EDC (Every Day Carry)

stevanovic019

Novajlija
Učlanjen(a)
20 Maj 2025
Poruka
23
EDC (Every Day Carry) je kolekcija predmeta koji se nose sa sobom na dnevnoj bazi, odabranih po svojoj funkciji kako bi nam pomogli u svakodnevnim zadacima i situacijama.

Nisam video sličnu temu, a kako smo verovatno svi mi ovde na ovakvoj vrsti foruma, kako ja to volim da kažem - majstornjičavi.. evo mesta da podelimo svoje kolekcije, iskustva, načine korišćenja i sl.
Nadam se da je tema dovoljno interesantna i korisna.

20250526-080211.jpg

Ovako izgleda moj EDC koji ide samnom kada iz kuće izlazim. I ne bih se zadržavao na svakom od predmeta, sa slike se verovatno vidi dovoljno o čemu se radi, ali bih akcenat stavio na ove tri stvari koje su uvek u mojim džepovima i sa kojima bukvalno i noću spavam. Bez njih sam kao "bez ruku"..

DSC03266.jpg

Victorinox Forester

Victorinox Swiss Army Knife (SAK) je verovatno mnogima od nas poznat po svojoj kolekciji alata koji su osmišljeni tako da imaju svestranu oblast primene i da većina nas može naći model koji odgovara ličnim potrebama. Pa je tako, za život u selu i okružen prirodom, Forester moj stalni saputnik više od deset godina.
Čvrsta oštrica sa zaključivanjem se koristi nebrojeno puta u toku dana. Od kuhinje do dvorišta. Veliki i mali ravni šrafciger. Dok manji može da se koristi i kod krstastih šrafova, veliki služi odlično i kao poluga.. a otvarač za konzerve i drugi, za flaše, otvaraju i mnogo toga različitog. Šilo buši rupe, a vadičep je odličan alat za odvezivanje čvorova, čime se ja ovde često susrećem.
Čačkalica nije pogodna samo za ono čemu čačkalica služi, a precizna pinceta pored svega ostalog, odlično dođe za npr uklanjanje krpelja.
Poslednja, i nimalo manje korisna, jeste testera. Veoma dobro dizajnirana, lako izlazi na kraj i sa debljim granama i do sada ih je presekla gomilu. A pored prednjih zuba za sečenja drveta, leđa testere odlično ljušti povrće poput šargarepe i sl.
Sve u svemu - meni jedan jako koristan alat. Koji se i posle toliko godina odlično drži i pored konstantne upotrebe.
Za urbano okruženje, tu je moj drugi SAK - Victorinox Explorer. Manji i sa drugačijim setom alata, od kojih bih izdvojio često korišćene makaze i lupu.

DSC03271.jpg

Olight Warrior Nano

Ne samo posle zalaska sunca, već i u situacijama tokom dana, na mestima tamo gde dnevna svetlost baš i ne dopire. Lampa je neizostavan deo mog svakodnevnog korišćenja.
Dovoljno malih dimenzija za džep, dovoljno svetla za većinu zadataka. Konkretno ovaj model, zato što pored EDC, ima i taktički taster na zadnjem kraju, koji je odličan za trenutno uključenje. Isti ima i integrisani magnet, tako da se lako može postaviti na metalne površine, kako bi ruke bile slobodne. A za slobodu ruku prilikom kretanja i rada, zaslužna je i dvosmerna šnala, kojim se lampa jednostavno postavlja na kačket, ranac i sl.
Olight, kao i Victorinox, ima celu gamu proizvoda među kojima većina nas može pronaći onaj model koji najviše odgovara našim potrebama.

DSC03275.jpg

Knipex Cobra XS

Sa svojih desetak centimetara, još jedan neizbežan alat koji je pronašao svoje stalno mesto u mom džepu.
Izuzetno izdržljiv, sa prihvatom do jednog cola i zubima koji, kako mu samo ime kaže, ne opraštaju kada zagrizu - ova klješta menjaju čitav set različitog alata.
Postoji i kobrin brat, sa ravnim čeljustima, ali sam pronašao da je kobra svestranija. Iako nije pogodna za mesta koja ne treba ošteti, jer tamo gde uhvati, jasno ostaju tragovi, ipak je područje primene šire.
Kao i SAK i lampa, koristi se svakodnevno i sada mi je teško da zamislim život bez njih.

Eto, mali izlet u svet mog EDC.

