Folijarna prihrana

Imam pitanje.Juče sam posle 17 časova folijarno prskao soju i kukuruz(mešavinu ekstrasola i ekobustera) sa 200 litara po hektaru.Međutim noćas je pala velika kiša preko 20 litara u jakom pljusku,pa se pitam jesu li biljke uspele da usvoje prihranu ili je kiša sve sprala?Unapred hvala na odgovoru
1 litra po hektaru sa 200 litara vode.Tako ti je to kada hoću više stvar da kažem sa jednom rečenicom.Moja greška.I dalje čekam odgovor na postavljeno pitanje

Шта биљка успе да усвоји кореном а шта не, ко ће знати. Нешто ће вероватно бити усвојено.

Danas radio prehranu soje sa svim i svacim(valda se nece osusiti).Poprskao 5,6 hektara sa 850 litara tecnosti.
A u tecnosti sam dodao sledece:
-30 l Slavola
-1 l fitofert humistart
-1 l Ekobustera
-5 l tecnosti od Lumbrikogenog humusa(razmucenog i procedjenog )

Mislim da ovo nista nemoze da skodi,a ako neskodi,znaci da moze da koristi(videcemo).

Ja sam išao sa Ekoboosterom zajedno sa fusilejdom u soji, ošpartao sada sledi Valagro Plantafor 20.20.20 sa borom radi oprašivanja i cvetanja.

- - - - - - - - - -

Ja sam išao sa Ekoboosterom zajedno sa fusilejdom u soji, ošpartao sada sledi Valagro Plantafor 20.20.20 sa borom radi oprašivanja i cvetanja.

Nesto mi nije jasno.Mnogo puta sam slusao kako se dve prihrane nikad ne mesaju a ovde ima dosta primera mesanja,kako to uspeva?

Na predavanju koje je organizovala PSS Kikinda u okviru izlaganja Galenike Fitofarmacije bilo je govora o novim ruskim prparatima za folijarnu namenu. To su Epin ekstra i Cirkon, stimulatori rasta i brzeg oporavka biljaka kod stresnih situacija. Da li je neko koristio ova sredstva i kakva su mu iskustva?

Pa ako je za pšenicu ima tri varijante...zavisi sta fali na parceli, fosfor, kalijum ili azot. Fosfor pomaze ukorenjavanje biljke i efikasnije iskoriscavanje azota ,radi se tretman kada se uoci nedostatak na liscu ili kada zelimo da pospesimo usvajanje azota i vegetativni porast. Fosfor utice na povecanje plodnih klasaka ,utice na obrazovanje generativnih organa. Naglaseni azot dajemo kada biljka nije u mogucnosti da usvoji azot koji je dat preko mineralnih djubriva usled suse , a za tu fazu razvoja je kritican upravo taj elemenat. Mikroelementi su manje vise u svakom isti. Kalijuma obicno ne nedostaje u nasim zemljistima, a njegov nedostatak se manifestuje zucenjem i nekrotiranjem (odumiranjem) tkiva po obodu listova. Za kukuruz nije potrebno dodavati neko folijarno djubrivo osim ako se uoci neki nedostatak na liscu , može se dodati folijarno djubrivo na bazi CInka . Cink utice na proizvodnju hormona rasta Auksina i Giberelina pa stimulise porast. Ako u zemljistu ima mnogo slobodnog fosfora on moze da blokira Zn pa ga je potrebno folijarno dodati. Cak i preventivno.

Sta je najbolje za fosfor ?? Kakav je slavol za prihranu ??? Koliko ga mogu max staviti na jutro ???Ide 5 l na ha mada smo mi stavljali i vise .

Strucan savet:
Posejao sam kukurus pre 10tak dana, poceo je da nice. Planiram foliarnu prihranu uz drugo prskanje kada kukuruz bude u fazi 6-8 listova.
Da li da ta prihrana bude murtonik 19 9 27 ili fitofert 20-20-20? U poljoprivednom apotecim me savetuju za formulaciju 19 9 27, ali ja iskreno mislim da je ta formulacije za kasniji deo sazrevanja kukuruza. argumet za to im je da 9% fosfora bolje biljka upijaj u koren ferbicide kojima se prska...

@pecan06
Neces pogresiti ni sa jednim ni sa drugim.Kod folijarnih djubriva se pre svega gleda sadrzaj mikroelemenata,da ih je sto vise i u solidnoj koncentraciji,plus oni koji sadrze huminske i fulvinske kiseline,to je,gotovo,jedino bitno.NPK,ako nije dat korenu,nista mu nece znaciti folijarno dodavanje.Da ima nekog dejstva,verovatno,minimalno,a da se bitnije odrazi na kvalitet biljke,slaba vajda.Eksperimentisao sam sa Murtonikom 19 9 27 na psenici i sejanoj mesanoj travi,duplom dozom od preporucene,sa dva tretmana u razmaku od 10-tak dana,nikakvog vidljivog pomaka nije bilo.Kada sam bacio KAN,sve je doslo na svoje mesto.Kolicine NPK koje dajemo folijarno su zanemarljive,ali mikroelementi,koji inace idu u tragovima su dosta bitni.

Nazad
Vrh