Francuska alpina

U pravu si batice,jer kad nasem coveku pomenes kozji sir ili mleko prvo sto te pita je:"jel' se OSECA?" I dok se kozji proizvodi svugde u svetu "OSECAJU"(ali na ::novac:spavam:,mi tavorimo u mestu i glumimo gospodu~deca nam jedu parizer i pastetu jer to se ne "oseca".Ne smem vise odoh opet u off... :ppozdrav:

brzyy je napisao(la):
pozdrav dragi kozari, evo da se pohvalim i ja, kupili smo oko 50-ak koza, i sad sve ukupno smo na broju od oko 80 koza, i oko 25 jaradi, i sve to za ne velike novce. nisu sve koze alpinke, vecina jeste, ali imamo i umelezenih koza. imamo veliku prednost zbog pasnjaka koji nam se nalazi cim izadjemo sa farmice. inace nalazimo se na obodu deliblatske pescare, u naselju leanka. tako da sa pasnjakom kupovina hrane nam ne upada u trosak, jer ujedno i radimo oko 30-ak lanaca zemlje. slike jos nisam postavio, postavicu od nedelje posto cemo u u nedelju, ako bude lepo vreme, da pustimo koze malo na pasu, svega nekih 30-ak minuta da bi upoznali pasnjak, jer ima ih i novih. hteo bih da vas pitam, da li neko od vas ima neke informacije o plasmanu mleka u srbiji, posto smo relativno novi u ovom poslu!?
Post je spojen: [time]1298119739[/time]

crni tekir je napisao(la):
Koja je cena?Placaju li fiksno ili u zavisnosti od masne jedinice? :ppozdrav:
Post je spojen: [time]1298128003[/time]
niska mlekara placa po masnoj jedinici ja sam im davao prosle godine svaki drugi dan ali je ukinuta ta linija odnosno mali kamion koji je kupio mleko vise ne ide ludi iz marnija su dolazili jesenas kod mene i uzeli uzorke ostavili su nama da sami formiramo cenu vlada iz potocca je predlozio da to bude 35din napominjem da je ovo bilo jesenas kada je cena kravljeg mleka bila niza

Poruka

To je super cena. Kao što reče jedan kolega kad bi bio siguran plasman preorjentisao bi na koze odmah. Drago mi je da bilo šta što proizvede seljak ima dobru cenu. 600 lit godišnje da obicna koza pa sto koza .... Da te bog vidi!

pozdrav dragi kozari, evo kao sto sam rekao danas smo prvi put ove godine pustili koze na pasu i stavljam slike. nadam se da se ne ljutite posto nisu sve koze alpske rase.

Ovo je jarac Arkan, on je kastriran, sluzi kao maskota farme.

A ovo nam je jarac Lane, on nam je priplodni jarac. Nabavicu malo bolju sliku pa cu staviti, danas nije bio raspolozen za slikanje

Ovo su koze, neke su u velikoj stali, a neke su po odeljenjima podeljene

A evo ga i podmladak. Ovi sa prve slike su slikani nekih sat vremena posle jarenja.

A evo i slika sa pase...

Inace nismo sve koze pustali, ovde su nekih 50-ak koza, ostale su ili u prostoriji za jarenje, ili u prostoriji za posle jarenja.
Nadam se da su vam se svidele slike!!! :ppozdrav: :ppozdrav:

Do sada se muzlo rucno, ali od ove godine, posto smo povecali broj koza, koristicemo muzilicu. A nadamo se da cemo do leta muze napraviti i izmuziste da nam bude lakse. Izmuziste planiramo da napravimo od prirodnih materijala, posto je sve ostalo napravljeno od prirodnih materijala. a ne zelimo ni da kupimo izmuziste, posto je ono veoma skupo, a mi nismo spremni toliko da ulozimo, sve ovo sto smo do sada napravili i kupili, nismo mnogo platili, mi smo krenuli od 8 koza a sada imamo oko 80, i to sve za 2godine. Ove koze sto smo kupili su izfinansirane od ovih sto imamo, i tako da se ne upustamo u preveliki trosak, ne zelimo da budemo u velikom minusu. ::namigivanje:: ::namigivanje::

A zanima me da li neko od vas zna neku firmu za popravku laktofriza. Mi imamo laktofriz, ali mu fali onaj rashladni uredjaj i mesalica, a ako neko zna kako to da se napravi neka mi kaze, veoma ce nam dobro doci!!1 :ppozdrav: :ppozdrav:

Raspitaj se kod majstora koji prave hladnjace(za mesare,pecenjare itd.).Svaki od njih bi to trebalo da zna da odradi.
:ppozdrav: :ppozdrav:

Nadam se da nisam promasio temu posto se radi o francuskoj alpini .
Problem (ako se tako moze nazvati) je sto mi se jedna koza jari za nekih 10-ak ali je toliko ulila mleka zadnjih par dana da je vrh vimena prakticno dodirivao pod. E sad posto sam se ja danas uplasio da ne povredi vime uzmem i izmuzem sve. Znam da posle j... nema kajanja ali me interesuje dal sam dobro postupio i dal je u takvoj situaciji moglo da dodje do mastitisa ili povrede vimena?