Za one koje interesuje, i satovi spadaju u ovu kategoriju. Pa, kao bonus..

DSC01897.jpg

Casio G-Shock GBA-800

Iako sportski model, ne koristim sportske funkcije.
Ono što meni odgovara, jesu lako čitljive svetle skazaljke na tamnoj pozadini, manje dimenzije, dizajn i boja koja ide uz moj način života.
I uspomena. Jer sam sat nasledio od zeta koji više nije među nama.

Koji je vaš EDC?

Odoh sada da krunim kukuruz, prasice traže svoj deo, haha..

DSC03210.jpg

Poslednja izmena:
[QUOTE="stevanovic019, post: 2003227,

DSC03275.jpg

Knipex Cobra XS

[/QUOTE]
Već neko vreme se dvoumim između tih i ovih

P.s inače sve pohvale za fotografije .
Čime je uslikano ( nije sa fona ? )

EDC (Every Day Carry) je kolekcija predmeta koji se nose sa sobom na dnevnoj bazi, odabranih po svojoj funkciji kako bi nam pomogli u svakodnevnim zadacima i situacijama.

Nisam video sličnu temu, a kako smo verovatno svi mi ovde na ovakvoj vrsti foruma, kako ja to volim da kažem - majstornjičavi.. evo mesta da podelimo svoje kolekcije, iskustva, načine korišćenja i sl.

20250526-080211.jpg

Ovako izgleda moj EDC koji ide samnom kada iz kuće izlazim. I ne bih se zadržavao na svakom od predmeta, sa slike se verovatno vidi dovoljno o čemu se radi, ali bih akcenat stavio na ove tri stvari koje su uvek u mojim džepovima i sa kojima bukvalno i noću spavam. Bez njih sam kao "bez ruku"..

DSC03266.jpg

Victorinox Forester

Victorinox Swiss Army Knife (SAK) je verovatno mnogima od nas poznat po svojoj kolekciji alata koji su osmišljeni tako da imaju svestranu oblast primene i da većina nas može naći model koji odgovara ličnim potrebama. Pa je tako, za život u selu i okružen prirodom, Forester moj stalni saputnik više od deset godina.
Čvrsta oštrica sa zaključivanjem se koristi nebrojeno puta u toku dana. Od kuhinje do dvorišta. Veliki i mali ravni šrafciger. Dok manji može da se koristi i kod krstastih šrafova, veliki služi odlično i kao poluga.. a otvarač za konzerve i drugi, za flaše, otvaraju i mnogo toga različitog. Šilo buši rupe, a vadičep je odličan alat za odvezivanje čvorova, čime se ja ovde često susrećem.
Čačkalica nije pogodna samo za ono čemu čačkalica služi, a precizna pinceta pored svega ostalog, odlično dođe za npr uklanjanje krpelja.
Poslednja, i nimalo manje korisna, jeste testera. Veoma dobro dizajnirana, lako izlazi na kraj i sa debljim granama i do sada ih je presekla gomilu. A pored prednjih zuba za sečenja drveta, leđa testere odlično ljušti povrće poput šargarepe i sl.
Sve u svemu - meni jedan jako koristan alat. Koji se i posle toliko godina odlično drži i pored konstantne upotrebe.
Za urbano okruženje, tu je moj drugi SAK - Victorinox Explorer. Manji i sa drugačijim setom alata, od kojih bih izdvojio često korišćene makaze i lupu.

DSC03271.jpg

Olight Warrior Nano

Ne samo posle zalaska sunca, već i u situacijama tokom dana, na mestima tamo gde dnevna svetlost baš i ne dopire. Lampa je neizostavan deo mog svakodnevnog korišćenja.
Dovoljno malih dimenzija za džep, dovoljno svetla za većinu zadataka. Konkretno ovaj model, zato što pored EDC, ima i taktički taster na zadnjem kraju, koji je odličan za trenutno uključenje. Isti ima i integrisani magnet, tako da se lako može postaviti na metalne površine, kako bi ruke bile slobodne. A za slobodu ruku prilikom kretanja i rada, zaslužna je i dvosmerna šnala, kojim se lampa jednostavno postavlja na kačket, ranac i sl.
Olight, kao i Victorinox, ima celu gamu proizvoda među kojima većina nas može pronaći onaj model koji najviše odgovara našim potrebama.

