Francuska alpina

problem je sto ne moze se nabit ishranom mlijeko mozda o,5 l da ide gore ali ako nema genetski potencijal i fino oblikovano vime uzalud sve..Ne moze kod nas jos zavladat kvalitet kad smo siromasni za kupovinu nekih vrhunskih grla,a i oni sto imaju dobra grla skupo cijene ili uglavnom ostaju zenska jarad kod njih..Kad se pogleda šta je sve umatičeno jasno je zašto tih 2,5 ili 2 L

U večernjim novostima od subote bilo o farmi koza iz Kukujevaca 400 koza 1000 lit,dnevno ili 2,5 l po kozi a kooperanti 1000 koza dnevno 2.000 litara mleka ili 2 litre po kozi,Držao sam koze 10 godina da su davale te količine sigurno se ne bih bavio kozarstvom jer sa tom količinom mleka bar po mojoj praksi nema zarade a i ako je ima neprimetna je,Jedino što su tu subvencije pa je to malo olakšavajuće,

On na 1000 koza ima jako finu zaradu sa PROSECNOM mlecnoscu od 2 litra dnevno,a i od 1000 koza ima i 2000 jarica sto opet nije mala zarada
Drugacija je matematika kada gajis 7..8 koza i kada gajis 1000,dve hiljade

Peca zar nije čudno da u zadnjih 10-15 godina u Srbiji nisu zatvorene najjače farme koza za prvu koja je zatvorena na famfare je objavljeno da izvoze sir u SAD a ova zadnja u Baču kod Bačke palanke imala je dobre koze ali ni ona nije mogla opstati a zbog čega su obe propale zbog malog proseka mlečnosti po kozi,Lično znam osobe koji su bili učesnici u toj proizvodnji i od njih sam mnogo naučio,Jest da imaju dotacije i zaradu od jarića ali vidim da neznaš prosečnu cenu jaradi u Srbiji.Imao sam sreću da se sastanem sa odgajivačima koza iz Evrope i oni kažu da samo veća proizvodnja mleka po grlu može održati profitabino farmu.

Sve su to moj Milane pohlepni ljudi i gazde koji hoce od koze da izvuku i vjeru i dusu... Ja imam 3 koze i samo se jedna muze i imam mlijeko za sebe,ove dvije trenaju da se jare prvi put. A zar se ne bi moglo fino zivjeti s recemo 30 koza, 9 mjeseci muze 270 dana x 30 koza x 2 litre mlijeka ,16200 neka je po 1 km ovdje u nas u Bosni i plus jarici,mislim da se lijepo moze zivjeti. Ja imam 21 godinu i sigurno cu ici da kupim jos zenskih jarica,da ih ja sebi odhranim i da krenem polahko,mislim da ima tu kruha,samo ne treba biti pohlepan.

Peca zar nije čudno da u zadnjih 10-15 godina u Srbiji nisu zatvorene najjače farme koza za prvu koja je zatvorena na famfare je objavljeno da izvoze sir u SAD a ova zadnja u Baču kod Bačke palanke imala je dobre koze ali ni ona nije mogla opstati a zbog čega su obe propale zbog malog proseka mlečnosti po kozi,Lično znam osobe koji su bili učesnici u toj proizvodnji i od njih sam mnogo naučio,Jest da imaju dotacije i zaradu od jarića ali vidim da neznaš prosečnu cenu jaradi u Srbiji.Imao sam sreću da se sastanem sa odgajivačima koza iz Evrope i oni kažu da samo veća proizvodnja mleka po grlu može održati profitabino farmu.

Postovani Milane,svako ima neku svoju racunicu da li ce raditi ili nece,te koze iz Baca bile u jako losem stanju,izgladnele,mada su imale dobru genetiku,ali izgleda da su hteli da im koze daju mleko al da ih ne hrane,eee to nikako ne moze.Tvrdim da svako ko ima stalski prosek od tri litra i ako domacinski radi ne moze da propadne.TE PRICE o izvozu za Ameriku nekako kod mene ne piju vodu,moze ali ako ima deset petnaest hiljada koza..a i u pravu ste da ne znam cenu jarica u Srbiji,svoje jarice sam prodao po prosecnoj ceni od 55evra,e sad tih cetrdesetak jarica,dali su 2200evra,a to je na primer godisnja plata kasirke u maksiju ili rodi..tempu.A sto se tice megalomanije,pa poznati smo mi po tome,cim covek kupi pet koza odmah pravi matematiku za 500.A zaboravlja da nije isto imati 5 ili 50..ili 500.
ja na primer ni u ludilu ne bih gajio 500 koza..misljenja sam da tridesetak do 50 su sasvim dovoljno da jedan covek moze da se o njima brine,sve preko 30 je ozbiljna sekiracija i briga.

