Ovo leto smo kolega "Uzunče" i ja imali sušenje mladih sadnica, mislili smo da je ervinia, ali izgleda da je bila monilija, i to što se tiče stalne kontrole i zaštite u pravu si skroz!!! za te slepe kučiće prvi put čujem da grickaju, ja u voćnjaku imam dosta velikih "gnezda" miševa, bilo mi je žao ali mi je zaštitarka rekla da stavim otrova, i to sam i uradio u neka od gnezda, nisam imao dovoljno otrova za sve. Brinem se i ja zbog tih bolesti, upropasti ti višegodišnju muku i trud za par dana, a kad su krenula sušenja mladica nisam znao kako da zaustavim, neke sam uspeo ja mislim rezidbom i bakrom da spasem ali određen broj nisam.
Imama jedno pitanje, rekao mi je poznanik koji će mi rezati grane radi formiranja krošnje , da to planira da uradi sada u toku zime , kaže baš zbog ervinie, kao niska temperatura pa da to bude prevencija zbog prenošenja- moje pitanje jel to ima smisla i da li će to štetiti granama zbog niske temperature-izmrzavanje. Inače čovek je završio Poljo. fakultet- voćarstvo i drugim velikim voćarima održava voćnjake a ima i svog voća, pa kontam valda čovek zna i ima iskustva. Šta vi mislite o svemu!?
- - - - - - - - - -
kako da prepoznam da su ti kučići prisutni u voćnjaku , a da nije kasno?