Fotografije i izrada hranilica

Hvala. :)

Dubinu sad ne mogu da menjam, pošto su sva vrata tako napravljena, ne bi ušla hranilica. Inače je dubina 5 cm. Jedino nisam zadovoljan širinom, pa ću to malo povećati na sledećim koje budem pravio.
 
Upravo napravih jednu na kojoj je taj deo duži za 3 cm. :)

I meni je to delovalo malo, pa sam sad napravio veće.
 
I ja sam prepravljo moje jel se pojavili zuljevi na podbradku kako su morali da zarone glavu u tu tepsijicu.
 
Pošto nisam zadovoljan kombinovanim hranilicama, ovaj put sam odlučio da napravim nešto mnogo jednostavnije.

DSC07786_A_zps65978497.jpg


Stavio sam ih pored jasli, pošto mi se ne sviđa što kod kombinovanih hranilica seno (tj. detelina) upada u deo gde je zrnasta hrana, pokrije je i onda je kunići ne jedu, samo nešto malo kad uspeju da razgrnu detelinu, a većina ostane. I još mi se malci zavlače u jasle. Ovog puta ne bi trebalo da bude tih problema.

DSC07799_A_zps93b20cca.jpg


A jasle sam napravio od OSB ploča, ostalo mi restlova od kaveza, pa rekoh da iskoristim, ako se pokažu dobro, ostaće, ako ne, napraviću limene.

DSC07792_A_zpsffe1a201.jpg


DSC07795_A_zps062639a9.jpg
 
Ja imam sve takve samo prepravljene od pilećih tako da je sa te strane sa koje jedu ima mali ispust prema unutra pa ne mogu da iskopaju hranu.Još sam namontirao pocinkovanu žicu popreko da napravim pregrade pa ni mali ne ulaze.
 
I ja sam prvo savio 1 cm ispusta kako ti kazes, ali sam na kraju to savio skroz. Ako budu prosipali, vraticu nazad.
 
Ima li neko nove ideje za hranilice i jasle. Ja smisljam kako da uradim, mislim da drvo nije dobro resenje, mozda za jasle samo. Hranilice .. lim je najbolje ali je dosta skupo a radim kavez 2x1m za tov tako da to nije ni cvrsto. Ako budem radio hranilicu od betona 1m do 2m sirine bice malo tesko.
Plasticne vodovodne cevi jednostavno ne moze da stane dovoljno hrane a da pri tom ne vrse nuzdu unutra.
Smisljam kako da uradim hranilicu za recimo 50 kunica, to bi bilo striktno za tov i zavod uglavnom, isle bi ciste granule ili evenutalno neka mesavina. Isto tako jasle.. Morao bih ih izdici 10cm od zemlje ali da opet mogu da grickaju a ne prosipaju toliko deteline, trazim nacin na koji da sacuvam list od deteline da on dodje do kunica a ne propadne kroz resetke. Posto je list najhranljiviji.

Najbolje je resenje kupiti peletirku i sav list ostane u granulu. kukruzu i sve zitarice se samelju i to se isto granulira sa detelinom. Onda nece birati kukuruz necu, jecam hocu, zob necu itd itd.

Ima li neko pametnijih ideja. Koliko god mozda ovo naivno zvuci, hrana je najveca stavka kod kunica.
Higijena te hrane je izuzetno bitna.

Predlozi saveti govorite :)
Nedelja je mozete malo da odmorite od zivota i kuckate po forumu. Verovatno cu imati 2 kaveza za tov od 2m sirine i 1m duzine.
Tezim da naspem tu hranu, a posto su kunici u tovu morali bi uvek da imaju non stop hrane. A posto ih ima puno, nemam nameru da sipam na svaki par h.

- - - - - - - - - -

Na pamet mi je pala flasa od HELLO sokova (hehe nije reklama za sok :D)

Nego to siroko grlo. Ako bi se u to sipala recimo granula ili bilo sta drugo, bilo bi pregledno jer je providno(visina tj nivo tj stub hrane u tome) koji bi recimo curio u neku tacnu kad god pojedu.
Radim kaveze gde necu morati da cistim :), vodu cu proveravati jednom dnevno i hranu. Znaci od fizickog rada skoro nikakve obaveze. Cak ce biti rezervoar za vodu i h ranu poveci tako da ako imam drugih obaveza i u zurbi sam po 2-3 dana bi imali hranu i vodu.