- - - - - - - - - -

Sve su to moj Milane pohlepni ljudi i gazde koji hoce od koze da izvuku i vjeru i dusu... Ja imam 3 koze i samo se jedna muze i imam mlijeko za sebe,ove dvije trenaju da se jare prvi put. A zar se ne bi moglo fino zivjeti s recemo 30 koza, 9 mjeseci muze 270 dana x 30 koza x 2 litre mlijeka ,16200 neka je po 1 km ovdje u nas u Bosni i plus jarici,mislim da se lijepo moze zivjeti. Ja imam 21 godinu i sigurno cu ici da kupim jos zenskih jarica,da ih ja sebi odhranim i da krenem polahko,mislim da ima tu kruha,samo ne treba biti pohlepan.

tako je,postupno i polako,bez zaletanja i samo planski i nikako ne odustaj,ko je uporan taj uspe uvek.I kad kupujes jarice vodi racuna o njihovoj buducoj mlecnosti,koza jede pa jede ali nije svejedno da li daje litar ipo ili cetiri litra.srecno.

Ti isti ljudi su upropastili i svinjarsku farmu u Temerinu. Mislim da su poreklom iz Bosne i nisu dosli da rade vec da zgodno sgrnu pare. Sta vredi genetika ako je gladna. Pozdrav.

153wbkj.jpg

24pvu9w.jpg

Srecni praznici :ppozdrav:

Pitbullns dobre slike,kako su kozice....pas sa slike da li je tvoj mnogo mi se svidja :) Takodje srecni praznici :ppozdrav:

Hvala, dobro su, privikle su se skroz na novo okruzenje.
Jeste moja je, drzim bul terijere, imam sad leglo, a bice i na prolece. pozz

Kadelabar ti je setas ko cuka...evo da ubacim i ja koju sliku :)

35ipqpe.jpg

2yx3b06.jpg

Slikano pre mesec dana...

kcjmed.jpg

2eect1l.jpg

2dlxc8.jpg

Zadnje tri slike koza i jare od moje babe uparena sa Alpincem...koza je balkanske rase daje 6l mleka i ima 9 godina :)

Ova ima oko 0,5l, barem tako kaze prethodni vlasnik, leva strana vimena je malo manja od desne. Trebalo bi da je sjarna oko 3 meseca, znaci najbolje bi bilo da je ne diram i ostavim da se zasusi?

- - - - - - - - - -

Evo i tog vimena:
301de1l.jpg

Evo kako izgleda sada nakon 2 meseca:
2vbr13q.jpg

Bila je na senu kao sto ste mi rekli nedelju-dve i malo se povuklo vime (sa gornje slike), tako da nije muzena uopste koliko su kod mene u ova 2 meseca.
Svaki dan prepodne ih pustim na pasu/brst, a popodne dobiju kukuruza, zoba, jecma itd po malo, kao i seno.
Sada pre 10ak dana je ovako uvecala vime, a evo danas je pocela da se drugacije ponasa, inace prva izjuri ujutru kad ih pustim, a jutros se neckala i poslednja je izasla i samo se setala gotovo da nije nista ni pasla niti brstila, kada sam ih uterao popodne pojela je zrnastu hranu, mogu li uskoro ocekivati jarenje da li su to neki znakovi?

da nemirnost koze i promjene ponasanja su prvi znakovi da koza predosjeca jarenje,vime je već lijepo nalila čim sep ojavi iscjedak treba očekivati jarenje,prije toga ona će 2-3 dana da češće leži i da sporije ustaje..

- - - - - - - - - -

navjerovatnije da je jedno jare pa je u donjem idjelu stomaka jer kad ima više jaradi pojavi se asimetrija stomaka izbočine sa strana ovdje baš i nisu uočljive..

Za broj jarica ne bih znao, ne umem to da prepoznam kod koza, ali ona je dosta visoka i dugacka tako da je moguce da se ne vidi golim okom da ima vise, mada ko zna. Ove dve sitnije su se dosta zaokruglile, ili su krupni jarici spram njih ili nose vise od jednog.
Problem sa ovom je sto je nemirna i ne mogu da pomuzem, zanima me da li vime radi kako treba, brine me to sto su bradavice nekako okrugle, nisu duguljaste, ne znam kako bih to opisao, a ne mogu bas ni da uslikam.

U tome i jeste problem, covek od koga sam ih uzeo nije znao da mi kaze, jer su bile stalno sa jarcem...

Nazad
Vrh