Francuska alpina

@Tar Pa ni na slikama u prirodi nisu bizoni nego koze,a ko se razume ne mora da gleda samo u vime.Sto se tice cobanica~nemam nista protiv.Je li i tu treba gledati u vime?

@Milanco. Niko se druze nije uvredio,koze su ti stvarno za cistu 10~ku,ja samo kazem da ne treba gledati dlaku u jajetu jer sam gledao dosta video snimaka sa farmi u Svajcarskoj,Francuskoj itd.... I kod njih postoje razlike(tamnija glava,sira pruga na ledjima),dakle slazem se da je ideala ono sto si ti pokazao ali se ne slazem da ako koza ima za nijansu duzu dlaku na kicmi i ako ima tamniju glavu nije cista.

Prijatelju ako ti ni jedna ne daje vise od 4,5 L mleka,lepo sve u kamion pa na pijac.

Drugari, vama svaka čast. Ja sam mnogo skromniji. Zainteresovan sam da kupim svaku rasnu kozu koja bez koncentrata znači paša i seno daje 3 litra. Ako ima papire. Za te koje daju 4.5 litara može i bez.

A koja je prednost sto je cista rasa i da li ima papire ili ne? :sta:
Ustvari kada bolje razmislim postoji jedna prednost,a to je da kada prodajes jarice mozes da roknes cenu u nebesa jel je "cista rasa",a sto njene proizvodne karakteristike ne zadovoljavaju neke kriteriume to nema veze.
Po meni je naj bitnija ekonomicnost te koze,sto se mene tice moze da ima i 6 nogu totalno je nebitno,samo da je isplativa. :ppozdrav:

Mlecnost je takodje "cakljiva" tema jer ne mozemo isto gledati na kozu koja pored sebe ima 2~3 koze i sluzi samo za kucne potrebe i na onu koja je u stadu od 200 grla. Normalno je da one za kucnu potrebu imaju veci asortiman hrane i da im se vise "titra",tre samim tim daju i malo vise mleka. Ja imam 3 koze i bukvalno se tretiraju kao kucni ljubimci(najkvalitetnija hrana na volju+ svako jutro kocka secera+saka suncokreta~ukrademo od golubova,+svasta nesto od dece itd..) Slazem se sa Tar~om da je 3 litra i vise nego dobro a sve preko su odlicna (vanserijska) grla i jos jednom @ Milanco nisam mislio nista lose ~nemoj se uvredis :ppozdrav::ppozdrav:

U pravu si . Kada prodaješ mleko ili sir niko te ne pita da li koza ima papire....niti će manje da jede ako je rasna.. Jare sa papirima može da bude nešto skuplje ali da bi cena išlja u nebesa moraju i rezultati da budu nebeski.
Mene interesuju rasna grla zato što hoću da napravim i registrujem matično stado.

Tačno je da je mnogo lakše postići dobre prinose u manjem stadu. Na primer kupiš jednu dobru kozu a
kod kuću imaš jednu prosečnu i jednu lošu. Izbaciš onu lošu i onda sa pravom kažeš da imaš natprosečne rezultate u stadu. A stado od 2 koze xaxa!

Ja bas zato sto imam malo stado (4 koze) ne potenciram prosecnu mlecnost jel bi bilo suludo,vec mlecnost pojedinacne koze.Zvuci glupo 4 koze,pa mislite da im titram kao sto gore rece crni tekir,pored njih ima 5 krmaca,krava i jos mnogo ovaca.Kod mene su stari govorili "koza-pa to je kuceca hrana",tako da koze iskljucivo drzim zbog zdravog mleka koje prodajem,a naravno koristim i za svoje potrebe.

....Kod mene su stari govorili "koza-pa to je kuceca hrana",tako da koze iskljucivo drzim zbog zdravog mleka.....
Ako su ti stari mislili na kvalitet mesa onda su mnogo grešili. Neki drugi stari su opet naviše cenili jaretinu. I to sa pravom jer je kozije to jest jareće meso najzdravije od svih crvenih mesa. Da su neki stari znali šta je dobro govori nam i pesma "Jedanput ide stari amodža" Pa kad pita sina šta da mu kupi puške, sablje, konja...ovaj traži pečenja jarećeg!

Ma jok,oni su mislili krave za mleko,svinje za meso kao i ovce,a koze su tu negde ni tamo ni tamo pa ih tako nazvase.Cak i u svim spisima i pricama nigde nema kozijeg pecenja samo "slanina i beli luka" . :osmeh:

No odosmo mnogo :off_topic: tako da ja zavrsavam diskusiju.. pozz :ppozdrav:

