moje koze
Pozdrav svim clanovima foruma
Vidim da je bilo polemike oko izgleda koze alpine, pa bi dodao moje mishljenje. Kao shto je neko pre mene rekao, postoji mnogo vise karakteristika u jednoj rasi nego li sto je to sama boja i duzhina krzna, tu su i polozhaj ushi, tip glave, gradja tela ... Nesmemo samo po boji oceniti dali neko grlo pripada "standardizovanoj" rasi.
A shto se tiche kolicina mleka, to je trend u svetu da se sve forsira do granice ludosti, ali shta je tu je, ja ne mogu protiv toga.
Ali zato cu vam preneti moja iskustva ili nachin na koji ja volim da radim
Moje koze su deo Milanchetovog stada, ja sam deo tog stada preuzeo i evo kako izgleda moja najstarija koza
Trazhio sam sliku gde se vime vidi pristojno. Ona daje 3,5 litra mleka na dan i za mnogo clana ovog foruma to je malo, ali za mene je dovoljno, a zashto?
Zato shto ishrana mojih koza je besplatna, nema koncentrata, GMO soje i trista drugih dodataka, nema ni lucerke u ishrani, chista ispasha i livadsko seno. Dajem samo po 200 grama ovesa dok ih muzhem, da bi bili mirniji.
Za mene to je vrh mleka, a za drugih, ko kako voli

Shto se tice krzna, dlaka je najkracha i najsjajnija okolo juna kad se celosno izmitari (naravno, ja ih malo i ceshljam)
Koze chuvam prirodno, nema inekcija, vakcina i takvih stvari, dajem samo stochne cigle (mineralne cigle)
Na gornjoj slici se delimichno vide vimena, a eto i livadskog sena koje se sushi na sushari
Na meni mozhete gledati kao na budalu, ali ja danashnji svet ne razumem, da bi dobio 30% vishe mleka ili neke druge zarade da se otrujem od posla ili troshkova.
Meni je racionalnost najvazhnija - shto manjeg utroshka sa zadovoljavajuchem rezultatom
Znam da nemaju svi pristup do pashnjaka, ali zato sam reshio da zhivim na planini
Koza je zhivotinja koja voli da se penje po nepristupachnim terenima, a chovek je strpao u bunkerima
Evo na ovoj slici su dve od mojih koza koje redovno se penju po plevnama
Kad predjem na finalno mesto boravka, ogradjena parcela od 1 hektara, izgradit chu neku karpu od naslaganog kamena da bi se koze igrale a u isto vreme bi troshile papke i ja ne bi morao ni taj posao da radim

Od iduche godine planiram da dodajem samo ovesnog i lucerkinog sena, da bi koze bile u optimalnom stanju
Ovako izgleda okolina mog boravka u Aprilu , sela su od razbijenog tipa i to za meje je raj. Shto vishe se ljudi odsele u gradu, to je za mene bolje
Za prodaju izradjujem obichni beli sir, a za svoje potrebe sve ostalo, kackavalj, kajmak, puter (malsac), jogurt ...
Za kraj da napomenem, svako ima svoj nachin rada i pravo na njemu, svako zna svoju rachunicu, a za mene je shto prirodnije jedini nachin