Ima li neko nove ideje za hranilice i jasle. Ja smisljam kako da uradim, mislim da drvo nije dobro resenje, mozda za jasle samo. Hranilice .. lim je najbolje ali je dosta skupo a radim kavez 2x1m za tov tako da to nije ni cvrsto. Ako budem radio hranilicu od betona 1m do 2m sirine bice malo tesko.
Plasticne vodovodne cevi jednostavno ne moze da stane dovoljno hrane a da pri tom ne vrse nuzdu unutra.
Smisljam kako da uradim hranilicu za recimo 50 kunica, to bi bilo striktno za tov i zavod uglavnom, isle bi ciste granule ili evenutalno neka mesavina. Isto tako jasle.. Morao bih ih izdici 10cm od zemlje ali da opet mogu da grickaju a ne prosipaju toliko deteline, trazim nacin na koji da sacuvam list od deteline da on dodje do kunica a ne propadne kroz resetke. Posto je list najhranljiviji.
Najbolje je resenje kupiti peletirku i sav list ostane u granulu. kukruzu i sve zitarice se samelju i to se isto granulira sa detelinom. Onda nece birati kukuruz necu, jecam hocu, zob necu itd itd.
Ima li neko pametnijih ideja. Koliko god mozda ovo naivno zvuci, hrana je najveca stavka kod kunica.
Higijena te hrane je izuzetno bitna.
Predlozi saveti govorite
Nedelja je mozete malo da odmorite od zivota i kuckate po forumu. Verovatno cu imati 2 kaveza za tov od 2m sirine i 1m duzine.
Tezim da naspem tu hranu, a posto su kunici u tovu morali bi uvek da imaju non stop hrane. A posto ih ima puno, nemam nameru da sipam na svaki par h.
- - - - - - - - - -
Na pamet mi je pala flasa od HELLO sokova (hehe nije reklama za sok
)
Nego to siroko grlo. Ako bi se u to sipala recimo granula ili bilo sta drugo, bilo bi pregledno jer je providno(visina tj nivo tj stub hrane u tome) koji bi recimo curio u neku tacnu kad god pojedu.
Radim kaveze gde necu morati da cistim
, vodu cu proveravati jednom dnevno i hranu. Znaci od fizickog rada skoro nikakve obaveze. Cak ce biti rezervoar za vodu i h ranu poveci tako da ako imam drugih obaveza i u zurbi sam po 2-3 dana bi imali hranu i vodu.
Isto tako ako odem negde na put da sam miran i da ne moram da svaki put mamu obavezujem, pogotovo jer mi se broj maticnih jedinki udvostrucio, a samim tim i broj malih.
Hoce li se granule upariti u njoj? U svakom slucaju ta flasa bi mogla da se izbusi sitnom ugrejanom iglom ili slicno...
Druga varijanta za tacnu za hranu. Zidovi te tacne mogu da budu od drveta plastike betona itd. Pod od perforiranog lima ili gusto pletena mreza.
Ako imamo 100 kunica u tovu mesecno to su velike pare na prosutu hranu, upropastenu mokracom ili rasutu na pod, u slucaju zitarica one niknu kasnije.
Isto tako gledam kako da resim problem deteline.
Pri tom bi bilo lepo da sve ovo bude dostupno sa spoljne strane da ne moraju kavezi da se otvaraju. Onda covek ima vremena i kad nema, pa sedne i gleda ih
uziva u hladovini, neki hladni napitak i gleda kako je zekutama lepo
.
Inace stgla su mi stabla PALONIJE ako se ne varam. Otac je porucio. To ce kunicima obezbediti hladovinu dodatnu, i kiseonik
.