Dunja

i ja moje prskam bakarnimoksihloridom u jesen i prolece,a kasnije akord,dakoflo,dional i nesto od insekticida i to mu je to,za sada se pokazalo da nije lose!

Juce videh da je mladu Dunju tek zasadjenu ovo prolece uhvatila ervinija::super::.Vrhovi gde je presecena sadnica pocinju da crne i spusta se crnilo na dole.Sada mi samo preostaje da se obesim a ima i lepo mesto za tu radnju::samo bes::

Ma ja necu da ih diram,sta da im radim,ako ne prezive do jeseni samo polako odkopam jednu po jednu,izvadim i u te rupe ubacim Sljivu.
Veliko je pitanje,sta je pouzdan i proveren lek za erviniju?Streptomicin???

Danas pričam sa jednim poznanikom, kaže da ima blizu 200 dunja u podnožju Frušku gore, prema njegovim rečima obiđe ih (samo ih obiđe) tri- četiri puta godišnje, u trećoj godini su i kaže sve je u redu, rastu bez problema. Kada sam odlučivao koje voće da posadim pričam sa jednim čovekom iz Ćuprije kaže gaji dunje prska ih tri puta godišnje ne više i sve je u redu, kaže nema oko njih puno brige, pa izgleda da ih mi onda previše mazimo i pazimo , rezultat toga će biti da ćemo ih razmaziti pa neće moći dalje bez hemije, prosto!

Pazi brale,trenutno je u Srbiji epidemija ervinije.Posebno kraljevacki okrug,i nema tu mnogo price ,ervinija unistava biljku. Ako ti prijatelj ima dunje u podmozju F.G. a pritom oko njega slabo ima dunja ,sanse da mu se to zarazi su 1% .

Moju mladu dunju hvata ervinija,u krugu od oko 2km nema dunje ni za leka.Moju matoru dunju nije hvatala ervinija,malo je dalje od kuce oko 3km.Izgleda je najveci problem u zarazenom sadnom materijalu.Necu jos nikog da krivim jer je jos sve neizvesno.Sadni materijal sam kupio sa sertifikatom,imam sve papire,ostale sadnice voca sam kupovao bez papira u V.Drenovi i za sada je odlicno.Videcemo sta ce biti.:osmeh:

definitivno je problem sa sadnim materijalom, ovo govorim na osnovu više primera tek posađenih voćnjaka

i uglavnom su sertifikovani, srbija brale, kad naprave falš papire za kola za novoizgrađene stanove što ne bi i za voćke.

Poslednja izmena od urednika:
Moju mladu dunju hvata ervinija,u krugu od oko 2km nema dunje ni za leka.Moju matoru dunju nije hvatala ervinija,malo je dalje od kuce oko 3km.Izgleda je najveci problem u zarazenom sadnom materijalu.Necu jos nikog da krivim jer je jos sve neizvesno.Sadni materijal sam kupio sa sertifikatom,imam sve papire,ostale sadnice voca sam kupovao bez papira u V.Drenovi i za sada je odlicno.Videcemo sta ce biti.:osmeh:

Sve je to djelo zaraženog sadnog materijala u rasadniku a najvjerovatnije kalemari koji tamo rade su alatom preneli zarazu u voćke,jer je teško dezinficirati alat poslje svakog rada.

Nazad
Vrh