Koristite zastareli preglednik. Možda neće pravilno prikazivati ove ili druge veb stranice. Trebali biste nadograditi ili koristiti alternativni pregledač.
suvisan? hmm,nzm bas ali ako ti tako kazes
za 150 hektara treba i odsedet u traktoru a i krave traze svoje vidim da je dosta sve pojednostavljeno ali ni muza ne prodje za 5 minuta...
Pa sto se tice traktora pored ovog sa slike ima i Mercedesa od 140konja i za njim vuce roto-tiler(roto drljaca koja radi kao freza). A sad oce kupiti fenta od 180konja.
Stvarno ne bi znao koliko osoba mu pomazu oko obrade zemlje. Ali nema on puno traktora.
pa zimi je mozda dvoje dovoljno
ipak sa kravama nije dosta nahraniti i pomuziti nego i biti u toku svega,jer ipak nije to masina kojoj ode lezaj na 700 sati rada nego zivo bice o kom se treba brinut.
I one price o robotima muzacima su po meni bezvredne,covek kad sam radi ne moze da iskontrolise sve i da bude 100% dobro uvek nesto promakne a ne kad robot muze.
Post je spojen: [time]1294572395[/time]
De su steone krave i teljenja de su telad...nzm druze da li drzis krave ali veruj mi da to nije tako jednostavno.
Ipak su to zivotinje o kojima se treba brinuti.
On na tih 80 krav sigurno jos ima 80 goveda najmanje junica,teladi,bikova ako tovi musku telad.
Ne tovi musku telad. A video sam da ima junica i teladi. Krave se automatski pteraju iz stale napolje , pa posle u odeljenje gde je muzalica. Spusta se neka zavesa , pa ih ona tera.
Vidi se na jednoj slici da svaka krava ima na nogu zavezan cip. Taj cip sluzi da ga kompijuter ocitava i da spusti koncentrat kravi koja ubaci glavu u hranilicu. Svaka krava ima svoje sledovanje. Ako jednom iskoristi , drugi put kad ubaci glavu u hranilicu ona ne moze vise da dobije koncentrat.
evo na petoj slici se vidi bolesna krava trakom je pregradjena a tu je verovatno dovucena jer joj vime i but sav izmazan ,moje misljenje mozda i pogresno.
po meni je najveci nedostatak slobodnog sistema drzanja, otezana pojedinacna kontrola grla, teze uocavanje pocetnih simptoma bolesti, poremecaja u ishrani, a ona krava je po meni spala sa nogu - izgubila kalcijum i odvojena da je druge krave ne jasu - vidi se da ne lezi na lezistu - nego gde je pala je stavljeno slame
ali ti pratiti krave moras svakako,na muzi a i posle kad jedu a puno je vise prednosti na slobodnom drzanju nego mana ali slobodno drzanje + krbne zabrane tj.kad jedu da su zatvorene na svoje mesto de ce pojest pa da se opet puste.
Slučajno sam naletio na ovu temu (inače sam na ovčarstvu i kozarstvu) pa ne mogu da ne komentarišem.
Desetak godina sam radio na selekciji u govedarstvu pa sam vidio dosta ovakvih objekata. Ovaj objekat ima jednu veliku manu, a to je nedostatak rešetkastog pod ispod čega bi trebali biti spremnici za osoku.Vidimo na podu izmiješanu osoku i izmet.Bez obzira koliko se često čisti (vjerovatno automatski) nedovoljno je jer krave stalno jedu i stalno se prazne.Inače ostalo je u redu.Samo da napomenem da se u sličnim objektima koje sam viđao rešetke ne nalaze ispod ležišta koja su obično od drveta ili nabijene zemlje
U nekim zemljama se ne na izdaju građevinske dozvole za nove staje sa rezervoarima oseke ispod stoke, koriste se ili rešetke sa plitvim kanalima, ili skreperi te lagune.
A i kod velikih koncentracija stoke, jeftinija je jedna velika laguna za sve, nego rupe ispod svakog objekta.
Oseka pored troša samog objekta sobom donosi i trošak mešanja, pumpanja, rasipavanja i zamisli si sve to na više mesta.