Dunja

mirko015 mislim dasi svakako upravu jer u nedostatku azota mislim dabi vocka zakrzljala sto bi se naravno odrazilo na dalji tok proizvodnje

Pozdrav voćari juče razmereno 1.07ha 775kom,mereno 4.5x2.8 , prvobitan plan je bio 4x3 ali dok sam gledao slike od kolege Mirko 015 iz njegovih voćnjaka sa sve traktorom odlučio sam da malo proširim redove a povećam broj biljaka u redu.Za bušenje rupa su mi tražili od 40-80din po rupi tako da mi se više isplatilo da kupim sebi traktorsku bušilicu.Bušilica stiže u utorak pa nastavljamo sa radovima...:osmeh:

- - - - - - - - - -

Pozdrav svima......
Interesuje me kalemljenje dunje na glogu. da li neko ima iskustva sa takvim sadnicama tj. kakvih je karakteristika ta dunja za zivota? Ima mnogo starih primeraka koji su nakalemljeni na glogu i bogami dozivele cetrdesetogodisnju starost.

znam za musmulu na glogu,za dunju cuo nisam iskreno
ako mogu pitati nesto zasto bi kalemio dunju na glogu?
zar nije lakse dunju na dunji?

Imam pitanje za iskusne vocare: da li se koren sadnice dunje umace u neki rastvor pre sadnje i da li se koren orezuje? Hvala

Orezes deblje zile na otprilike pola,one tanke pijavice ne diraj.Potapas ili u obicnu vodu ili razmutis u kofu vode od 25L otp. pola lopate kravljeg djubreta.To je to.
Inace posadio sam do sada preko 3000 sadnica.
Srecno!

Dunja na glogu je dugovecna,moze da tera i 100 godina a ne 40-ak .... Mada nije neka razlika i dunja na dunju.
pOzDrav !
E to me zanimalo. Posto cu ja sam proizvesti sadnice gloga tj. podloge. Zelim da je testamentom ostavim unucima!! A ne taman pun rod ono u osamnaestoj vadi i sadi nove na podlozi B 29.
Imam samo jednu nedoumicu.... u knjizi Evice Mratinic pise da se kalemi na crvenom glogu , medjutim naslikan je beli glog. Takodje se spominje da se semenka gloga stratifikuje , dakle semenka, a crveni glog ima dve semenke. Verovatno se po tome kalemi na belom glogu al se ona vezala za crveni plod gloga?!!

Jel se to meni čini ili je to otkupna cena dunje ove jeseni manja u odnosu na prethodne godine, jel to veliki broj novih zasada uzima danak.... !?

Veliki broj zasada može samo pozitivno da utiče na cenu. Svakom voću je ove godine niža otkupna cena, verovatno je kvalitet dunje lošiji nego prošle godine kao i ostalom voću, možda ne vidiš okom ali ima neka fora tipa manje šećera u plodu i slično...
A postoje i razni drugi uticaji u regionu, svetu itd...

Kolega Oktopod je u pravu,sto vise zasada-vise cemo privuci izvoznike da dodju i kupuju....no to je DUGA prica. Ovu cenu od 20-25-30 dinara organizovali su nasi otkupljivaci,vrlo dobro smisljeno.Ljudi nemaju kud,imaju male kolicine i nema drugog izbora osim da preda dunju po ceni koju mu je odredio komsija svercer. Iduce godine , tj. pocetkom 2014.godine pokrecem udruzenje proizvodjaca dunje,udruzenje ce raditi na izvozu i stabilizaciji cena. Bice ta tema tek pokrenuta.A vec sada ljudi koji zele da se prikljuce mogu mi se javiti na P.M. , posaljite mi koju kolicinu dunje godisnje otp. proizvodite ,na kojoj povrsini.A ostale stvari cemo blagovremeno razradjivati.
Pozdrav svima !

Ako zaista postoji ozbiljna namera u vezi tog udruženja, pridružujem se naravno, do sada je dunja imala po meni lepu cenu međutim ovo što sad čujem je loše. Dunja proteklih pet šest godina polako postaje ozbiljna voćna vrsta na tržištu, te i zaslužuje udruženje radi zaštite interesa proizvođača. Ako se stvari budu odvijale u dobrom smeru, po pitanju tržišta pa i samog udruženja, što da ne, ja sam zainteresovan da udvostručim površinu pod dunjom, e sad na potezu je vreme a bogami i mi sami !

danas sam hteo da se konsultujem sa gospođom zaštitarkom ali nisam stigao, sutra ću pa prenosim njen savet.
mislio sam da pođubrim sa npk ona varijanta šaka đubriva i oko sadnice, e sad neko mi reče da ako uzmem klasično npk đubre sa "nosačima" da onda moram isfrezirati, zaorati ili šta već... uglavnom da ga ubacim u zemlju, a ako uzmem Yara mila koje je vodotopivo da mogu samo da ga prospem oko voćke i da će ono samo da se polako topi i da migrira ka dubljim slojevima zemlje??

Stariji vocari znaju da je postojao vockal kao robna marka,ja ne pamtim..... da to bi bio vockal,mada sad nesto razmisljam i o 3 x 16 , sta mislis ?

Nazad
Vrh