Francuska alpina

Da, kad je jare u minusu onda se gubitak vremena i finansija oseti. 18 meseci je bas trosak u svakom smislu.
Neko je pomenuo mesanke pa evo slike jedne. Maza, prvojarka, stara 13,5 meseci. Moja "kolateralna steta". Ostala je sjarna mojom krivicom sa 3,5 meseci ali obzirom da je bila u punoj formi izvukla se. Mislim, da se potpuno razvila mozda bi davala vise mleka, inace sad daje izmedju 1,5 i 2 L mada iskreno, zob joj ne dajem na volju vec ograniceno pa kad bi to pojacao mozda bi rezultati bili malo bolji. Poprilicno je vesela i veci deo dana provodi napolju te deo energije ne ide na mleko al sto kaze Martin najbitnije da je zdrava :osmeh:

Nesto se cudno desava, nece da ucita sliku, jos jedan pokusaj :sta:

9881a9.jpg

2lln7s8.jpg

Poslednja izmena:
ako je stvarno osala sjarna sa 3,5 mjeseci kako ti kazes velika je mogucnost da ce i njeni potomci moci mrano uci u priplod i imati dobru polodnost i parenje dok jarici sisaju

Ja sam prvi put bio sokiran i ko sumanut po pet puta racunao:Dobro se secam, dosla je na svet 13 apr '10, a 7 januara '11 na Bozic ojarila jedno (cura Božike) jare, citao sam po knjigama gde kazu da bitnu ulogu u zrelosti igra hrana ali ovako nesto nisam ocekivao. Cak nisam ni znao dok se nije ojarila, rekoh, ugojila se Maza posto krka, zima je(a ne bira ko njena majka ) nije se mnogo kretala kad ono- jarence. Bogu hvala
Razmisljam da li sam joj mozda smanjio mlecnost time sto je rano sjarena, tj da li bi se jos razvila pa samim tim i vime ili to nema neke veze? Ako zna ko..?
Mislim ja sam i ovako prezadovoljan al da znam za ubuduce :osmeh:

mislim da to nije skupo pogotovu ako se koza muze i ako je jarcic stariji od 3 mjeseca jer ce jos malo moci da pari koze mislim da si napravio pravi posao sto se tice kupovine a i grla su sigurno dobra

Kozari su nam se nesto uspavali u zadnje vreme,pune su ruke posla ocigledno.Krenula ispasa,spremase seno za zimu...:ppozdrav::ppozdrav:

da poso nas je sve pocero al stigne se sve mada mi je nezgodno kad vidim da nema nasih vjernih chatera i kozara da se cujemo i razmijenimo misljenja al sve u svemu saljem im veliki pozdrav svima:ppozdrav:

Ja sam se delimicno spremio za zimu.Seno je spremno,jos da se nabavi balirane deteline i "mirna Backa".Koze uopste nisam pustao zadnjih 15~tak dana.Velike vrucine,a alpske mnogo bolje podnose zimu nego vrucinu.U dan sirova trava i brst na jasle~uvece taze otavica.Jutarnja muza:jecam,kukuruz i tritikale(sve u zrnu) 500g;vecernja muza:500g koncentrata za krave muzare ~ mleka koliko hoces a kajmak debeo 5mm.:ppozdrav::ppozdrav:

svaka vam cast ljudi. Ja zivim u okolini nisa i sa ocem trenutno cuvamo 14 koza (mesanke od ko zna cega sve), dnevno namuzemo dvadesetak litara mleka i od toga pravimo sir. I ako je sir prva liga, prevreo nemamo kome da ga prodamo ni po ceni od 300 dinara. U zamrzivac trpamo onaj koji je bas stariji da ne pocne da cvrci od ove vrucine, valjace nam za zimu a ovaj prodamo po kilo dva nedeljno i koristimo za nasu upotrebu. Dzaba ga delim komsijama i rodjacima i oni poceli da mi vicu ma ne donosi vise neznamo sta da radimo s njim. Bolje da dam ljudima da jedu nego da bacam :)

Zemljace ne gubi nadu Nis je veliko trziste, na Tvrdjavskoj pijaci kozji sir ide 300,00 (ako imas prostoriju za preradu mleka), ako ne onda nakupcima na istoj pijaci za 220,00. Probaj na pijaci dok neupznas ljude onda ce oni tebi da dolaze, mozes mleko(80,00) i surutku(30,00) da prodajes.

Pozdrav drustvo.Kod nas u B.Basti kozji sir je 500 din.;mleko 100din~1l;surutka30 din. Ja koze gajim iskljucivo za svoje potrebe.Pravim:kefir,jogurt,ponekad kada pretekne mleka i sir.Imam dve francuske alpine,a planiram da ih drzim5~6 grla za pocetak,a posle...videcemo.Imam dobru volju da prosirim stado ali posao mi ostavlja veoma malo vremena za to.:ppozdrav:

crni tekiru, gde su dve tu mozes i 5 da cuvas, nije bas neka mnogo veca obaveza, samo ako imas dovoljno prostora i naravno moras vise hrane da pripremis za zimu. kod tebe znaci nakupcima mozes da prodas sir za mnogo bolje pare nego kod nas da gubis vreme na pijaci. Made in matejevac, zalosno je to sto je cena kravljeg i kozijeg sira potpuno ista, mislim zalosno po nas kozare. O razlici u kvalitetu sira necu ni da govorim. Ja za ovu zimu spremio 300 bala mesavine (detelina i trava) 100 bala cist ovas i preko 4.000 kg trave zdenuto u stog. Ceka me jos jedno kosenje i baliranje lucerke tu ce biti negde jos oko 150-200 bala. Kad se obere kukuruz spremicu i oko 200 snopova sa suskama. To bi trebalo da mi bude dovoljno za 3 zime a ne samo za jednu jer ih moj otac tera svakog dana na pasu i prepodne i popodne. Nepregledna napustena polja i + dobar brst. Jos malo pa ce poceti da ih tera i po sumi u zir. Samo jos da se nase trziste oporavi i sve bi bilo super

@ milantina. Imas druze extra dobre uslove za kozarstvo. Ja ih drzim non stop na jaslama,doduse prostor im je veliki tako da mogu da trce i skacu stalno. Brst im donosim takodje svaki dan a ostavljam im i lisnik za zimu(ne zato sto nema sena i deteline ,vec zbog toga sto ga zaista vole).Za zimu im osusim 500~600kg otave i kupim 50 bala deteline.Planiram da ih prebacim na "ranc"~imam ogradjenu njivu(62 ara) 3km udaljeno od kuce ali nezgodno zbog muze.Nekada radim celu sedmicu od jutra do mraka i onda bas nezgodno,ovako pred kucom zacas nahranim,pomuzem ili pustim jarad da sisaju.Ako budem resio da ih drzim u vecem broju svakako cu morati da ih izmestim ali otom~potom,sad je dobro i ovako.:ppozdrav:

Nazad
Vrh