Pozdrav drugari!
Pratim diskusiju o ekonomskoj isplativosti držanja koza,ima diskusija koje to potvrđuju ali one koje tvrde da je najbitnije da koza brsti i da joj treba sejati korovske biljke da bi pojačale količinu mleka za te diskutante sa sigurnošću iz svog iskustva mogu reći da nemaju iskustva u radu sa kozama ili namerno krivo savetuju početnike.

Isplativosti ne može biti ako koza daje ispod 3 lit.mleka,moja proizvodnja kozjeg polutvrdog sira neko bi reko kačkavalja po kozi godišnje iznosi 100 kg kojeg prodajem po ceni 1200 dinara. Mnogi se žale da ne mogu prodati sir to nije tačno. Meni dolazi kupac iz Paraćina a u okolini Paraćina se zatvaraju manje farme. Moje iskustvo govori da za mlečnost nije bitna toliko rasa već ishrana i postupanje sa životinjama.

Ja koze hranim isključivo sa senom lucerke, zelenom lucerkom u sezoni uz dodatak koncentrata 1.5 kg po kozi uz 3 puta mužu. Vodim komplet knjigovodstvo o poslovanju jer ne posedujem zemlju već sve kupujem.Kad neko postavi na forum slike svojih koza a vimena se ne vide tu nema ekonomske isplativosti. Pogledajte pojedine naše farme veliki broj koza a vimena nigde one samo preživljavaju zbog veze sa vlesti koja ulaže unjih a da tog nema te bi farme brzo nestale kao i farma u Čoki koja je svoje proizvode izvozila u SAD.

Tvrdim da u našoj Srbiji ima mesta za sve prave proizvođače sira, ali na[e proizvođače treba hitno edukovati jer ne sme se desiti da sir od nekuhanog mleka ode na pijacu pre 60 dana zrenja. Ovo što sam napisao pojedini članovi foruma su videli i mogu da posvedoče da ne bi bilo "on samo priča".

@Mudric Milan.Pozdrav drugar.Vidim da se ozbiljnije bavis kozarstvom sto i ja nameravam u nekoj blizoj buducnosti(za sada samo za kucne potrebe).Iz tvog posta vidim da se radi o stalskom uzgoju.I ja podrzavam tu varijantu sa spoljasnjim ogradjenim ispustom da bi zivotinje imale i malo aktivnosti izmedju izmuzanja.Ti imas tu srecu da si lociran blizu Beograda gde je nesto veca kupovna moc gradjana.Kod mene u Uzickom regionu su mnogo zastupljeni neki drugi brendovi(Zlatiborski sir i kajmak),tako da na kozje proizvode narod prosto nije navikao.Shodno tome ja bih se bazirao iskljucivo na proizvodnju mleka i mesa.Smatram da bi sa manjim stadom od oko 30~tak kvalitetnih grla mogao da ostvarim neki dodatni prihod i poboljsam kvalitet zivota svojoj porodici.Interesuje me drugar koliko ti koza imas i koje su rase?Takodje da li iskljucivo zivis od kozarstva ili se bavis jos nekim poslom da bi preziveo?Ako nije tajna posalji i recept za kackavalj da probam cisto za ukucane. :ppozdrav: :bravo: :ppozdrav:

A da li je sama povukla mleko . pa ponovo ulila ili ?.?.. koliko dugo je nisi muzo? ::namigivanje::

Ne, nije povukla mleko, smanjila je na nekih 1.5l i pokusali smo da je zasusimo, kod ostalih nije bilo problema ali nju je zena morala jednom nedeljno da izmuze sve do pre mesec dana kad smo prekinuli muzu. Sto je naj gore kod nas u okolini nema nekih strucnjaka, pa ni sami veterinari nisu neki poznavaoci (primer je da veterinar kaze da joj smanjim ishranu da ne uliva toliko mleka sto je u suprotnosti od onoga sto sam procitao do sad na forumu). Zao mi je sad sto nisam slikao juce pa postavio ovde na forum ali kako stvari stoje bice ista situacija vec sutra-preksutra.

poslusaj me imao sam isti problem i poslusao sam jednu 80 godisnju baku koja me je posavetovala da moras da je muzes non stop jer moze da doboje upalu a ako sama postepeno zasusuje to je do nje samo muzi da ne docje do mastitisa .. ja tj supruga prestala a ona ulila daleko bilo .. a sto se tice hrane samo je ti hrani i ne smanjuj nista ..pozz :D :ppozdrav:

Crni Gruja je u pravu 100%.Ja sam pre 4 godine imao alpinku koju sam zasusivao 5 dana pred jarenje i jarad su sasvim normalno napredovala.Prvi put kad se jarila nisam ni znao da treba da se zasusuje a drugi put nisam mogao da prestanem da je muzem bas iz tih razloga sto je imala nenormalno veliko vime i kada bih prekinuo da je muzem imao sam utisak da ce da pukne.Isto sam prekinuo kada je sama smanjila(5~6 dana pred jarenje) i ni tim jaradima takodje nista nije falilo,neki su zivi i danas dan. :ppozdrav: :ppozdrav:

Nazad
Vrh