Isto tako ako odem negde na put da sam miran i da ne moram da svaki put mamu obavezujem, pogotovo jer mi se broj maticnih jedinki udvostrucio, a samim tim i broj malih.
Hoce li se granule upariti u njoj? U svakom slucaju ta flasa bi mogla da se izbusi sitnom ugrejanom iglom ili slicno...

Druga varijanta za tacnu za hranu. Zidovi te tacne mogu da budu od drveta plastike betona itd. Pod od perforiranog lima ili gusto pletena mreza.

Ako imamo 100 kunica u tovu mesecno to su velike pare na prosutu hranu, upropastenu mokracom ili rasutu na pod, u slucaju zitarica one niknu kasnije.
Isto tako gledam kako da resim problem deteline.
Pri tom bi bilo lepo da sve ovo bude dostupno sa spoljne strane da ne moraju kavezi da se otvaraju. Onda covek ima vremena i kad nema, pa sedne i gleda ih :) uziva u hladovini, neki hladni napitak i gleda kako je zekutama lepo :D.
Inace stgla su mi stabla PALONIJE ako se ne varam. Otac je porucio. To ce kunicima obezbediti hladovinu dodatnu, i kiseonik :).
 
Bila neka ,nekada,knjeginja.Otac joj se zvao Pavle,a ona ,po ruskom običaju,dobila prezime Pavlovna.Ja sadio iz semena,zeznuo stvar-sve mi pocrkalo.
Elem.Hranilice od lima(zakačio sam slike),nešto sam konstrukcijski zeznuo-propast.Mladi kopaju,izbacuju,matorima treba preobuka za korišćenje,slabo jedu.Moj kaffez je 2•0,6m,manji od tvoga,sistem hranilica,koji mi se čini savršen,robusan za mene,čini mi se idealan za tebe,sam video na snimku sa farme g-dina Megija.Pogledaj,ako već nisi.
 
Moras fungicid pri nicanju. Danas mi stiglo 3500 semenki. Ali sam pozvan da radim na sajmu u Novom Sadu 15 dana... kako cu ispratiti kunice i to seme ne znam. Uglavnom ako budete dolazili u NS svratite do mene da popijemo nesto ugosticu Vas na standu John Deere. Radicu preko dana u prodaji a i nocu izgleda 2 3 smene.

- - - - - - - - - -

Nadam se da ce jomapeks imati nesto izlozeno na sajmu.
 
Malo više sam ne obavešten,da li je poljoprivredni sajam u pitanju?Zahvaljujem ti na persiranju,cenim da nije potrebno.Drago mi je sa koliko entuzijazma pristupaš konstrukciji i tehničkim rešenjima.Nadam se da ćeš istrajati.Za poziv zahvaljujem,želje i volje mi ne nedostaje,ali sa vremenom sam u deficitu godinama u nazad(mala žena,velika deca,neka biljčica,neka životinjica,od nečega treba i da se živi,srećom pa spavam samo kada moram).
 
Што се тиче хеанилице за зечеве ја користим пластичну цев за одвод воде . Направим рупе на њој дужине 10-так цм са размаком по 2 цм . Цев дуга пола метра . Бочне отворе запушим са дном пластичне флаше од уља . Крајеве просјечем брусилицом само горњи део као и отворе заједно са дном елаше и армирачком жицом обухватим и вежем кроз под .Еункционише врло добро...
 
Kod malih zečeva u krajeve hranilice natrpam list deteline koji je opau i tako ga iskoristim....
 
Што се тиче хеанилице за зечеве ја користим пластичну цев за одвод воде . Направим рупе на њој дужине 10-так цм са размаком по 2 цм . Цев дуга пола метра . Бочне отворе запушим са дном пластичне флаше од уља . Крајеве просјечем брусилицом само горњи део као и отворе заједно са дном елаше и армирачком жицом обухватим и вежем кроз под .Еункционише врло добро...

Odlična ideja za hranilice... Hvala majstore na savetu...
 
Nazad
Vrh