micko021
Član
Kod mene isto, svaki dan nova susenja grana. Seckam redovno to zarazeno, pa videcemo do jeseni.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ove godine sam imao dosta manje sušenja celih stabala, ali suvih grana... borba traje.
Ista situacija. Koliko vidim uglavnom sve promene na stablima i plodu nam se podudaraju. Šta koristite za očuvanje ploda od truljenja posle , u ovoj fazi skupljanja (berbe) ploda
Mislio sam da će dunje biti sitne ali se polako šire. Polako se I žute. Ali mislim da nece za još jedno 20-tak dana....
Sent from my Passport using Tapatalk
Jel merio neko secer refraktometrom? Ili bolje pitano jel zna neko koje su neke prosecne vrednosti u brix-u ili sl za dunje?
Poslato sa NEM-L21 uz pomoć Tapatoka
Ja sam trenutno na nekih 7.5l rakije od 43% na 100kg voća a znam ljude koji uz upotrbu enoloških sredstava dobijaju oko 10l rakije na 40-42%, naravno sve bez upotrebe šećera.
Neznam u Brix-ima ali dunja ima između 8 i 12% čećera u sebi što realno nije malo za preradu ali je "teško dostupan" pa je bez pasiranja, enzima i kvasaca teško dobiti neke solidne količine rakije, ako zbog toga pitaš. Naravno ljudima je lakše turati šećer ali to više nije to. Ja sam trenutno na nekih 7.5l rakije od 43% na 100kg voća a znam ljude koji uz upotrbu enoloških sredstava dobijaju oko 10l rakije na 40-42%, naravno sve bez upotrebe šećera.
Meni se najavio lik za 4 tone. A ostalo će ići. Koliko planiraš da bude cena?
Sent from my Passport using Tapatalk
Da li mozda prodajete tu rakiju ?
Koja je cena ?
Saljete li postom ? ( bas su mi za sina stigle neke knjige brzom postom , pa nesto mislim
ako moze literarura mogla bi i rakija........nesto i za moju dusu )
Pitam jer sam merio da vidim postotak secera...nisam iskusan u merenju sa ovom spravom a pritom dobijam vrednosti sadrzaja secera kao grozdje da merim....jeste ona slatka al cisto da uporedim sa drugima da znam koje su normalne vrednosti u praksi ....mada pre dve god je prijatelj merio pa izmerio 15%....
Ja sam prvi rod sve u rakiju i dostigao sam tih 10l ali kao sto si rekao lalvin kvasac...totalna dezintegracija ploda....bez secera...i prezadovoljan sam bio kvalitet vrh, prinos full, jedino prodaja slabo pa sad samo sa njive prodajem...jer svi bi kvalitetnu rakiju al ako moze po ceni sljivovice
Poslato sa NEM-L21 uz pomoć Tapatoka
Поздрав свима, интересује ме колико често заљевате дуњу у овој фази прираста. Посједујем мањи засад, 50ак стабала, лесковачке дуње са опрашивачем сорте врањанска.
Imam ponudu odnosno potražnju za konzumnom dunjom,danas sam odneo uzorak a sutra će navodno da mi jave cenu. Prvi put prodajem kao konzumnu pa zato sam i pitao za mere ćisto da vidim kako ja stojim tu.