hr/org/stocars...ska/Seminari/tipovi_i_pasmine_koza_12_sem.pdf
Sve je to kvarila njena dužina dlake koju ima i još dosta toga. Koza što je duže kod mene, sve više pokazuje svoj kvalitet. Hvala još jednom i ako modovi smatraju da ovom postu ovde nije mjesto, neka post sa slikama prebace u odgovarajuću temu.

Poslednja izmena:
cetverooki:Ovo je moja koza i nisam siguran koja je od alpinki ali sigurno nije francuska. Ako ne spada pod ovu temu prebacite je u odgovarajuću. Ošišao sam je prošle sedmice, a ovako je izgledala prije šišanja...........

Koza je odlicna! Verovatno kombinacija togenburske i nemacke sarene koze,zbog duzine dlake moguce da ima balkanke u daljem poreklu.

Koza je odlicna! Verovatno kombinacija togenburske i nemacke sarene koze,zbog duzine dlake moguce da ima balkanke u daljem poreklu.

Evo trudim se i ne vidim ništa što bi podsećalo na togenburšku kozu? Naprotiv sve je obrnuto?
Što se tiče nemice ne nazirem ali to, priznajem, ništa ne znači.. Koza svakako nije ni Nemica ni Švajcarkinja a sigurno ima balkanke u sebi. Pošto je dobra koza onda je naša.::namigivanje::

Slika ne pokazuje baš vjerno boju koju ima, na slici vuče na sivo. Na glavi oko rogova se vidi njena boja. Pošto je svježe ošišana nije joj došla do izražaja prava boja. Skoro sam gledao neke slike koje su bile objavljene u nekim oglasima za prodaju i te koze su bile identične ovoj mojoj ali ni jedna nije bila crvenkasta i sa ovom prugom po leđima. Te slike ne mogu da sad pronađem, a bile su preljepe (mislim da je čovek bio iz okoline Doboja i prodavao ih je pod balkanke). Ja se ne sjećam da sam imao prilike uživo da vidim neku alpsku kozu, ali po slikama koje sam vidio, nije isključeno da je dobila alpske krvi. Na ovo mi najviše liči, zato sam i mislio da je neka alpinka i svi su me ubjedjivali u tu varijanti. Ti svi se u koze razumiju koliko i ja.
Pokušaću za koji dan da uslikam koju vjerniju sliku, pa ću da okačim u temi balkanska koza, pošto nema tema "naša" :).
Da ne kvarimo ovu temu.

Poslednja izmena:
Nemoj da se sekiraš koja je rasa bitno je da je mlečna.Tar ti je po mom skromnom mišljenju korektno odgovorio tj.konstatovao da je koza sigurno stvorena ukrštanjem rasa a pošto se to dešavalo na Balkanu vuče na Balkansku.Alpinka ni Nemačka srnasta sigurno nisu jer Alpinke čiste imam a srnastu sam video uživo.Pozdrav Milan!

pozdrav članovima. prenosim post za pomoć članice foruma iz hr:pozdrav! trebam pomoć/savjet (brundalo?) iskusnog kozara ili nekog kome se dogodila slična ili ista situacija...dogodila mi se nezgoda kod jarenja prvojarke, francuske alpine...jedno jare ojareno je bez problema...za drugo nitko nije znao...koza nije ničime/što bismo mi primjetili - pokazivala na to drugo mrtvo jare...uspjeli smo je uz pomoć veterinara nekako ojariti tek drugi dan nakon jarenja (kada smo pozvali veterinara zbog oteknuća vimena) i sada je točno prošlo 16 dana od tog nemilog događaja...koza nije baš najbolje...dosta je slaba...ali je preživjela...unatoč svemu bojim se da bi mogla i uginuti...molim vas vaša iskustva, savjete, bilo što...hvala vam puno unaprijed...

Ha ,ha...ovo je jedina preostala prvojarka ona sto ima bruh na stomaku, ali srecom sve je dobro proslo ojarila je zensko jare i za sad su dobro obadve.A jarac je direktno sa Alpa IZ Austrije i stigao je i jedan mali Nemacka oplemenjena sarena koza u tipu alpine pa da probam par njih da ukrstim da vidim sta ce biti. Sta ima kod tebe novo, oce biti casti.Pozdrav iz Macve.

Nazad
Vrh