DSC03275.jpg

Knipex Cobra XS

Sa svojih desetak centimetara, još jedan neizbežan alat koji je pronašao svoje stalno mesto u mom džepu.
Izuzetno izdržljiv, sa prihvatom do jednog cola i zubima koji, kako mu samo ime kaže, ne opraštaju kada zagrizu - ova klješta menjaju čitav set različitog alata.
Postoji i kobrin brat, sa ravnim čeljustima, ali sam pronašao da je kobra svestranija. Iako nije pogodna za mesta koja ne treba ošteti, jer tamo gde uhvati, jasno ostaju tragovi, ipak je područje primene šire.
Kao i SAK i lampa, koristi se svakodnevno i sada mi je teško da zamislim život bez njih.

DSC01897.jpg

Casio G-Shock GBA-800

Ono što meni odgovara, jesu lako čitljive svetle skazaljke na tamnoj pozadini, manje dimenzije, dizajn i boja koja ide uz moj način života.

Koji je vaš EDC?

DSC03210.jpg
Lepo je sve to, ali mislim da bi ti trenutno najkorisniji bio jedan električni krunjač-prekrupač. :)
Sigurno ima jeftinih polovnih i tu u tvom kraju.

Miloica .. te druge izgledaju jače. Cobra ne bi mogla da hvata u čelo.
Dok sa druge strane, to što Cobra ima uzan (3 mm, čini mi se) i ravan vrh, dođe kao čvrsta pinceta za fine stvari.
Videti gde i za šta bi se najviše koristilo, pa napraviti odluku. Nisu im iste namene, očigledno.
Ja sam išao logikom da je umesto jednog glomaznog multi-tool, bolje SAK i klješta posebno.

Hvala! Nije. Ne koristim smart telefon, tako da fotografije pravim kompaktnim Sony RX100 mk3. Vidi se na prvoj slici, koja jeste slikana službenim Samsung A14.

dusanboss .. ima smisla, zaista.
Ovde čak i prave svoje krunjače. Nego, nemamo mi puno kukuruza. Koke i dve prasice se hrane njime. Pa ipak..
Kada smo se preselili u selo, prvo sam zadužio ovo:

DSC03280.jpg

I mogu reći da nikako nisam voleo da krunim kukuruz.
A onda se žena setila da ima i odnegde izvukla tu mašinu.
Ja sam se preporodio od tada.
I dalje nije kao motor kada kruni, ali.. mislim da je spori život jako dobar za opšte zdravlje, zadovoljstvo i sreću. Pa tako - svaki neki dan iskrunim gajbu kukuruza i nije mi teško. Lepo se osećam potom.. (kao inače i posle svakog uspešno završenog posla, bez obzira koliko uobičajen bio)
Fino zapažanje sa tvoje strane.

Goran G. .. haha!
(.. typically indicates a fault within the Electronic Diesel Control (EDC) system of a vehicle.)

Poslednja izmena:
Miloica .. te druge izgledaju jače. Cobra ne bi mogla da hvata u čelo.
Dok sa druge strane, to što Cobra ima uzan (3 mm, čini mi se) i ravan vrh, dođe kao čvrsta pinceta za fine stvari.
Videti gde i za šta bi se najviše koristilo, pa napraviti odluku. Nisu im iste namene, očigledno.
Ja sam išao logikom da je umesto jednog glomaznog multi-tool, bolje SAK i klješta posebno.

Hvala! Nije. Ne koristim smart telefon, tako da fotografije pravim kompaktnim Sony RX100 mk3. Vidi se na prvoj slici, koja jeste slikana službenim Samsung A14.

dusanboss .. ima smisla, zaista.
Ovde čak i prave svoje krunjače. Nego, nemamo mi puno kukuruza. Koke i dve prasice se hrane njime. Pa ipak..
Kada smo se preselili u selo, prvo sam zadužio ovo:

DSC03280.jpg

I mogu reći da nikako nisam voleo da krunim kukuruz.
A onda se žena setila da ima i odnegde izvukla tu mašinu.
Ja sam se preporodio od tada.
I dalje nije kao motor kada kruni, ali.. mislim da je spori život jako dobar za opšte zdravlje, zadovoljstvo i sreću. Pa tako - svaki neki dan iskrunim gajbu kukuruza i nije mi teško. Lepo se osećam potom.. (kao inače i posle svakog uspešno završenog posla, bez obzira koliko uobičajen bio)
Fino zapažanje sa tvoje strane.
Ako ti je merak tako da kruniš onda OK. Verujem da bi i meni bilo zanimljivo. Jedno 2 dana. (Ne krunim ni ovako :))
Svakako je prijatnije nego da ti čekićar (kako mi ovde zovemo) lupa, zuji i pravi prašinu.
Ona prva alatka koju si imao pre ove "mašine" stvarno nije humana. Ako si posle toga progledao od čekićara ima da ti se otvori sedma čakra. :ROFLMAO:

Ako voliš tako mirno polako kažem OK. Nego jel melješ taj kukuruz? 2 svinje i kokoške nije mnogo, ali nije ni malo. Pretpostavljam da su prasići još mali? Kad porastu porašće im i apetit.
Pogotovo što kokoš kad popizdi može da pojede ko omanja svinja. :)

Prekrupače možeš naći i za 150€

20250526-080211.jpg

DSC03266.jpg

Victorinox Forester

DSC03271.jpg

Olight Warrior Nano

DSC03275.jpg

Knipex Cobra XS

DSC01897.jpg

Casio G-Shock GBA-800

Koji je vaš EDC?

DSC03210.jpg
Opremljen si ko Terminator

Meni bi to poispadalo iz džepova. Danas sam prskao 180 ari na 10 parcele na tri kraja sela i za svaku parcelu sam morao da sklapam prskalicu :mad:

Ево пар ставки које су код мене обавезне у руксаку.
64bfce4f45e60e7bde3d4391437ee87c.jpg

Уз кључеве пар битних додатака, равни и крстасти одвијач, те троугласти кључ (за разводне ормаре и лифтове).
Мали одвијач са измјењивим врховима јер на терену увијек затреба отворити неки уређај, батеријска лампа (пуњива преко УСБ са неколико режима рада) и незаобилазни мора нож. За нарезати доручак и све остало. :osmeh:

Ту су још капа, рукавице, наочале, пар фластера и завоја, стипса, те можда најбитније од свега, пар сувих чарапа.

Наравно, не вукљам то баш свуда већ стоји у гепеку/канцеларији, али увијек на дохват руке.

Philby .. pravi EDC. Da, imam i ja par hanzaplasta, flaster, zavoja, gumenih rukavica, alkohola..
To je u levom delu tvrde futrole, ne vidi se od srednje pregrade.
Kaže ćera, za kada će mi to trebati? Rekoh - najbolje nikada.

Fin nož. Dobar brend.
To za čarape je dobra ideja.

Brale, BARBULA .. radno odelo, kaiš. Funkcionalno sa dovoljno džepova. Sve ostalo u ruksak. I nema problema sa nošenjem.
Za u grad - ista funkcionalnost, samo sada u taktičkoj formi.
Neko bi rekao vojnički, ali nije. Samo je inspirisanio vojnom opremom.
Mada, rečju taktičko danas nazivaju sve i svašta.
Poenta je u funkciji i praktičnosti za ono čemu je namenjeno. Ne u modi.

dusanboss .. razni nazivi. Čekićar imamo. Time posle kukuruz meljemo, zaista.
Krunjač, prekrupača, ne znam. Video sam kod rođaka pravljeni. Horizontalni bubanj i unutra na osovini lanci. To napuni i dole zrna ispadaju, dok glođenje (kako ovde nazivaju), ostaje unutra.

Prasice. Sada imaju oko 40 Kg. Ja ih uvek prasići nazivam. Za mene su oni uvek prasići.
Uzmemo tako u proleće dva, pa na jesen jedno nama, jedno za prodaju.

Čuvala žena do skora i nekoliko koza i ovaca. Meni su oni lepši/slađi. Ali, svi su odrasli ovde i imali imena. Pa ih prodala. Nije ih mogla za pod nož.
Ja svinjsko meso nešto i ne volim. Ni praseće.
Slaninu kupujem redovno, onu, što beliju. I švargle, kobasice i sl. Ali, ostalog nisam ljubitelj.
Tako da i ove prasice sada i do sada.. ženina ideja. Sprema preko zime po nešto tu i tamo, pa meni uvaljuje na po malo, haha.

Videćemo za taj krunjač.
Ja sam takav. Ako bih prikolicu ili dve kukuruza, koliko obično imamo, okrunio za jedan dan godišnje.. za toliko mi se onda ne daje novac.

I generalno, ranije smo mleli na čekićaru ceo klip. Ali ove prasice ponekad to neće da jedu.
Kokoške se već ne bune..

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh