Folijarna prihrana

Kakva su vam iskustva, ako je neko koristio FitoFert BorMax 20 u suncokretu?

Najbolji budilnik za biljke u stresu - hladan period, grad, suša** je ubaciti preparate koji sadrže huminske i fulvo kiseline. Obično su to preparati dobijeni ekstrakcijom jedinjenja iz glisnjaka. Oni rade "kao sat". Suša** - označena je jer tek nakon kiše veće od 10 mm treba dodati preparat. Ovaj efekat je proveren jedne godine, mislim 2006, kada je bostan rasađen i počeo da "umire" od hladnoće. Efekat ovih preparata je bio 100%. Primenuo ih je i moj brat iz Bačkog Gradišta, na preporuku.
Ako smo uneli đubriva u jesen, ili startno u proleće sa setvom ili kombinaciju - 50% u jesen i ostatak od 20-25% sa setvom, onda nema potrebe da bilo šta radimo folijarno. Ukoliko se pokaže nedostatak mikroelementa?! pitanje je da li je to pojedinačna biljka ili ceo usev. Jedan drugar hoće da uradi folijarno đubrenje i kukuruzu doda cink. Ne odustaje i na kraju pošto ne zna da objasni zašto, vide li se nedostaci itd., ponudimo mu "pocinkovane" hibride za ubuduće a mogu da budu i "kalajisani". Šalu na stranu. Da li ima potrebe da primenjujete sve navedeno? Ili imate višak vremena? Ili izostavljate osnovna đubriva i tako rešavate pitanje ishrane za celu vegetaciju? (glasam za ovo poslednje).
Vozite se autom i nađite mi parcelu koja ima primenjeno folijarno đubrivo (pšenica) a da prethodno ima datu preporuku primene N preko N-min analize, N testerom ili na neki drugi način, a da nije poleglo? Obično stoji tabla i polegao usev! Metod je šacimetrijski a gustine i dubina setve da ne spominjem.
Prijatan vikend, idem da uništim breskvinog smotavca!
Gariša. Pripreme za Bajern: Dortmund, HITNO!:ppozdrav:

Kukuruz je skoro sklopio redove, ici cu kad bude moglo u njivu sa 4-5kg uree/kj, pa kontrola, pa onda 4l slavola/kj.
Neznam samo dal da radim i sa ruskom 3x16 , ostalo malo?

U suncokretu cu ici samo sa slavolom 4l/kj, nisam uspeo naci fitofert bor max u vs, a imo sam pik na njega.

Na potpuno normalnim kukuruzima u desetom-jedanaestom listu šta bi bilo dobro i korisno uraditi kao folijarnu prihranu?Kojom dozom rastopljene ureje bi se moglo ići?

Ратвор Уреа преко 5% опрљи кукуруз. Пробао. Тако да неких 7-8 кг на 200 л воде, не би био проблем.

Molio bih neku preporuku u vezi folijarne prihrane soje.Ne neke preporuke na osnovu sarenih reklama vec na osnovu licnih iskustava.

Soji najviše treba pomoći u cvatu i punjenju zrna . Najvažniji je kalijum , a od mikroelemenata željezo ako je nedostatak i bor. Azot bi trebalo sama da obezbjedjuje , ali dodati malo uree nije skupo a neće smetati. Fosfor kolko znam nije tako potreban.

Rastopina UREJE u procentima za razlicite biljne kulture(stavio sam prosle godine,evo opet)

KULTURA KONCENTRACIJA
Žitarice do 30 %
Livade do 30 %
Kukuruz 0,6 - 6,4 %
Uljana repica do 30 %
Šećerna repa do 4,5 %
Krumpir do 5,0 %
Vočnjaci 0,5 - 2,0 %
Maslina 3 - 5 %
Vinova loza 0,7 - 1,0 %
Lubenica do 0,5 %
Mahune 0,3 - 0,6 %
Krastavci 0,5 - 1,0 %
Rajčica 0,4 - 0,7 %
Paprika 0,5 - 0,7 %
Celer 0,8 - 2,4 %
Mrkva / peršin 1,2 - 3,0 %
Kupus 0,8 - 1,6 %
Salata 0,6 - 1,0 %
Luk 1,6 - 2,5 %
Cikla 1,5 - 2,0 %
Radi se o rastopini ureje u procentima na kolicinu vode.

Mislim da nije.Zitarice su kao i trava.Pise do 30%.Tako pise,ja sam stavljao na 440l. oko 40-50kg.
Svi znamo da ureja hladi.Posebno obratiti paznju da se biljka ne presuri(vreme prskanja sa rastopinom)
Prosle godine covek prskao urejom u 15h.Po najvecoj zegi,kaze stavio sam puno ureje.Nisi nego si osurio biljku......

Ma verujem vam ja ljudi,ali i sam Djole71 je rekao da je isao sa oko 10%-nim rastvorom uree.Kaze iz svog iskustva 10%,a ne 30% i da je bilo OK.Prosto razmisljam kakav li ce talog stvoriti takav procenat rastvora i kako sve to isfiltrirati a da dizne ne bude imale problema sa radom.I jos nesto,Marko22 je izneo iz svog iskustva da je imao ostecenja na usevu sa rastvorom vecim od 5%.Djole71 pak ni sa duplo jacom dozom nije imao problema.Slazem se da je i vreme i nacin tretmana vrlo bitan,ali 30% mi deluje dosta nesigurno.Voleo bih da iskusni iznesu svoje misljenje,kao i nesto iz prakse.

Човек је питао за кукуруз, и за то сам написао. Лично пробао те концентрације до 25% на пшеници и репици, и није било проблема. Тачно је за време, опрљи га више код веће температуре.
Мада, све ово је већ написано више пута, а поновићемо и следеће године. :osmeh:

Imam pitanje.Juče sam posle 17 časova folijarno prskao soju i kukuruz(mešavinu ekstrasola i ekobustera) sa 200 litara po hektaru.Međutim noćas je pala velika kiša preko 20 litara u jakom pljusku,pa se pitam jesu li biljke uspele da usvoje prihranu ili je kiša sve sprala?Unapred hvala na odgovoru

Imam pitanje.Juče sam posle 17 časova folijarno prskao soju i kukuruz(mešavinu ekstrasola i ekobustera) sa 200 litara po hektaru.Međutim noćas je pala velika kiša preko 20 litara u jakom pljusku,pa se pitam jesu li biljke uspele da usvoje prihranu ili je kiša sve sprala?Unapred hvala na odgovoru
Ako si išao sa 200 litara ekobustera i ektrasola po ha sigurno je nešto ostalo na listu i posle kiše ali mislim da si daleko preterao sa količinom preparata koliko ja znam ekobuster ide 1 lit po ha.

200 litara po hektaru:sta:
Juce sam pravio ogled br. 2: prskao sam kukuruz 1ha sa elton harvest 4l/ha.Sledeci je fitofert humigest.

Nazad
Vrh