Dobra veče drugari vidim da se je rasplamsala polemika okozama dali treba držati rasne umatičene ili neke druge.Po mom mošljenju tko se misli ozbiljno baviti sa kozama obavezno da su umatičene onda i rasne jer melez se ne može umatičiti.Postoje subvencije a i grla su skuplja kad se prodaju.Moje mišljenje da nema veze rasa jer ja sam imao u svom malom stadu čiste alpinke i ukrštene za mlečnost mogu da tvrdim da zavisi od koze ali i od gazde.Pogledajte kad gledate na tv ili na našem forumu samo jednu stvar koja utiče na mlečnost a tosu jasle ako kota izvlači hranu na patos ona čim je zgazi više neće da jede izuzev ako je u režimu izgladnjavanja.tečnost-voda je odlučujući faktor u proizvodnji mleka kod koza nije važno da se samo ponekad koze ponude vodom -,ne voda mora da bude stalno prisutna u objektima ili ako su koze napolju unda da imaju u posudama i bitno je da u objektima imaju pojilice.A što se tiče što je neko spomenuo da koze ne mogu davati 7 lit mleka moram ga razočarati jer ako od 12 koza sa 2 prvojarke koze u najjačoj laktaciji daju u proseku 6 lit mleka pitam se koliko najbolja koza daje.Ovo ne pričam što sam negde čuo već sam kod sebe imao.Sad imam 4 koze koje daju više od 20 lit mleka a moram napomenuti da sam ostale koze prodao i da su kupcu imali pravo izbore na sve koze osim jedne prvojarke.Ja lično koze držim samo iz interesa jer one meni svaki dan proizvedu 2 kg polutvrdog sira a prodajem ga po 1400 din kg.Ako neko kaže da je koze ukinuo zbog nerentabilnosti taj bi trebao malo više da prouči o uzgoju koza.Ja sam imo šansu da vidim koze na na pojedinim manjim farmam ima dosta dobri koza ali ima jako loših a šta nam tv prikazuje to je sramota jer kad koza nema vime nema ni mleka.Ja sam svoje koze pre slikao fotografije su na našem forumu "fotogalerija" gde se mogu videti vimena,neko kaže da je bitno kod koza kad se slikaju ali u 3 muže kaoza čas posla napuni vime.Toliko od mene,pozdrav !

Crni tekir.Smanjiti sam morao iz zdravstvenih razloga što smo ja i supruga lošeg zdravstvenog stanja a imamo i godina.Što se tiče plasmana sira opet podvlačim nema u Srbiji problema ali treba prvo proizvesti sir i da bude standardne kvalitete.Ti tekir držiš koze a od njih nemaš materijalne koristi a ja od 4 koze imam za naše prilike ipak solidan prihod.

@ Mudric Milan. Imam ja druze koristi i to dobre od njih.Imam troje dece i dok nisam kupio koze svaki dan sam kupovao 3l mleka i 2 l jogurta(oko 500dinara dnevno).Sada mleko uopste ne kupujem, pravim kefir a kada pocnem da muzem trecu kozicu necu kupovati ni sir.Za razliku od onog industrijskog "smeca" sto sam kupovao,moja deca sada piju najzdravije mleko,a ustedim mesecno oko 13~15000 dinara sto nije malo u danasnje vreme slozicete se. :ppozdrav::ppozdrav:

@ Mudric Milan. Imam ja druze koristi i to dobre od njih.Imam troje dece i dok nisam kupio koze svaki dan sam kupovao 3l mleka i 2 l jogurta(oko 500dinara dnevno).Sada mleko uopste ne kupujem, pravim kefir a kada pocnem da muzem trecu kozicu necu kupovati ni sir.Za razliku od onog industrijskog "smeca" sto sam kupovao,moja deca sada piju najzdravije mleko,a ustedim mesecno oko 13~15000 dinara sto nije malo u danasnje vreme slozicete se. :ppozdrav::ppozdrav:

Svaka cast crni tekir, tako se radi, ja kupujem mleko direktno pomuzeno ali cu ove godine da ubacim i kozije na repertoar .Kolege smo i sto se dece tice,troje.:ppozdrav:

@ Boca. Svaka cast drugar,valda ce se narod opametiti pa ce postati normalno da porodica treba da broji petoro clanova.Danas su roditelji postali toliko samozivi da se najcesce odlucuju za samo jedno dete,a onda kao glavnog krivca navode drzavu~kao da radjaju za drzavu a jok zasebe i produzetak svoje loze.Ali bice bolje nadam se,kao sto se nadam da ce ljudi takodje shvatiti da zivot moze i treba da se zivi i mimo velikih gradova i da je bolje biti"prvi covek na selu nego zadnji u gradu"

Zdravo, ljubitelji francuske alpine.
Ja sam Ivana iz Beške i želim da se pohvalim mojim izvornim francuskim alpinama. Naše alpine potiču iz Fransuskog genetskog centra u okolini Poetjea. Dugogodišnjom selekcijom i sa puno rada i truda, napravili smo desetak vrhunskih primeraka. Evo kako to izgleda.

Pozdrav Ivana. Verovatno ti nije uspelo prvo postavljanje slika ali nije nista strasno,nemoj da odustanes.Dobro bi nam doslo jos novog"materijala",jos novih iskustava,pogotovo sa uvoznim grlima.Slike mozes da postavis i direktno sa fotoaparata(samo mora da budu uslikane u najmanjem formatu"S").

2j13jbt.jpg

18jcjr.jpg

5kpvsj.jpg

10mpp48.jpg

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh